Η Ανατολική Λιβύη θα επιβάλει πλήρη απαγόρευση κυκλοφορίας για δέκα ημέρες, αρχής γενομένης από μεθαύριο Τετάρτη, στην προσπάθεια να ανακόψει την εξάπλωση του κορωνοϊού, αν και φάρμακα θα μπορούν να παραδίδονται μέσω τηλεφώνου αν χρειαστεί, ανακοίνωσε σήμερα ο στρατός.

Στο μεταξύ, ένας από τους δύο ασθενείς που έχουν επισήμως προσβληθεί από τον κορωνοϊό στη Ζιμπάμπουε, ένας άνδρας 30 ετών, πέθανε λόγω των συνεπειών της Covid-19 στην πρωτεύουσα Χαράρε, ανέφερε σήμερα η δημόσια ραδιοτηλεόραση.

«Ο υπουργός Υγείας και Παιδικής Προστασίας, ο δρ Ομπεντιάχ Μόγιο, επιβεβαίωσε τον θάνατο του Ζορόρο Μακάμπα, του δεύτερου ασθενή που βρέθηκε θετικός στον ιό (…) στη Ζιμπάμπουε», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter, η Ραδιοφωνία και Τηλεόραση της Ζιμπάμπουε (ZBC).

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, ο ασθενής αυτός είχε επιστρέψει στις 9 Μαρτίου στη χώρα του μέσω του Γιοχάνεσμπουργκ (Νότια Αφρική), έπειτα από τη διαμονή του στη Νέα Υόρκη.

Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Έμερσον Μνανγκάουα κήρυξε την περασμένη εβδομάδα «πανδημία εθνικής καταστροφής» και απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις άνω των 100 ανθρώπων στη χώρα.

Στο μεταξύ, η Νότια Αφρική κατέγραψε σήμερα μια απότομη αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορωνοϊού στα 402, από λιγότερα από 50 μόλις πριν από μία εβδομάδα, και πλέον ο στρατός ετοιμάζεται να αναπτυχθεί σε κάθε μια από τις εννέα περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με επίσημο έγγραφο που είδε το πρακτορείο Ρόιτερ.

Την απότομη αύξηση των κρουσμάτων ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της Νότιας Αφρικής Ζουέλι Μκίζε.

Ο πρόεδρος της χώρας, Σίριλ Ραμαφόζα, έχει κηρύξει κατάσταση εθνικής καταστροφής και επέβαλε μέτρα, όπως η απαγόρευση ταξιδιών, προκειμένου να αναχαιτίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού. Αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα αργότερα σήμερα, με το οποίο θα ανακοινώνει νέα μέτρα προκειμένου να μετριαστεί η επίδραση του κορωνοϊού.

Σημείωμα του νοτιοαφρικανικού στρατού, που είδε το Ρόιτερ σήμερα, αναφέρεται λεπτομερώς σε σχέδια για την ανάπτυξη τουλάχιστον μιας «υπο-μονάδας» του πεζικού σε κάθε μία από τις εννέα περιφέρειες της χώρας και δύο στην Γκουατένγκ, η οποία περιλαμβάνει την πρωτεύουσα Πρετόρια και το εμπορικό κέντρο της χώρας Γιοχάνεσμπουργκ, όπου έχουν καταγραφεί περίπου τα μισά κρούσματα.

Ο στρατός θα αναπτυχθεί από (σήμερα) 23 Μαρτίου και για 21 ημέρες, αλλά το διάστημα αυτό μπορεί να παραταθεί στη συνέχεια για τρεις μήνες, σύμφωνα με το σημείωμα αυτό.

Ο Σιφίουε Ντλαμίνι, εκπρόσωπος της Νοτιοαφρικανικής Εθνικής Αμυντικής Δύναμης, δήλωσε ότι δεν θα σχολιάσει οποιαδήποτε σχέδια για ανάπτυξη του στρατού μέχρι το διάγγελμα του Ραμαφόζα.

Η Νότια Αφρική επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα της στις 5 Μαρτίου και οι αναλυτές αναμένουν πως ο Ραμαφόζα θα ανακοινώσει αυστηρότερα μέτρα, προκειμένου να επιβραδυνθεί η εξάπλωσή του στη χώρα των 58 εκατομμυρίων κατοίκων.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός – Επίδομα 800 ευρώ: Από αύριο οι αιτήσεις – Ποιοι το δικαιούνται

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Διευκρινίσεις από την Ομοσπονδία Ταξί για τα νέα μέτρα