Σε ένα λιγότερο γνωστό σύπτωμα που μπορεί να σχετίζεται με τη νόσο COVID-19, αναφέρθηκε στην απογευματινή ενημέρωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου για το νέο κορωνοϊό κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας επικαλέστηκε την μαρτυρία του σταρ του NBA, Ρουντι Γκομπερτ, ο οποίος σε αναρτησή του στο Twitter αναφέρει ότι είχε χάσει την όσφρηση του επί 4 ημέρες, όντως θετικός στον SARS-CoV-2.

O κ. Τσιόδρας παραδέχθηκε ότι πυκνώνουν παγκοσμίως οι κλινικές αναφορές για περισσότερα συμπτώματα σχετικά με τη νόσο COVID-19 πέραν των γνωστών (ξηρό βήχα, δύσπνοια, πυρετός, ρινική καταρροή), όπως διάρροια και ανοσμία.

Πράγματι, γιατροί στις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία αναφέρουν έναν διαρκώς αυξανόμενο αριθμό ασθενών τις τελευταίες εβδομάδες με ανοσμία, την απότομη δηλαδή απώλεια της όσφρησης, ως σημάδι νόσησης από τον νέο κορωνοϊό σε άτομα που κατά τα άλλα εμφανίζονται να είναι καλά.

Στη Βρετανία έχει ήδη δοθεί η σύσταση τους γιατρούς να συμβουλεύουν τους ανθρώπους με αιφνίδια απώλεια όσφρησης ή και γεύσης να αυτο-περιορίζονται στο σπίτι ακόμα και εν τη απουσία άλλων συμπτωμάτων.

Ο κ. Τσιόδρας κατά την σημερινή ενημέρωση ανέφερε ότι η ανοσμία μπορεί να εμφανιστεί έως και στο 40% των περιπτώσεων μετά από κάποια ίωση ή λοίμωξη, βάσει της επιστημονικής βιβλιογραφίας.

Μάλιστα, στο παρελθόν άλλοι κορωνοϊοί έχουν σχετιστεί με την ανοσμία σε ποσοστό έως και 15% των ασθενών.

Στην περίπτωση του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 ήδη υπάρχουν αναφορές Ιταλών γιατρών για συναδέλφους τους που εργάζονται σε νοσοκομεία πρώτης γραμμής ότι έχουν υψηλή συχνότητα απώλειας όσφρησης.

Επίσης στη Γαλλία έχει καταγραφεί κύμα περιπτώσεων ανοσμίας, που σύμφωνα με τον ομόλογο του κ. Τσιόδρα, Ζερομ Σαλομον, παραμένει σχετικά σπάνιο σύμπτωμα αλλά παρατηρείται κυρίως σε νεότερους ασθενείς με ήπια συμπτώματα της νόσου COVID-19.