Όσο κι ακούγεται περίεργο, το κινητό σας τηλέφωνο θα μπορεί με την βοήθεια ενός αισθητήρα να σας ενημερώσει εάν ο ο βήχας ή το φτάρνισμά σας «δείχνει» κορωνοϊό.

Ομάδα του Πανεπιστημίου της Γιούτα στην περιοχή Salt Lake City των ΗΠΑ έχει αναπτύξει μια φορητή μικρή συσκευή που συνδέεται στη θύρα φόρτισης του κινητού τηλεφώνου.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», η συσκευή αυτή είναι ένας αισθητήρας που μπορεί να ανιχνεύσει τη νόσο COVID-19 σε μόλις 60 δευτερόλεπτα.

Ο αισθητήρας, με κόστος που δεν ξεπερνά τις 45 λίρες, θα είναι διαθέσιμος σε τρεις μήνες, όπως ισχυρίζονται οι δημιουργοί του.

Η συσκευή είναι φορτωμένη μ΄ ένα λογισμικό το οποίο ανιχνεύει ιικές πρωτεΐνες του κορωνοιού. Το γενετικό υλικό του κορωνοιού κουβαλούν τα σταγονίδια τα οποία εκτοξεύονται μέσω του βήχα ή του φταρνίσματος.

Ο αισθητήρας θα δείξει θετικό αποτέλεσμα είτε με αλλαγή χρώματος είτε με παράγοντας ηλεκτρονικό σήμα σε μόλις 60 δευτερόλεπτα. Ο κάτοχος του κινητού θα μπορούσε στη συνέχεια να πατήσει ένα κουμπί στο τηλέφωνό του και τα αποτελέσματα του τεστ να σταλούν σε υπηρεσίες υγείας έτσι ώστε να ξέρουν εάν νοσεί ή όχι.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, σε καθημερινή βάση θα έπρεπε πρέπει να διενεργούνται από 500 χιλιάδες έως και 700 χιλιάδες τεστ προκειμένου να ανοίξουν ξανά με ασφάλεια οι ΗΠΑ.

Όπως επισημαίνει στην βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», ο καθηγητής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα, Μασούντ Ταμπίμπ Αζάρ , η συσκευή αυτή είναι λιγότερο ακριβή από τα υπόλοιπα διαγνωστικά τεστ και δίνει πιο γρήγορα το αποτέλεσμα.

Κι αυτό γιατί, όπως δήλωσε ο Αμερικανός καθηγητής, «η δική μας συσκευή ανιχνεύει τον ιό στο σύνολό του».
Τον Αύγουστο η συσκευή θα μπορεί να κυκλοφορήσει στο εμπόριο με στόχο την διεξαγωγή περισσότερων τεστ, ακόμα και στο σπίτι.

Ειδήσεις σήμερα

Τατσόπουλος: Δεν έχω αντιχριστιανικό μένος αλλά δεν είναι ευχάριστο να είσαι σε ΜΕΘ