Τα χαρτιά του για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με την πανδημία του κορωνοϊού τις επόμενες εβδομάδες ανοίγει με συνέντευξή του στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επισημαίνει ότι καθημερινά εξετάζεται πώς εξελίσσεται η διασπορά του COVID-19, πόσο εφαρμόζονται τα μέτρα και ανάλογα αποφασίζουν τι θα κάνουν.

Τονίζει ότι όπου παρατηρηθούν φαινόμενα όπως αυτό της Θεσσαλονίκης θα κλείνουν πλατείες και περιοχές, ενώ παραδέχεται ότι η μεγάλη του ανησυχία είναι το ενδεχόμενο να χαλαρώσει ο κόσμος τις επόμενες εβδομάδες. Ο κ. Χαρδαλιάς απαντά με διπλωματικό τρόπο στο αν εξετάζεται το σενάριο της ολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας τις ημέρες του Πάσχα, λέγοντας ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τους Ελληνες του εξωτερικού, ξεκαθαρίζει ότι «δεν βρισκόμαστε σε φάση γενικού επαναπατρισμού, αλλά καραντίνας», ενώ παραδέχεται ότι δεν τον ενοχλούν τα πάρτυ στα μπαλκόνια αρκεί να μην υπάρχει συγχρωτισμός πολλών ατόμων. Αναφερόμενος δε στις επικρίσεις που δέχεται τις τελευταίες ημέρες για το αυστηρό ύφος και το στυλ του, υπενθυμίζει ότι «ο Δήμος Βύρωνα, που με τίμησε τρεις φορές με την ψήφο του και με ανέδειξε δήμαρχο, δεν ήταν ποτέ ένας παραδοσιακά κεντροδεξιός δήμος. Αυτό δείχνει τον τρόπο που αντιλαμβάνομαι την παρουσία μου στα κοινά – μακριά από ιδεοληπτικές εμμονές και μικροκομματικά παιχνίδια».

– Τι προβλέπει το επόμενο στάδιο του ειδικού σχεδίου για τον αποτελεσματικό περιορισμό στο ελάχιστο των άσκοπων μετακινήσεων;
Αυτό που επιδιώκουμε σταθερά και αδιαπραγμάτευτα είναι η εφαρμογή όσων έχουμε ήδη εξαγγείλει. Είναι ιδιαίτερα κρίσιμο αυτό το κομμάτι και σας το λέω με πάσα ειλικρίνεια πως αν τα μέτρα αυτά εφαρμοστούν με θρησκευτική ευλάβεια, επαρκούν. Επειδή ωστόσο αντιλαμβάνομαι αυτό που ρωτάτε, θα σας απαντήσω ευθέως: η κυβέρνηση έχει πλάνο για όλες τις πιθανές φάσεις εξάπλωσης του ιού. Εξετάζουμε καθημερινά το πώς εξελίσσεται η διασπορά αλλά και το κατά πόσο εφαρμόζονται τα μέτρα και ανάλογα παίρνουμε αποφάσεις.

– Παρατηρείται το φαινόμενο πολλοί να στέλνουν καθημερινά τρία, τέσσερα και πέντε SMS για να βγαίνουν για άσκηση ή βόλτα. Προτίθεστε να θέσετε χρονικό όριο ώστε να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις;
Πράγματι, αυτό είναι κάτι που μας προβληματίζει. Δεν μπορεί κάποιος να στέλνει ένα SMS και να θεωρεί πως μπορεί να είναι έξω για ώρες. Ούτε να πιστεύει πως μπορεί να στέλνει 4 και 5 μηνύματα την ημέρα. Οπως έχω πει πολλές φορές, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών έχει δείξει αξιοσημείωτη πειθαρχία στα μέτρα και αυτό είναι κάτι που μας δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη έναντι εκείνων που δεν πειθαρχούν. Συνεπώς κάθε μέτρο είναι στο τραπέζι.

