Δύο εκατομμύρια μάσκες που αγοράστηκαν από την Κίνα για την προστασία από τον νέο κορωνοϊό δεν είναι κατάλληλες γα χρήση σε νοσοκομειακό περιβάλλον, παραδέχτηκε σήμερα η κυβέρνηση της Φινλανδίας.

Την Τρίτη, η υπουργός Υγείας Αϊνό-Κάισα Πεκόνεν ανήρτησε στο Twitter μια φωτογραφία από την άφιξη, στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι, ενός πρώτου φορτίου με 2 εκατομμύρια χειρουργικές μάσκες και 230.000 αναπνευστικές συσκευές, σημειώνοντας ότι το υλικό αυτό «έχει δοκιμαστεί και επαληθευτεί» πριν από τη χρήση του. Όμως σήμερα, Φινλανδοί αξιωματούχοι ανακάλυψαν ότι οι μάσκες δεν ανταποκρίνονται στα πρότυπα ώστε να χρησιμοποιηθούν στα νοσοκομεία.

«Σίγουρα, είναι κάπως απογοητευτικό», είπε η μόνιμη γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Κίρσι Βαρχίλα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Ωστόσο, οι μάσκες μπορούν να χρησιμοποιηθούν, για παράδειγμα από νοσηλευτές που κάνουν κατ’ οίκον επισκέψεις, διευκρίνισε.

Και άλλες ευρωπαϊκές χώρες αντιμετώπισαν παρόμοια προβλήματα με τον ιατρικό εξοπλισμό που έφτασε από την Κίνα επειδή στην κινεζική αγορά επικρατεί «χάος» λόγω της αυξημένης ζήτησης μασκών, υποστήριξε ο Τόμι Λουνέμα, που είναι υπεύθυνος για τον επιμελητειακό εφοδιασμό στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετώπισης της πανδημίας. «Οι τιμές ανεβαίνουν συνεχώς, πρέπει να αγοράζουμε γρήγορα και να πληρώνουμε προκαταβολικά. Ο εμπορικός κίνδυνος είναι πολύ υψηλός», εξήγησε.

Τις τελευταίες εβδομάδες η Ισπανία, η Ολλανδία, η Τουρκία και η Αυστραλία αναγκάστηκαν να στείλουν πίσω τις μάσκες που είχαν αγοράσει από την Κίνα. Επιπλέον, η Ισπανία αγόρασε και τεστ κορωνοϊού, τα οποία δεν πρόσφεραν αξιόπιστα αποτελέσματα.

Η κυβέρνηση της Φινλανδίας δεν αποκάλυψε πόσα χρήματα πλήρωσε για αυτό το υλικό. Σήμερα, έγινε γνωστό ότι θα αποδεσμεύσει ποσό ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ για να εφοδιαστεί με προστατευτικό υλικό και ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό.

Μέχρι σήμερα στη Φινλανδία έχουν καταγραφεί 2.487 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού και 40 άνθρωποι έχουν πεθάνει.

Ειδήσεις σήμερα:

Πώς έχει κινηθεί ο κορωνοϊός στην Ελλάδα εδώ και 6 εβδομάδες

Νέο αρνητικό ρεκόρ θανάτων στη Βρετανία με 936 νεκρούς σε ένα 24ωρο

Πειραματικό εμβόλιο για τον κορωνοϊό θα δοκιμαστεί σε ανθρώπους τον Μάιο!