Τη δική τους προσπάθεια για την ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής των νοσοκομείων στη μάχη κατά της νόσου COVID-19 παρουσίασαν ερευνητές του Πανεπιστημίου ΚρήτηςΣχεδίασαν και υλοποίησαν την προσαρμογή ενός αναπνευστήρα έτσι ώστε μπορεί να υποστηρίξει δύο ασθενείς.

Μάλιστα, η ομάδα των ειδικών από το Εργαστήριο Οπτικής και Όρασης της Ιατρικής Σχολής Κρήτης και τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠαΓΝΗ), προσφέρει στην ιατρική κοινότητα τα σχέδια διαμοιρασμού του αναπνευστήρα σε ανοιχτή πρόσβαση ώστε να τα αξιοποιήσουν όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Όπως εξηγεί ο Καθηγητής Οφθαλμολογίας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Οπτικής και Όρασης (ΕΟΟ) κ. Μιλτιάδης Τσιλιμπάρης, «εμείς στο Εργαστήριο Όρασης και Οπτικής, παρόλο που ως οφθαλμίατροι και επιστήμονες της όρασης επικεντρώνουμε την έρευνά μας στις παθήσεις των ματιών, είμαστε υπερήφανοι που μπορούμε να προσαρμόζουμε πάντα τις γνώσεις και την τεχνογνωσία μας για να ανταποκριθούμε σε κάθε πραγματική ανάγκη! Έτσι και τώρα διακρίναμε μια μοναδική ευκαιρία για να συμβάλουμε στον αγώνα κατά του COVID-19. Ο εξοπλισμός και οι πόροι ενός καινοτόμου έργου που εκτελείται υπό την καθοδήγηση και την επίβλεψη του καθηγητή Ιωάννη Παλληκάρη στις εγκαταστάσεις του ΕΕΟ, πρόσφεραν τα ιδανικά μέσα για το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός έργου κρίσιμης σημασίας για την προετοιμασία μας κατά του COVID-19: την προσαρμογή ενός αναπνευστήρα έτσι ώστε μπορεί να υποστηρίξει δύο ασθενείς».

Και ο Διευθυντής της ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, καθηγητής κ. Δ. Γεωργόπουλος, συμπληρώνει ότι «ο διαμοιρασμός ενός αναπνευστήρα σε δύο ασθενείς είναι ένα ακραίο μέτρο που υιοθετείται μόνο σε καταστάσεις εξαιρετικά έκτακτης ανάγκης. Και παρότι σε κάποιες χώρες ήδη χρησιμοποιείται, εμείς ελπίζουμε πραγματικά να μη χρειαστεί ποτέ να το χρησιμοποιήσουμε. Πιστεύουμε όμως ότι στα πλαίσια της επαρκούς προετοιμασίας μας για την πανδημία, χρειάζεται να έχουμε όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα για να μπορούμε να υλοποιήσουμε μια τέτοια λύση εφόσον απαιτηθεί. Έτσι η πρόταση του Καθηγητή κ. Μ. Τσιλιμπαρή για σχεδίαση και εκτύπωση των απαραίτητων εξαρτημάτων στο ΕΟΟ ήρθε στην πλέον κατάλληλη ώρα».

Ο κ. Γεωργόπουλος καθόρισε τα χαρακτηριστικά των εξαρτημάτων που θα έπρεπε να σχεδιαστούν και να εκτυπωθούν και ο Καθηγητής Ιωάννης Παλλήκαρης αμέσως παραχώρησε όλους τους απαραίτητους πόρους για το έργο.

«Η κινητοποίηση του Εργαστηρίου μας ήταν άμεση και το αποτέλεσμα επιτυχές! O εξοπλισμός του ερευνητικού έργου EYE-PCR που περιλαμβάνει λογισμικό βιομηχανικού σχεδιασμού και δυνατότητα τρισδιάστατης εκτύπωσης προσέφερε μια μοναδική ευκαιρία», λέει ο κ. Παλλήκαρης.

Το έργο υλοποιήθηκε από δύο ταλαντούχους μεταδιδακτορικούς ερευνητές του Εργαστηρίου Οπτικής και Όρασης, τον Δρ. Onurcan Sahin, PhD και τον Δρ. Νίκο Καριωτάκη, PhD. Ο κ. Sahin σχεδίασε εξ αρχής τα εξαρτήματα και χρησιμοποιώντας έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή δημιούργησε πρωτότυπα για δοκιμές. Τα τυπωμένα μέρη δοκιμάστηκαν exvivo με επιτυχία από την ομάδα του καθηγητή Γεωργόπουλου σε προσομοιωτές και αναπνευστήρες.

untitled4

Τα σχέδια των εξαρτημάτων παρέχονται ως πόροι ανοικτής πρόσβασης που μπορούν να μεταφορτωθούν μέσω της ιστοσελίδας του Εργαστηρίου Οπτικής και Όρασης (http://www.ivo.gr/society/COVID-19/covid-19.html) και να χρησιμοποιηθούν για την εκτύπωση των εξαρτημάτων μέσω 3D εκτυπωτή.

Ο Διοικητής του ΠαΓΝΗ Καθηγητής κ. Γ. Χαλκιαδάκης και ο Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Καθηγητής κ. Γ. Κοντάκης χαιρέτησαν τόσο τη συνεργασία όσο και την απόφαση των ερευνητών να διαθέσουν τα αποτελέσματα της προσπάθειάς τους ως κοινόχρηστο πόρο για την ιατρική κοινότητα.

Ειδήσεις σήμερα

Το «protothema.gr» στην ειδική κάψουλα αρνητικής πίεσης του ΕΚΑΒ

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Δεν συζητείται η Θεία Κοινωνία, η συνάθροιση είναι κάτι διαφορετικό

Δημοσκόπηση αποκαλύπτει το πρώτο μέρος που θα πάνε οι Ελληνες μόλις λήξει η καραντίνα