– Τι θα γίνει με τις παραλίες, τις πλατείες και τις τράπεζες όπου παρατηρείται έντονη παρουσία κόσμου;
Οσον αφορά τις τράπεζες, να σας θυμίσω πως ήδη εντός της εβδομάδας ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής ανακοίνωσε κάποιες πρωτοβουλίες ώστε να σταματήσει ο συνωστισμός. Ειδικά οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συμπολίτες μας πρέπει να ξέρουν πως θα υπάρχουν πολλές διευκολύνσεις, όπως η απόφαση για παράταση καταβολής των φορολογικών οφειλών των πολιτών ηλικίας άνω των 70 ετών και εκείνων που έχουν αναπηρία από 80% και άνω.

Η παράταση θα ισχύσει μέχρι και τις 10 Απριλίου. Το λέω ξεκάθαρα και σε κάθε τόνο πως προέχει η υγεία μας, η υγεία όλων των Ελλήνων και γι’ αυτό θα ήθελα να πω στους μεγαλύτερους συμπολίτες μας, στις μανάδες και τους πατεράδες μας, που ξέρω πώς έχουν μάθει να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, να ζητήσουν τη βοήθεια νεότερων καθώς σχεδόν όλα μπορούν να γίνουν πλέον ηλεκτρονικά, από απόσταση και με ασφάλεια. Οσον αφορά τώρα τις πλατείες, έχουμε ήδη απαγορεύσει τις συναθροίσεις σε πάνω από 10 άτομα. Στη Θεσσαλονίκη όπου παρατηρήθηκε αυτό το φαινόμενο, να βγαίνουν κατά εκατοντάδες και μάλιστα πολύ κοντά ο ένας στον άλλο, πήραμε άμεσα μέτρα. Προφανώς αν χρειαστεί, θα υπάρξουν και άλλες τέτοιες αποφάσεις.

– Υπάρχει κάποια πρόβλεψη για τον αποκλεισμό και των μη οργανωμένων παραλιών;
Ο,τι κριθεί σκόπιμο θα αποφασιστεί. Ο πρωθυπουργός έχει πει πως θα πάρουμε όσα μέτρα χρειαστεί. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Αυτός ο πόλεμος δεν έχει καλούς και κακούς . Δεν είμαστε αντίπαλοι σε κάτι. Δεν επιβάλλουμε μέτρα. Είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά και μαχόμαστε για το κοινό καλό. Και πιστεύω ακράδαντα πως μαζί -Πολιτεία και πολίτες- θα φτιάξουμε ένα αρραγές μέτωπο και στο τέλος αυτής της περιπέτειας η Ελλάδα θα μνημονεύεται ως παράδειγμα προς μίμηση για τον τρόπο που αντιμετώπισε την κρίση.

– Η νέα μόδα είναι τα πάρτυ στα μπαλκόνια και σε ακάλυπτους χώρους με DJ. Σας προβληματίζει αυτό το φαινόμενο; Υπάρχει κάποια πρόβλεψη για λήψη μέτρων;
Εχουμε πει πως ο συνωστισμός απαγορεύεται παντού. Δεν σημαίνει ότι από τη στιγμή που καθόμαστε σπίτι μπορούμε να κάνουμε πάρτυ με 50 καλεσμένους, καθώς ο κίνδυνος είναι ίδιος και ακόμα μεγαλύτερος αφού πρόκειται για κλειστό χώρο. Τώρα όσον αφορά αυτό που με ρωτάτε για τα πάρτυ στα μπαλκόνια, από τη στιγμή που ο καθένας κάθεται σπίτι του δεν βλέπω κάτι μεμπτό. Σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι αυτές τις δύσκολες ώρες βγαίνουν στα μπαλκόνια τους και επικοινωνούν με κάθε τρόπο που τους κάνει να νιώθουν καλύτερα.

