Εμπλουτίζουν συνεχώς τις γνώσεις τους οι ειδικοί σχετικά με τον νέο κορωνοϊό, γεγονός που τους επιτρέπει να οργανώσουν καλύτερα και την επιχείρηση της αντιμετώπισής του. Όπως έχει επισημάνει επανειλημμένως ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, είναι πολλά τα άγνωστα σημεία ακόμη, ωστόσο όπως φαίνεται έχει αρχίσει να αποκρυσταλλώνεται η επιδημιολογική εικόνα της νόσου Covid-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός στη χώρα μας και η οποία δείχνει μεγαλύτερη επίπτωση στους ηλικιωμένους και καποιες κατηγορίες ασθενων.

Πρόκειται για μία εικόνα με ιδιαίτερη αξία για τους επιστήμονες. Μάλιστα στην Ευρώπη προκαλούν μεγαλύτερη αίσθηση οι διαφορετικές εικόνες, όπως πχ στη Γαλλία όπου στις ΜΕΘ νοσηλεύονται και άτομα νέας ηλικίας. Κάποιες άλλες χώρες στην Ευρώπη έχουν διαφορετικά επιδημιολογικά δεδομένα, με περισσότερα κρούσματα σε άλλες κατηγορίες ηλικιών.

Στην Ελλάδα τα επιδημιολογικά δεδομένα αντλούνται από τα 743 μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένα κρούσματα που έχουν καταγραφει από τις 26 Φεβρουαρίου και μετά.

«Τα δικά μας δεδομένα συμβαδίζουν με τα δεδομένα της παγκόσμιας πορείας αυτής της πανδημίας, που δείχνει ποσοστό 15% να νοσηλεύεται σε νοσοκομεία με μία μέτρια προς σοβαρή κατάσταση και το 5% να είναι σοβαρά νοσηλευόμενοι, διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Δεν έχουμε ξεφύγει από αυτή τη νόρμα και οι θάνατοί μας είναι περίπου στα ίδια ποσοστά» εξήγησε χθες ο ειδικός, και ανέφερε χαρακτηριστικά τα επιδημιολογικά δεδομένα της Γαλλίας που δείχνουν νοσηλεία αλλά και διασωλήνωση σε αρκετές περιπτώςεις ατόμων νέας ηλικίας στις ΜΕΘ.

Περισσότεροι από 7 στους 10 ασθενείς στην ηλικιακή γκάμα 18-64 χρόνων

«Η δική μας επιδημιολογική εικόνα είναι παρόμοια με αυτή των παγκόσμιων δεδομένων και των δεδομένων από την Κίνα» είπε ο ειδικός. Ποια είναι αυτή; Σε αυτήν την (επιδημιολογική) εικόνα μεγάλο μέρος καταλαμβάνουν άτομα ηλικίας 18 έως 64 χρόνων τα οποία προσβάλλονται κατά τεκμήριο από τον νέο κορωνοιό, αλλά ευτυχώς πρόκειται για τα άτομα που αποτελούν και τους ασθενείς με τα ήπια συμπτώματα. Σύμφωνα με τη χθεσινή επιδημιογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμου Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), το 75% των ασθενών είναι ηλικίας 18-64 χρόνων. Και μόνο το 20% ανήκει στην ηλικιακή γκάμα άνω των 65 χρόνων.

Ωστόσο, η νόσος Covid-19 είναι θανατηφόρα για ποσοστό τουλάχιστον 15% των ασθενών ηλικίας άνω των 80 που την εμφανίζουν, ενώ δεν έχει τέτοια μοιραία επίπτωση σε ασθενείς νεότερης ηλικίας.

Τα στοιχεία των θανάτων που έχουν γίνει γνωστά επιβεβαιώνουν τη θανατηφόρα επίπτωση σε ασθενείς ηλικίας άνω των 80 χρόνων. Οι 20 άνθρωποι που έχουν καταλήξει είχαν μέση ηλικία τα 75 έτη.

«Είναι ένας νέος ιός και δεν υπάρχει ανοσία σε κανέναν μας. Όλοι κινδυνεύουμε. Απλά κινδυνεύουν πολύ λιγότερο οι νέοι άνθρωποι, κινδυνεύουν πολύ περισσότερο οι ηλικιωμένοι και αυτοί που έχουν υποκείμενα νοσήματα» υπογράμμισε ο ειδικός.

Ένας στους τρεις νοσηλευόμενους διασωληνώνεται

Όπως αναφέρεται στην χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ, έχουν καταγραφεί 191 κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία (25,7% επί του συνόλου των κρουσμάτων) εκ των οποίων τα 59 (ποσοστό 30,9%) διασωληνώθηκαν. Από τους 134 ανθρώπους που νοσηλεύονται σήμερα η πλειοψηφία είναι άνδρες. Από τους 45 διασωληνωμένους, οι περισσότεροι είναι άνδρες και έχουν υποκείμενο νόσημα. Η μέση ηλικία τους είναι τα 68 έτη. Επι των νοσηλευόμενων οι διασωληνωμένοι καταλαμβάνουν ποσοστό 33,6%.

Διαβάστε ακόμη:

Κορωνοϊός – Καστοριά: Ψάχνουν απαντήσεις οι συγγενείς για τον θάνατο της 41χρονης μητέρας

Κορωνοϊός – Χαρδαλιάς: 21 από τους 263 επιβάτες από την Ισπανία ήταν θετικοί στον ιό

Κορωνοϊός: 48 νέα κρούσματα στη χώρα – 743 συνολικά – 20 οι νεκροί