Η εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας μέχρι τώρα είναι περιορισμένη, γεγονός που δημιουργεί ελπίδες για τον έλεγχό της το προσεχές διάστημα, δηλώνει σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ Γιάννης Τούντας.

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι τις επόμενες λίγες εβδομάδες αναμένεται να αυξηθούν τόσο τα κρούσματα όσο και τα βαριά περιστατικά και οι θάνατοι γιατί, όπως λέει, θα εκδηλωθούν τα κρούσματα που μολύνθηκαν πριν από τη λήψη των πρόσφατων περιοριστικών μέτρων. «Στο σπίτι θα μείνουμε για όσο καιρό καθορίζει η Πολιτεία. Μπορεί να χρειαστεί παράταση ή και πλήρης απαγόρευση κυκλοφορίας», τονίζει ο καθηγητής. Παράλληλα εξηγεί τη διαφορετική συμπεριφορά του ιού σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, παραδέχεται ότι η διασπορά του στο υγειονομικό προσωπικό της Ελλάδας αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα, αλλά επίσης και ότι είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία, «γιατί πήραμε άμεσα τα αναγκαία μέτρα και εντοπίσαμε εγκαίρως τα πρώτα κρούσματα».

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στη δημοσιογράφο Τάνια Η. Μαντουβάλου ο καθηγητής Γιάννης Τούντας

Την προηγούμενη Παρασκευή είχατε πει στην τηλεόραση ότι αυτή η εβδομάδα θα είναι καθοριστική για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας. Ποιά είναι τα συμπεράσματα σας από το πώς εξελίσσονται τα πράγματα μέχρι ώρας;

Σύμφωνα και με τη χθεσινή ενημέρωση από τον κ. Τσιόδρα η εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας είναι περιορισμένη, γεγονός που δημιουργεί ελπίδες για τον έλεγχό της το προσεχές διάστημα. Οι θάνατοι είναι περιορισμένοι και αφορούν κυρίως άνδρες μεγάλης ηλικίας με βεβαρημένη υγεία. Όμως, τόσο τα κρούσματα όσο και τα βαριά περιστατικά και οι θάνατοι αναμένεται να αυξηθούν τις επόμενες λίγες εβδομάδες, γιατί θα εκδηλωθούν τα κρούσματα που μολύνθηκαν πριν από τη λήψη των πρόσφατων περιοριστικών μέτρων.

Πόσες εβδομάδες πρέπει να μείνουμε σπίτι για να μειωθεί η διασπορά στην κοινωνία και με ποιούς άλλους παράγοντες σχετίζεται η μείωση αυτή;

Στο σπίτι θα μείνουμε για όσο καιρό καθορίζει η Πολιτεία. Μπορεί να χρειαστεί παράταση ή και πλήρης απαγόρευση κυκλοφορίας. Εκτός από το να μένουμε στο σπίτι, σημαντικά μέτρα παραμένει η ατομική υγιεινή, συχνό πλύσιμο χεριών με σαπούνι, τακτικός καθαρισμός κοινόχρηστων επιφανειών και αντικειμένων, καλός αερισμός όλων των χώρων, ενώ και η βελτίωση του καιρού θα βοηθήσει. Θα πρόσθετα και την καλή ψυχική διάθεση η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Χρειάζεται λοιπόν να κάνουμε πράγματα στο σπίτι που μας ευχαριστούν και μας προσδίδουν θετική ενέργεια.

Πότε προσδοκάτε χρονικά να αποδώσουν τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί; Χθες ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν περαιτέρω περιορισμοί.

Όπως ήδη ανέφερα ο στόχος είναι να αρχίσει η κάμψη της επιδημίας μέσα στον Μάιο εφόσον υπάρξει αυστηρή συμμόρφωση στα εκάστοτε μέτρα. Η Πολιτεία, ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας, θα κρίνει πότε και ποια επιπλέον μέτρα θα χρειαστούν.

Ποιό είναι το καλύτερο και ποιο το χειρότερο σενάριο για τη χώρα μας

Το αισιόδοξο σενάριο είναι να αποδώσουν τα μέτρα στην Ελλάδα ώστε να κορυφωθεί η επιδημία εντός του Απριλίου- αρχές Μαΐου και να τεθεί υπό έλεγχο μέχρι τον Ιούνιο. Το σενάριο αυτό μπορεί να ενισχυθεί ή/και να επισπευσθεί εάν προκύψουν αποτελεσματικές θεραπείες στο διάστημα αυτό, εξέλιξη αρκετά πιθανή. Το χειρότερο σενάριο θα είναι να υπάρξει εκρηκτική διασπορά της επιδημίας και να επεκταθεί σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το πρώτο σενάριο είναι και το πιο πιθανό, αλλά από εμάς εξαρτάται να το καταστήσουμε και πραγματικό.

Θεωρείτε ότι αρκούν οι ΜΕΘ για να αντεπεξέλθει το σύστημα στην πανδημία, όταν καθημερινά αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των διασωληνωμένων; Είναι άλλωστε ένα θέμα που προϋπήρχε της πανδημίας. Και τώρα προστέθηκε και η έλλειψη αναπνευστήρων διεθνώς όπως έχει άλλωστε πει και ο επικεφαλής του ΠΟ

Για τις σημερινές ανάγκες οι ΜΕΘ επαρκούν. Επειδή όμως οι σχετικές ανάγκες θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα, θα χρειαστούν επιπλέον κρεβάτια, εξοπλισμός και προσωπικό, που έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση, καθώς και η συνδρομή του ιδιωτικού τομέα υγείας, ο οποίος διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό.

Η αυξανόμενη μόλυνση αλλά και καραντίνα στους υγειονομικούς σας ανησυχεί;

Η διασπορά του ιού στο υγειονομικό προσωπικό ασφαλώς και αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα, για τους ίδιους, για τους ασθενείς, για τους συναδέλφους τους. Είναι οι ηρωικοί πολεμιστές που διαθέτουμε στην πρώτη γραμμή του πολέμου που διατρέχουν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Έχουμε όμως συνολικά πολλούς και καλούς γιατρούς και έναν εύρωστο ιδιωτικό τομέα υγείας που μπορεί να συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό.

Πού βρισκόμαστε σε σχέση με Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία;

Σε καλύτερη κατάσταση γιατί πήραμε άμεσα τα αναγκαία μέτρα και γιατί εντοπίσαμε εγκαίρως τα πρώτα κρούσματα, γεγονός που μας επέτρεψε να τα απομονώσουμε και έτσι να αποφύγουμε τη ραγδαία εξάπλωση του ιού.

Πώς εξηγείται η διαφορετική συμπεριφορά του ιού σε κάθε χώρα εννοώ στην Ευρώπη;

Οι διαφορές θνητότητας εξηγούνται με βάση τρείς κυρίως παράγοντες. Υψηλή θνητότητα, της τάξης 5-8%, παρουσιάζουν οι χώρες που άργησαν να πάρουν μέτρα, με αποτέλεσμα να μολυνθούν πολλοί ηλικιωμένοι και χρόνιοι ασθενείς, χώρες ή περιοχές με πολλούς ηλικιωμένους σε αστικά κέντρα και χώρες που το σύστημα υγείας δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθει αποτελεσματικά στην αυξημένη ζήτηση.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Κλείνουν τα ξενοδοχεία μέχρι τέλη Απριλίου

Κορωνοϊός: Όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για επιχειρήσεις και εργαζόμενους

Κορωνοϊός: 46 νέα κρούσματα, 464 στο σύνολο