Με τους αριθμούς των νεκρών να πολλαπλασιάζονται καθημερινά τόσο στις ΗΠΑ όσο για την Νέα Υόρκη-799 μόλις το περασμένο 24ωρο -αναγκάζοντας ακόμα και τους New York Times να σχεδιάζουν έναν ματωμένο δείκτη αντί για καμπύλη στο εξώφυλλό τους, τα νέα μόνο ευχάριστα δεν είναι.

Σε αυτά πρέπει κανείς να προσθέσει την απόλυτη ασυνεννοησία ή μάλλον τη βαθιά σύγκρουση μεταξύ κεντρικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης και πολιτειών, οι οποίες εξακολουθούν να μάχονται για την απόκτηση υλικών πρώτης βοήθειας στην προσπάθεια να προστατέψουν τους κατοίκους τους.

Είναι χαρακτηριστικό πως στις πρωινές ενημερώσεις προς τους δημοσιογράφους ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο κάνει απέλπιδες προσπάθειες να πείσει ότι μπορεί να τα καταφέρουν, έστω και σε αυτές τις τραγικές συνθήκες στέλνοντας διαρκώς μηνύματα προς τον Πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος δείχνει με κάθε τρόπο ότι η Νέα Υόρκη δεν είναι η πολιτεία όπου θα επιθυμούσε να εξαντλήσει την εύνοιά του τονίζοντας τις ανάγκες και άλλων πολιτειών.

Τις τελευταίες μέρες, ωστόσο, οι ενισχύσεις προς την Νέα Υόρκη έχουν αυξηθεί τόσο ως προς τον αριθμό των στρατιωτών, οι οποίοι σπεύδουν να καλύψουν τα κενά και να συνδράμουν ενεργά χτίζοντας νοσοκομεία αλλά και αναφορικά με τα απαραίτητα υλικά που χρειάζονται.

Παρ’όλα αυτά οι ανάγκες σε αναπνευστήρες παραμένουν δυσαναπλήρωτες καθώς οι παραγγελίες αργούν να παραδοθούν και οι πολιτείες αντιμάχονται η μια την άλλη με τη Νέα Υόρκη να βαράει κυριολεκτικά κόκκινο εξαντλώντας όλα τα αποθέματά της και επιτάσσοντας κάθε ιδιωτική κλινική εντός ορίων της πολιτείας.

Τα πράγματα είναι τόσο τραγικά που όλες οι πολιτείες έχουν φτάσει σε σημείο να κατάσχουν υλικό η μια από την άλλη στη προσπάθεια να εξασφαλίσουν τις πρώτες ύλες για τα νοσοκομεία και τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Οι καταγγελίες του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο αναφορικά με τον πόλεμο των αναπνευστήρων πραγματικά συγκλονίζουν:

«Πρόσφατα παραγγείλαμε 17.000 αναπνευστήρες από την Κινα για τους οποίους πληρώσαμε χοντρικά 25.000 δολάρια τον καθένα. Μπορεί κανείς να μου πει ότι δεν χρειάζεσαι τόσους πολλούς αναπνευστήρες, αν και είμαι σίγουρος ότι τους χρειάζομαι. Και ξέρετε πώς είμαι σίγουρος γι αυτό; Γιατί φτάσαμε σε σημείο να πτωχεύσουμε δίνοντας τόσα χρήματα επειδή γνωρίζαμε ότι ανάλογα έχουν προσφέρει και οι υπόλοιπες πολιτείες. Ένας λόγος λοιπόν που οι παραγγελίες αργούν τόσο να φτάσουν από την Κίνα είναι γιατί έχουν τεράστια ζήτηση. Από τους 17.000 αναπνευστήρες που παραγγείλαμε περιμένουμε τελικά να φτάσουν οι 250 και ξέρετε γιατί; Γιατί παραδόξως κάθε πολιτεία που κάνει τη δική της αγορά έχει ακριβώς αυτή την προσδοκία αφού όλες αντιμάχονται μεταξύ τους για έναν αναπνευστήρα σαν να πρόκειται για δημοπρασία στο ebay. Όλοι αυτό κάνουμε. Πόσο, όμως, ειλικρινά αναποτελεσματικό είναι αυτό αφού στο τέλος έρχεται η επίσημη ομοσπονδιακή κυβέρνηση-η FEMA- και αρχίζει και χτυπάει αυτή την παράδοξη δημοπρασία ανεβάζοντας φυσικά ακόμα περισσότερο την τιμή; Δεν σας φαίνεται αλήθεια παράλογο; Δεν θα έπρεπε εξαρχής η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αγοράζει τους αναπνευστήρες και να τους διανείμει στις πολιτείες ανάλογα με τις ανάγκες τους και όχι να αφήνει να τσακώνονται 15 πολιτείες και τελικά να τους βγάζει ΟΛΟΥΣ εκτός συναγωνισμού;»

Η απάντηση Τραμπ

Στις καταγγελίες αυτές ο Τραμπ απάντησε λέγοντας ότι κάνει το καλύτερο για τις Πολιτείες φροντίζοντας να εξασφαλίσει όσους γίνεται περισσότερο αναπνευστήρες ώστε να τους κατανείμει τελικά ανάλογα με τις ανάγκες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διαθέτει ένα εθνικό απόθεμα που φτάνει τους 9.000 περίπου αναπνευστήρες, το οποίο είναι διαθέσιμο για τις αμερικανικές Πολιτείες που το χρειάζονται, ενώ 110.000 αναπνευστήρες θα διανεμηθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.«Θα βοηθήσουμε όχι μόνο τις Πολιτείες αλλά και άλλες χώρες που έχουν ανάγκη όπως η Μεγάλη Βρετανία” δήλωσε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Λευκό Οίκο.

Να θυμίσουμε βέβαια ότι η Νέα Υόρκη βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης του κορονιου που χτυπάει τις ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες τονίζοντας ότι η επάρκεια της φτάνει μόνο για μερικές μέρες-ούτε καν για βδομάδα.

Από την Κίνα τελικά έφτασαν 1.000 αναπνευστήρες από την αρχική παραγγελία του Κουόμο ενώ το Όρεγκον, γνωρίζοντας την κατάσταση έσπευσε να δωρίσει τους 140. «Είναι μεγάλη υπόθεση αυτή» τόνισε ο Κουόμο «και θα σημάνει μια τεράστια διαφορά για εμάς». Ο πόλεμος, ωστόσο, συνεχίζεται.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Βελτιώνεται η κατάσταση της υγείας του Μπόρις Τζόνσον

Κορωνοϊός: Άλλοι δύο νεκροί από τον φονικό ιό – Στους 88 ο συνολικός αριθμός

Κορωνοϊός: Δείτε σε ενα συγκλονιστικό βίντεο πώς ο ιός άλλαξε την ανθρωπότητα