homescreen

Κορωνοϊός: Οδηγίες για την ασφαλή λειτουργία των παθολογικών ιατρείων

Κορωνοϊός: Οδηγίες για την ασφαλή λειτουργία των παθολογικών ιατρείων


Μαίρη Μπιμπή

Οδηγίες για την ασφαλή λειτουργία των παθολογικών ιατρείων από την Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος

Οδηγίες για την ορθή και ασφαλή λειτουργία των Παθολογικών Ιατρείων κατά τη δεύτερη φάση της πανδημίας COVID-19 εξέδωσε η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος.

Μεταξύ άλλων συστήνεται το ολιγόλεπτο διάλειμμα μεταξύ των ραντεβού, τακτική απολύμανση των επιφανειών και του ιατρικού εξοπλισμού καθώς και η λήψη όλων των στοιχείων του επισκέπτη ασθενή για να γίνει δυνατή η τυχόν ιχνηλάτηση του κοινωνικού του ιστού σε περίπτωση θετικού κρούσματος.

Από τις 4 Μαΐου οι παθολόγοι συνεχίζουν να εξυπηρετούν κανονικά όλους τους ασθενείς στα ιδιωτικά τους ιατρεία, κατόπιν προγραμματισμένων ραντεβού, αλλά με βραδύτερους ρυθμούς από ότι συνήθως και τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Τα ιδιωτικά ιατρεία λειτουργούν με συνθήκες ασφάλειας βάσει των προδιαγραφών που έχουν δοθεί από το Υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΔΥ, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες λειτουργίας των Παθολογικών Ιατρείων συστήνεται:

– Αερισμός ιατρείου βάσει οδηγιών ECDC ενδεικτικά ανά 10 λεπτά και ενδιαμέσως επισκέψεων.
– Ραντεβού ανά 30 λεπτά με ολιγόλεπτο διάλειμμα για καλύτερο αερισμό του χώρου.
– Χώρος αναμονής μια – δυο καρέκλες.
– Τήρηση απόστασης 2 μέτρων γραμματείας – ασθενούς.
– Μείωση επιφανειών στο ιατρείο προκειμένου η απολύμανση να είναι εύκολη.
– Μείωση των επιφανειών επαφής των ασθενών και των χώρων κίνησης μέσα στο ιατρείο.
– Μετά τη χρήση τουαλέτας να χρησιμοποιείται διάλυμα χλωρίνης.
– Χρήση άλλων ρούχων στο ιατρείο με ιατρική μπλούζα ή φόρμα.
– Τακτική απολύμανση με χρήση αντισηπτικού διαλύματος γραφείου, τραπεζιών και κοινόχρηστου εξοπλισμού.
– Επιτοίχιες οδηγίες πρόληψης-προφύλαξης και οδηγιών εν γένει προς τους ασθενείς.
– Απομάκρυνση περιοδικών από χώρους αναμονής ασθενών γιατί μπορεί να αποτελέσουν δεξαμενή μετάδοσης του ιού.
– Φροντίδα για ύπαρξη διαθέσιμων ποσοτήτων υλικών προφύλαξης στους χώρους του ιατρείου
– Απολύτως απαραίτητη η λήψη όλων των στοιχείων του επισκέπτη ασθενή για να γίνει δυνατή η τυχόν ιχνηλάτηση του κοινωνικού του ιστού σε περίπτωση θετικού κρούσματος.
– Εφαρμογή των μέτρων προφύλαξης και μεταξύ των εργαζομένων (νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό) με οιαδήποτε σχέση στους χώρους του ιατρείου.
– Σε περίπτωση χρήσης υλικών όχι μιας χρήσης (ιατρικές μπλούζες, σεντόνια κλπ) είναι απαραίτητο το πλύσιμο σε 60-90°C με αντισηπτικά πλυντηρίου.
– Εργαλεία καθαρισμού εμβάπτιση και παραμονή σε διάλυμα χλωρίνης (0.05%) για μισή ώρα.

Ως αντισηπτικά ο WHO συστήνει διαλύματα 70% αιθυλικής αλκοόλης για θερμόμετρα κλπ και διαλύματα υποχλωριώδους Νατρίου 0.5% (equivalent 5000ppm) για απολύμανση επιφανειών με κοινή προσβασιμότητα από εργαζόμενους και επισκέπτες

Δεν συνιστάται η χρήση διαλυμάτων χλωρίνης ως αντισηπτικό μέσο πλυσίματος χεριών γιατί δεν υπερτερεί του κοινού σαπουνιού και οδηγεί σε δερματίτιδες-χημικά εγκαύματα, οφθαλμικούς ερεθισμούς και αναπνευστικά προβλήματα

– Εκπαίδευση του προσωπικού του ιατρείου για την αναγνώριση ύποπτης συμπτωματολογίας από τον ασθενή που επισκέπτεται τους χώρους του ιατρείου.

– Συνεργάτες και προσωπικό το ιατρείου με προβλήματα υγείας θα πρέπει να μη προσέρχονται στο χώρο εργασίας και να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις συστάσεις του ΕΟΔΥ για τους επιστήμονες υγείας.

Αναφορικά με τη διαδικασία της εξέτασης, η προσέλευση των ασθενών να γίνεται αποκλειστικά και μόνο κατόπιν ραντεβού αφού αρχικά επικοινωνήσουν με τον/την ιατρό τους (ανά τουλάχιστον τριάντα (30) λεπτά).

– Οι ασθενείς να προσέρχονται χωρίς συνοδό, εκτός από την περίπτωση που κρίνεται απαραίτητος και στην ακριβή ώρα του ραντεβού τους, για να μη δημιουργείται συνωστισμός στο ιατρείο.

– Οι ασθενείς πρέπει να φέρουν οπωσδήποτε μάσκα (απλή χειρουργική ή υφασμάτινη), τόσο οι ίδιοι όσο και οι συνοδοί. Η υφασμάτινη μάσκα θα πρέπει να πλένεται τακτικά σε θερμοκρασία άνω των 60 οC ή και να σιδερώνεται.

– Η προσέλευση στα ιατρεία να γίνεται χωρίς γάντια (σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να ρίπτονται σε κάδο απορριμμάτων στο χώρο αναμονής) και κατόπιν να απολυμαίνουν τα χέρια τους με αντισηπτικό.

– Η καρέκλα του ασθενούς στα δύο μέτρα.

– Εξέταση με προστατευτικά μέτρα γάντια μάσκα, ασπίδα σε εξέταση αναπνευστικού.

– Απολύμανση επιφανειών που κινήθηκε ο ασθενής καρέκλα, κρεβάτι κλ.π.

– Αντισηψία εργαλείων που χρησιμοποιήθηκαν.

– Επίσκεψη ιατρικών επισκεπτών με τηλεδιάσκεψη και μόνο με ραντεβού.

Τέλος, η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος υπενθυμίζει ότι οι ασθενείς και κυρίως οι χρονίως πάσχοντες, θα πρέπει να προγραμματίσουν άμεσα επίσκεψη στον Παθολόγο τους, προκειμένου να ελέγξουν την κατάσταση της υγείας τους μετά την πολυήμερη απομόνωση.

Ειδήσεις σήμερα:

Σχολεία: Θα ανοίξουν με 15 μαθητές ανά τάξη, αποστάσεις 1,5 μέτρου και… μεμβράνη στους υπολογιστές

Στο «401» στρατιωτικό νοσοκομείο ο Σωτήρης Τσιόδρας

Εμβόλια για κορωνοϊό με «καθαρό» και αδρανοποιημένο ιό η νέα ελπίδα των ειδικώνΑπόρρητο Απόρρητο