Οι ΗΠΑ βιώνουν έναν νέο ιδιότυπο πόλεμο. Όχι δεν πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση αυτή τη φορά. Ο νέος κορωνοϊός που έχει κυριολεκτικά σαρώσει την Ασία και την Ευρώπη, έχει τώρα εξαπολύσει επίθεση κατά των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα είχαν καταγραφεί συνολικά πάνω από 215.000 κρούσματα και περισσότεροι από 5.920 θάνατοι. Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης είναι πρώτη τόσο σε αριθμό κρουσμάτων, με περισσότερα από 84.000 όσο και θανάτων, αφού οι ανθρώπινες απώλειες έχουν ξεπεράσει τις 2.200.

Πολιτειακές και ομοσπονδιακές αρχές δίνουν σκληρή μάχη να περιορίσουν την εξάπλωση της επιδημίας. Στην πρώτη γραμμή το υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων της Νέας Υόρκης προσπαθεί καθημερινά να σώσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Μεταξύ αυτών εκατοντάδες Έλληνες γιατροί όλων των ιατρικών ειδικοτήτων και νοσηλευτές. Ο Πολύδωρος Καμπακτσής, MD, MSc, MEng, Καρδιολόγος με εξειδίκευση στην Ηχοκαρδιογραφία εργάζεται στο Πρεσβυτεριανό Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Ο Δρ. Καμπακτσής, από το 2012 ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη. Η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα αλλά και στη συγκεκριμένη πολιτεία είναι πρωτόγνωρη. Ξεπερνά μάλιστα κατά πολύ και την κατάσταση που έζησε το αμερικανικό έθνος κατά την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους στις 11 Σεπτεμβρίου 2001.

«Εξαιτίας της εξειδίκευσης μου δεν έχω εμπλακεί ακόμη στην άμεση φροντίδα των ασθενών με κορωνοϊό. Φυσικά, είμαι σε κατάσταση αναμονής (stand by) και πολύ πιθανόν να ανακατανεμηθώ από το νοσοκομείο μου όταν με χρειαστούν στη φροντίδα των ασθενών με κορωνοϊό», λέει ο Έλληνας καρδιολόγος.

Σε ένα πλαίσιο περιορισμού της πίεσης που δέχεται το σύστημα Υγείας της Πολιτείας, όπως και στην Ελλάδα, στους πολίτες με ήπια συμπτώματα δίνεται απλή υποστηρικτική θεραπεία για τον πυρετό και τα άλλα συμπτώματα (π.χ. πονόλαιμος ή βήχας) και όχι κάτι εξειδικευμένο. «Χρειάζεται, όμως, ιδιαίτερη επαγρύπνηση από πλευράς ασθενούς ώστε να πάει στο νοσοκομείο αν τα συμπτώματα γίνουν σοβαρά, ιδιαίτερα αν εμφανιστεί δύσπνοια», υπογραμμίζει ο κ. Καμπακτσής.

giatros-nea-iorki
Ο Πολύδωρος Καμπακτσής, MD, MSc, MEng, Καρδιολόγος με εξειδίκευση στην Ηχοκαρδιογραφία

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στο Πρεσβυτεριανό Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια εξηγεί ότι έχουν σταματήσει «όλες οι προγραμματισμένες επεμβάσεις πλην εξαιρέσεων για να αντιμετωπιστεί ο όγκος των ασθενών με κορωνοϊό σε επίπεδο Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και απλών θαλάμων. Ένα μεγάλο μέρος των ΜΕΘ χρησιμοποιείται πλέον για την κάλυψη των κρουσμάτων με κορωνοϊό, ενώ και χειρουργικές αίθουσες χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό». Παράλληλα, η διοίκηση του νοσοκομείου καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες που έχουν προκύψει με εσωτερική ανακατανομή του προσωπικού, δηλαδή κλινικοί ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων παρακολουθούν ασθενείς με κορωνοϊό.

Ερωτηθείς από το protothema.gr αν τα νοσοκομεία αντέχουν να διαχειριστούν τα διαρκώς αυξανόμενα κρούσματα της νόσου COVID-19, ο Δρ. Πολύδωρος Καμπακτσής εκτιμά ότι την τρέχουσα εβδομάδα «πλησιάζουμε το μέγιστο ρυθμό εξάπλωσης του ιού στη Νέα Υόρκη και τα νοσοκομεία δοκιμάζονται σημαντικά. Θεωρώ πως αυτή ή τη νέα εβδομάδα πιθανώς να φτάσουν τα όρια τους».

Αναφερόμενος στο λεγόμενο triage, δηλαδή τη διαδικασία της διαλογής και της προτεραιοποίησης των ασθενών προς εισαγωγή στις ΜΕΘ (που ήδη εφαρμόζεται στη Γερμανία, μεταξύ άλλων χωρών) εξηγεί ότι «φυσικά και εφαρμόζεται triage στο νοσοκομείο που εργάζομαι. Από ιατρικής άποψης δεν είναι δύσκολο. Η δυσκολία του έγκειται στη διαθεσιμότητα κρεβατιών, το οποίο όμως μέχρι στιγμής έχει αντιμετωπιστεί».

Κι ενώ η σκέψη ότι κάποιος ασθενής μπορεί να αποκλειστεί από την παροχή ιατρικής φροντίδας για να πάρει τη θέση του κάποιος άλλος με περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης, είναι σοκαριστική ή να ξενίζει εμάς τους Έλληνες, το αμερικανικό υγειονομικό σύστημα έχει «εξελληνιστεί» για να αντιμετωπίσει την πανδημία της COVID-19.