– Τι θα γίνει με τις πτήσεις εξωτερικού και τους Ελληνες που επαναπατρίζονται;
Δεν βρισκόμαστε σε μια φάση γενικού επαναπατρισμού, αλλά αντίθετα καραντίνας. Η καραντίνα δεν ισχύει μόνο για τους εντός Ελλάδος Ελληνες αλλά και για τους συμπατριώτες μας στο εξωτερικό. Από εκεί και πέρα όποιος επιστρέφει θα μπαίνει σε 14μερη καραντίνα. Απαράβατα. Στο πλαίσιο πάντως όσων σας είπα, έχουν ήδη υπάρξει ειδικές πτήσεις για ειδικές περιπτώσεις επαναπατριζόμενων. Αρα προχωράμε με αυτό το σχέδιο ως έχει. Δεν αφήνουμε κανέναν Ελληνα πολίτη που χρήζει φροντίδας μακριά από την πατρίδα. Και επειδή είδα ότι κάποιοι έσπευσαν να ασκήσουν κριτική και να παρερμηνεύσουν τα όσα είπα για τους Ελληνες του εξωτερικού, θέλω να είμαι ξεκάθαρος: σεβόμαστε όλους τους Ελληνες ακριβώς το ίδιο, όπως απορρέει από το Σύνταγμα, και μόλις τελειώσει αυτή η περιπέτεια τους περιμένουμε να έρθουν πίσω όλοι γεροί και υγιείς.

– Μετά την καταγραφή κρουσμάτων στη δομή της Ριτσώνας, υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο γι’ αυτές τις περιπτώσεις;
Υπάρχει ειδικό σχέδιο από τη Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, συνδράμουμε στην προσπάθεια αυτή, τα αντανακλαστικά μας στη Ριτσώνα ήταν άμεσα και ταυτόχρονα υπάρχουν και ειδικά σχέδια που αφορούν τα κέντρα μεταναστών που βρίσκονται σε νησιωτικές περιοχές.

– Σε δύο εβδομάδες έχουμε Πάσχα. Τι σενάρια εξετάζονται για να φρενάρετε όλο αυτό το κύμα που ενδεχομένως θα σπεύσει να επισκεφθεί τα χωριά;
Σας είπα και πριν πως δεν εξετάζεται το σενάριο ολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Ηδη αυτά που έχουμε εξαγγείλει έχουν αυτόν τον χαρακτήρα και περιμένουμε απλώς να τηρηθούν. Δηλαδή, για να το πω πιο απλά, αυτή τη στιγμή δεν μπορεί κάποιος να πάει στο χωριό του. Αλλωστε ήδη οι μετακινήσεις απαγορεύονται. Αντιλαμβάνομαι πλήρως την κόπωση όλων μας, αλλά κάνω έκκληση για τήρηση των μέτρων ώστε σε εύλογο χρονικό διάστημα από τώρα να επιστρέψουμε στη ζωή που αφήσαμε πίσω.

– Τα σενάρια για τις εκκλησίες τις ημέρες του Πάσχα ποια είναι;
Δεν θα πάμε στην εκκλησία φέτος το Πάσχα. Νομίζω πως έχει γίνει κατανοητό και η πρόσφατη απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου λέει ακριβώς αυτό. Οτι οι λειτουργίες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν θα κάνουμε Πάσχα, που αποτελεί πρωτίστως βίωμα για τους εμάς του Ορθόδοξους. Οι εκκλησίες μας θα λειτουργήσουν, αλλά εμείς θα προσευχηθούμε από το σπίτι μας και θα έχουμε κατά νου ότι πάντα η Εβδομάδα των Παθών καταλήγει στην Ανάσταση. Φέτος το Πάσχα αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία για εμάς τους Ελληνες.

-Υπάρχει ορατό το ενδεχόμενο ολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας για τη Μεγάλη Εβδομάδα;
Σας απάντησα προηγουμένως πως κάτι τέτοιο δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης.

