Νέα εστία σχολιασμού ανοίγει το πόρισμα ερευνών, σύμφωνα με το οποίο τα δύο τρίτα του πληθυσμού που διαγνώστηκαν θετικά στον κορωνοϊό είχαν χάσει την όσφρησή τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η απουσία γνώσης, αρχικά, σχετικά με τα συμπτώματα της ασθένειας Covid-19, διευκόλυναν τη διασπορά του φονικού ιού.

Σε ποσοστά, πάνω από το 65% των φορέων της νόσου ανέφερε ότι υπέφερε από ανοσμία και απώλεια όσφρησης.

Ομάδα ερευνητών σε ΗΠΑ και Βρετανία, συγκεκριμένα στα πανεπιστήμια Harvard και King’s College, με τη βοήθεια ειδικής εφαρμογής σε κινητά τηλέφωνα για τα συμπτώματα κορωνοϊού, εξέτασε περίπου 2,6 εκατομμύρια περιπτώσεις.

Όπως έγινε γνωστό, το 17% που ανέφεραν συμπτώματα πράγματι ήταν φορείς.

Στις ΗΠΑ το παράδοξο είναι ότι διαπιστώθηκε πως οι φορείς υπέφεραν κυρίως από ανοσμία και κόπωση, όχι από βήχα και δύσπνοια.

Το θέμα είναι ότι όταν ξέσπασε ο κορωνοϊός στις ΗΠΑ τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, προειδοποιώντας για τα συμπτώματα, ανέφεραν τον πυρετό, τον βήχα και τη δυσκολία στην αναπνοή.

Τεστ ανίχνευσης από το σάλιο ενέκρινε η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων

Δύο νέα τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού SARS-CoV-2 ενέκρινε με επείγουσες διαδικασίες η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ. Πρόκειται για το πρώτο τεστ αντιγόνων που μπορεί να ανιχνεύει γρήγορα αν κάποιος έχει μολυνθεί από το νέο ιό και το πρώτο διαγνωστικό μοριακό τεστ που γίνεται κατ’ οίκον με δείγμα σάλιου.

Το τεστ αντιγόνου Sofia 2 SARS Antigen FIA, το οποίο θα προσφέρει ένα φθηνό και γρήγορο εργαλείο για μαζικό έλεγχο κατ’ αρχήν του υγειονομικού προσωπικού, έχει αναπτυχθεί από την εταιρεία Quidel Corp της Καλιφόρνια και βασίζεται σε δείγμα που λαμβάνεται από τη μύτη και τα αποτελέσματα βγαίνουν σε μερικά λεπτά.

Τα τεστ αντιγόνων είναι η τρίτη κατηγορία τεστ, πέρα από τα μοριακά τεστ (PCR) που ανιχνεύουν το γενετικό υλικό (και κατ’ επέκταση την ενεργή λοίμωξη από κορωνοϊό) και τα ορολογικά τεστ αντισωμάτων που ανιχνεύουν αντισώματα έναντι του νέου ιού (μια ένδειξη προηγούμενης λοίμωξης). Τα τεστ αντιγόνου ανιχνεύουν άμεσα κατά πόσο υπάρχουν ίχνη του ιού (πρωτεΐνες-αντιγόνα) σε ένα δείγμα. Η FDA σκοπεύει να εγκρίνει σύντομα και άλλα τεστ αντιγόνων.

Τα εν λόγω τεστ είναι πολύ ακριβή στην ανίχνευση των λοιμώξεων Covid-19, αλλά δεν μπορούν να ανιχνεύσουν όλες τις λοιμώξεις, ενώ έχουν και υψηλότερο ποσοστό ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων σε σχέση με τα μοριακά τεστ PCR που χρησιμοποιούνται ευρέως (και στην Ελλάδα). Συνεπώς, σύμφωνα με τη FDA, τα αρνητικά αποτελέσματα των γρήγορων τεστ αντιγόνων μπορεί να χρειαστούν επιβεβαίωση από ένα μοριακό τεστ, που είναι πιο αργό και πιο ακριβό, αλλά και πιο αξιόπιστο.

Τα τεστ αντιγόνων, μετά από περαιτέρω βελτίωση τους, μπορεί μελλοντικά να χρησιμοποιηθούν και στο σπίτι, όπως τα τεστ εγκυμοσύνης. Η FDA ανέφερε ότι «τα τεστ αντιγόνων θα παίξουν κρίσιμο ρόλο στη μάχη κατά της Covid-19».

Η FDA ενέκρινε επίσης το μοριακό τεστ του Εργαστηρίου Rutgers Clinical Genomics Laboratory του Νιου Τζέρσεϊ, το πρώτο τεστ που έχει πλέον έγκριση για χρήση δειγμάτων σάλιου που λαμβάνονται κατ’ οίκον και το οποίο θα χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή.

Ειδήσεις σήμερα:

Άρση μέτρων – Φάκελος τουρισμός: Το σχέδιο για αεροπλάνα, πλοία και ξενοδοχεία

Στις 13 Ιουλίου τελειώνει η πανδημία στην Ελλάδα;