Ως γνωστόν, το σύστημα υγείας των ΗΠΑ είναι κατά βάση ιδιωτικό, παρά τις προσπάθειες του Μπαράκ Ομπάμα επί της προεδρίας του για καθολική εφαρμογή του Obama Care (υγειονομική φροντίδα για όλους). Ωστόσο εν μέσω πανδημίας «η πρόσβαση (όλων) είναι υπαρκτή, γιατί κανένα νοσοκομείο δεν μπορεί να αρνηθεί την παροχή ιατρικής φροντίδας σε επείγουσες καταστάσεις, όπως των ασθενών που νοσούν με σοβαρή COVID-19.

Το ζήτημα έγκειται στο πώς θα αποπληρωθεί η νοσηλεία ατόμων που δεν έχουν καλή ασφάλεια ή δεν έχουν καθόλου. «Πάντως, αν και το σύστημα υγείας είναι κατά βάση ιδιωτικό, όλοι οι πολίτες άνω των 65 ασφαλίζονται και δημόσια. Επιπλέον, πολίτες με πάρα πολύ χαμηλά εισοδήματα ή με συγκεκριμένες χρόνιες παθήσεις ασφαλίζονται πλήρως από το δημόσιο», σύμφωνα με τον κ. Καμπακτσή.

Η διαρκώς αυξανόμενη ροή ατόμων με λοίμωξη λόγω του SARS-CoV-2 προς τα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης έχει πολλαπλασιάσει τις πιθανότητες μόλυνσης και του υγειονομικού προσωπικού. Πολλοί συνάδελφοι του Πολύδωρου Καμπακτσή στο Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο έχουν νοσήσει, αλλά όπως λέει ο ίδιος με χαρακτηριστική ψυχραιμία «αν κάποιος τηρεί αυστηρά τους απλούς κανόνες υγιεινής και χρησιμοποιεί τον κατάλληλο εξοπλισμό, δεν υπάρχει κίνδυνος. Ωστόσο είμαστε άνθρωποι και λάθη μπορεί να συμβούν. Όσον αφορά το υγειονομικό προσωπικό, σε ομοσπονδιακό επίπεδο έχουν δοθεί συγκεκριμένες κατευθυντήριες οδηγίες που ανανεώνονται τακτικά, π.χ. χρήση εξοπλισμού για προσωπική προφύλαξη. Στην Νέα Υόρκη υπήρξε σχετική έλλειψη μασκών και εξοπλισμού προσωπικής προφύλαξης, η οποία φαίνεται να αντιμετωπίζεται τώρα».

Για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των νοσηλευομένων ασθενών οι γιατροί της Νέας Υόρκης αλλά και άλλων πόλεων έχουν επιστρατεύσει, όπως και οι Ευρωπαίοι συνάδελφοι τους, φάρμακα, όπως αντιβιοτικά, καρδιοπροστατευτικά, αντιρετροϊκά, σκευάσματα κατά του ιού Έμπολα και της ελονοσίας.

«Χορηγούνται φάρμακα που δεν έχει αποδειχθεί πως βοηθούν σε μια προσπάθεια υποστήριξης των σοβαρά και κρίσιμα ασθενών. Αυτό γίνεται με διαβάθμιση του ορατού κινδύνου που έχει ο κάθε ασθενής και συχνά στα πλαίσια έρευνας», εξηγεί ο Δρ. Καμπακτσής. Και συμπληρώνει ότι αν και «δεν έχει υπάρξει κάποια εξειδικευμένη θεραπεία μέχρι στιγμής που να έχει σημαντικά οφέλη στους ασθενείς των οποίων η ζωή απειλείται. Πολλές νέες θεραπείες δοκιμάζονται και είναι αρκετά πιθανόν να βρεθεί κάτι. Είναι πολύ δύσκολο, όμως, να προβλέψει κανείς το πότε».

Σχολιάζοντας τις προσπάθειες ανάπτυξης ενός εμβολίου για τον SARS-CoV-2 αφού οι επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι ο ιός ήρθε για να μείνει, ο Έλληνας καρδιολόγος λέει ότι «τα καλύτερα σενάρια μιλούν για ανεύρεση εμβολίου σε 12-18 μήνες, οπότε είναι αμφίβολο αν θα είναι στη διάθεση μας τον επόμενο χειμώνα. Μέχρι να βρεθεί εμβόλιο ή κάποια ειδική φαρμακοθεραπεία, η καλύτερη μας προετοιμασία είναι η προφύλαξη».

Αλλά εν αντιθέσει με την Ελλάδα που ήδη λαμβάνεται στοχευμένη μέριμνα για τη προφύλαξη του υγειονομικού προσωπικού μέσω ειδικού πρωτοκόλλου χορήγησης συγκεκριμένων φαρμάκων (χλωροκίνης και κολχικίνης), στα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης δεν υπάρχει ακόμα ανάλογο μέτρο. Και σε επίπεδο προστασίας του υπόλοιπου πληθυσμού, «στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης για παράδειγμα έχουν δοθεί εντολές για κατ’ οίκον περιορισμό και ελαχιστοποίηση εξόδων όσο το δυνατόν», καταλήγει ο κ. Πολύδωρος Καμπακτσής.

Ειδήσεις σήμερα:

Απόλυτο χάος και παγκόσμιο ρεκόρ στις ΗΠΑ με 1.169 νεκρούς σε ένα 24ωρο

Πάνω από 1.000.000 κρούσματα κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο

Κορωνοϊός: Σχεδόν 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε κατ’ οίκον περιορισμό