– Η εικόνα που υπάρχει στη ΓΓΠΠ για τις επόμενες εβδομάδες αναφορικά με τη μετάδοση του κορωνοϊού ποια είναι; Τι σας προβληματίζει; Ποια είναι τα επικίνδυνα σημεία που πρέπει να προσέξουμε;
Είμαστε στην αρχή ακόμα. Ο κίνδυνος δεν έχει περάσει. Οι επόμενες εβδομάδες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Και ξέρετε κάτι; Δεν αποδέχομαι αυτό που λένε όλοι πως πάμε καλά. Τι σημαίνει «πάμε καλά»; Μία μέρα να υπάρξει χαλάρωση μπορεί να δημιουργηθούν εστίες που θα τινάξουν τα πάντα στον αέρα. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος. Η χαλάρωση. Συνεπώς αυτή τη στιγμή δεν είμαι ούτε αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος. Είμαι μόνο προσηλωμένος στο πώς η πατρίδα μας και όλοι μαζί θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο.

– Στο συνολικό σχέδιο που έχετε εκπονήσει εγκαίρως και εφαρμόζεται με επιτυχία πότε προβλέπεται αποκλιμάκωση των μέτρων αν όλα εξελιχθούν ομαλά; (θετικό σενάριο)
Αυτό θα μπορώ να σας το απαντήσω σε λίγες εβδομάδες. Αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, αν μείνουμε με σθένος πιστοί στα μέτρα, σύντομα θα δούμε τα πρώτα σημάδια μερικής επιστροφής στην κανονικότητα. Και αυτός είναι ο στόχος, σταδιακά να αρχίσουμε να παίρνουμε τη ζωή μας πίσω. Και κυρίως, να είμαστε όλοι υγιείς.

– Από τα δεδομένα που έχετε ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε το επόμενο δίμηνο;
Στο επιχειρησιακό κομμάτι, στην παρούσα φάση το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι να πείσουμε τους πολίτες σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό πως η προσπάθεια είναι συλλογική. Το έχουμε καταφέρει σε μεγάλο βαθμό, αλλά δεν σας κρύβω πως με στενοχωρεί το μικρό έστω κομμάτι που δεν αντιλαμβάνεται πως ό,τι κάνουμε είναι για όλους.

– Είστε το πρόσωπο που καθημερινά μπαίνει στα σπίτια των Ελλήνων, δίνετε την πραγματική εικόνα της κατάστασης, προειδοποιείτε και συμβουλεύετε. Πώς βιώνετε όλη αυτή την ιστορία ως ο υφυπουργός που καλείται να σηκώσει αυτό το βάρος της δημόσιας υγείας; Πώς είναι η νέα ζωή σας;
Δεν νιώθω πως κάνω τίποτα άλλο παρά μόνο το χρέος μου στην πατρίδα. Το χρέος απέναντι σε όλους τους Ελληνες πολίτες ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων. Αυτό έχω μάθει να κάνω από τα πρώτα μου βήματα στην πολιτική.

– Υπάρχει κάτι που σας φοβίζει;
Ο φόβος δεν είναι ποτέ καλός σύμβουλος. Δεν φοβόμαστε, ενημερωνόμαστε, συνεργαζόμαστε, δίνουμε με πίστη μία συλλογική μάχη. Αυτή είναι η φιλοσοφία μου!

– Τι θα συμβουλεύατε τους Ελληνες;
Δεν μου αρέσει η λέξη «συμβουλεύω». Δεν θα συμβούλευα τίποτα. Θα έκανα όμως μέσα από την καρδιά μου και με πολύ σεβασμό σε κάθε Ελληνα συμπολίτη μου μια προτροπή. Να έχουμε υπομονή, ενότητα, αλληλεγγύη, που είναι πάντα το χαρακτηριστικό του λαού μας στις δύσκολες στιγμές, και αισιοδοξία. Είμαι βέβαιος πως σύντομα ο ουρανός θα γίνει πιο γαλανός!

Ειδήσείς σήμερα: 

Κορωνοϊος: Νέα φάρμακα και πειράματα για εμβόλια

Ανησυχία για τα επίμονα συμπτώματα του Μπόρις Τζόνσον – Το μήνυμα Τραμπ στον «φίλο» του που νοσηλεύεται