«Όλοι μάσκες, εκεί όπου είναι απαραίτητο». Αυτό είναι το σύνθημα από τις 4 Μαΐου, όταν θα τεθεί σε εφαρμογή η «γέφυρα ασφαλείας», όπως ονόμασε η κυβέρνηση το σχέδιο σταδιακής αποκλιμάκωσης των μέτρων.

Η χρήση της μάσκας προσώπου θα είναι απαραίτητη μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων τόσο στα μέσα μεταφοράς όσο και σε δημόσιες υπηρεσίες και καταστήματα.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα της Τρίτης στο διάγγελμά του προς τους Έλληνες πολίτες, η χώρα αναμένεται από την ερχόμενη εβδομάδα να αρχίζει να μπαίνει σιγά σιγά σε ρυθμούς κανονικότητας.

Το βασικό «όπλο» των πολιτών για την προστασία από την πανδημία του κορωνοϊού είναι η μάσκα.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί πώς μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας μια μάσκα 

close icon

VIDEO: YGEIAMOU

Οι χειροποίητες μάσκες είναι σίγουρα ευάλωτες στον κορωνοϊό.

Η χρήση μίας μάσκας μειώνει τη συγκέντρωση των σωματιδίων του ιού που μπορούν να εισπνευστούν από τα σταγονίδια αναπνοής, γεγονός που με τη σειρά του μειώνει τη μετάδοση του COVID-19, αλλά οι μάσκες μπορούν επίσης να μεταφέρουν τον ιό.

Το βαμβακερό ύφασμα δεν έχει σχεδιαστεί για να φιλτράρει πλήρως τα σωματίδια του ιού. Ωστόσο θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο στα άτομα που δεν έχουν τα συμπτώματα του ιού και δεν έχουν μάσκα μίας χρήσεως να φορέσουν.

Αυτού του τύπου οι μάσκες δεν ενδείκνυνται για όσους ασκούν υπηρεσίες υγείας σχετιζόμενες με τον COVID – 19 διότι επιτρέπουν μικρά σταγονίδια να διεισδύσουν στη μάσκα. Μπορούν, ωστόσο, να αποδειχθούν απλά βοηθητικές όταν κυκλοφορούμε εκτός οικίας, και  χωρίς να τις κρατάμε σε χρήση για πάνω από μισή ώρα.

Τσουχτερό πρόστιμο 150 ευρώ θα επιβάλλεται σε όσους δεν φορούν προστατευτική μάσκα, όπου αυτό επιβάλλεται από τους κανόνες που τέθηκαν για τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω του κορωνοϊού.

Πόσο συχνά πρέπει να πλένουμε την μάσκα μας

Το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης και Νοσημάτων (CDC), συνιστά το πλύσιμο της μάσκας μία φορά την ημέρα.

Κανονικά πλένουμε την μάσκα μόλις ολοκληρώσουμε την δουλειά μας.

Ο Ρόμπερτ Άμλερ, πρύτανης της Σχολής Επιστημών Υγείας και Πρακτικής, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και πρώην μέλος της ιατρικής ομάδας του Κέντρου Πρόληψης και Νοσημάτων (CDC), των Ηνωμένων Πολιτειών, προτείνει το πλύσιμο να γίνεται μετά από κάθε χρήση.

Αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπο μας και πλένουμε τα χέρια μας πριν και μετά.

Η μάσκα πρέπει να έχει ανώτατο όριο χρήσης, τα τριάντα λεπτά, καθώς η υγρασία από την αναπνοή μας την καθιστά λιγότερο αποτελεσματική ως εμπόδιο κατά της μετάδοσης του κορωνοϊού.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να πλύνουμε και να στεγνώσουμε μία χειροποίητη μάσκα

Απορρυπαντικά και χλωρίνη καλό θα ήταν να τα χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να πλύνουμε τις μάσκες μας γιατί σκοτώνουν τα μικρόβια πολύ πιο αποτελεσματικά από άλλα καθαριστικά προϊόντα.

Το πλύσιμο στο πλυντήριο είναι προαιρετικό και το υλικό που χρησιμοποιήσαμε για την κατασκευή της μάσκας είναι αυτό που θα καθορίσει την θερμοκρασία πλύσης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, υποδεικνύει πως η σωστή θερμοκρασία κατά την πλύση είναι οι 60 βαθμοί Κελσίου. Μπορούμε επίσης να σιδερώνουμε τις μάσκες ή να τις βάζουμε στο φούρνο στους 70 βαθμούς για είκοσι λεπτά. Αν πρόκειται να τις πλύνουμε στο χέρι, τότε καλό τρίψιμο με σαπούνι και ζεστό νερό. Ακόμη προτείνεται στέγνωμα με σεσουάρ των μαλλιών, ή στο στεγνωτήριο αν έχουμε. Στεγνώνουμε την μάσκα προσώπου, με τη μέγιστη δυνατή θερμοκρασία που θα επιτρέψει το ύφασμα, κάτι που και εδώ θα εξαρτηθεί από το υλικό που χρησιμοποιήσαμε κατά την κατασκευή της.

Ειδήσεις σήμερα:

Επιστροφή στην εργασία: Το σχέδιο για παράταση της αναστολής και εκ περιτροπής απασχόληση

Διπλάσιος ο κίνδυνος για τους καρκινοπαθείς αν νοσήσουν από κορωνοϊό

Καταστήματα: Ποια, πότε και πώς ανοίγουν – Δείτε αναλυτικά