homescreen

Κορωνοϊός – Ινδία: Σάλος με «γκουρού» που υποστηρίζει ότι υπάρχει φάρμακο για τον ιό

Κορωνοϊός – Ινδία: Σάλος με «γκουρού» που υποστηρίζει ότι υπάρχει φάρμακο για τον ιό


ygeiamou.gr team

Εξοργισμένοι οι επαγγελματίες υγείας - Στα 276 τα κρούσματα σε Ινδούς στο εξωτερικό

Επαγγελματίες υγείας στην Ινδία αμφισβητούν τους ισχυρισμούς ενός δημοφιλούς γκουρού της γιόγκα και επιχειρηματία, του Μπάμπα Ράμντεβ, ο οποίος υποστήριξε πως ανακάλυψε ένα αγιουβερδικό φάρμακο που βοηθάει να κρατηθεί μακριά ο κορωνοϊός.

Σε ένα διαφημιστικό βίντεο που δημοσιοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα, ο Ράμντεβ, φορώντας τη χαρακτηριστική πορτοκαλί ενδυμασία του και κρατώντας σφιχτά στο χέρι ένα δείγμα του φαρμακευτικού φυτού που παράγει η Patanjali, η εταιρία της οποίας είναι ένας από τους ιδρυτές, λέει: «Έχουμε κάνει επιστημονική έρευνα και βρήκαμε πως η Ashwagandha… δεν επιτρέπει την ανάμιξη της πρωτεΐνης του κορωνοϊού με την ανθρώπινη πρωτεΐνη».

Δεν έδωσε στοιχεία για την έρευνα, η οποία όπως είπε στάλθηκε σε ένα διεθνές περιοδικό το οποίο δεν κατονόμασε.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν εμβόλια ή φάρμακα που να έχουν λάβει έγκριση για τη θεραπεία ή την αποτροπή της Covid-19 – μόνο ερευνητικά εμβόλια για την Covid-19 και θεραπευτική αγωγή είναι υπό ανάπτυξη.

«Τέτοιου είδους μηνύματα δίνουν ένα εσφαλμένο αίσθημα ασφάλειας. Οι άνθρωποι που δεν είναι καλά εκπαιδευμένοι, είναι εκείνοι που θα παραπλανηθούν», δήλωσε ο δρ Γκίρινταρ Μπάμπου, καθηγητής επιδημιολογίας στο Ίδρυμα Δημόσιας Υγείας της Ινδίας, καλώντας την κυβέρνηση να απαγορεύσει τις διαφημίσεις αυτές.

Ακόμη και δυνητικά ακίνδυνα τουίτ για ενδεχόμενη ανοσία μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση στους ανθρώπους, πρόσθεσε ο Μπάμπου.

Πολλές κλήσεις και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του πρακτορείου Ρόιτερ για σχολιασμό από την Patanjali και τον Ράμντεβ δεν απαντήθηκαν.

Σε μια σειρά τουίτ ο Ράμντεβ κάλεσε επίσης τους Ινδούς να κάνουν γιόγκα για να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα, χρησιμοποιώντας το χάσταγκ #YogaForCorona.

Η αγιουβέρδα είναι ένα πολύ παλιό σύστημα που περιλαμβάνει φάρμακα φυσικής προέλευσης, άσκηση και οδηγίες διατροφής που εξασκούν εκατομμύρια άνθρωποι στην Ινδία.

Η Patanjali, ένα από τα πιο γνωστά εμπορικά σήματα της αγιουβέρδα στην Ινδία, και άλλες παρόμοιες εταιρίες διαφημίζουν τα προϊόντα τους για τη μάχη κατά του κορωνοϊού στην πυκνοκατοικημένη χώρα του 1,3 δισεκ. κατοίκων.

Ο ιός έχει μολύνει σχεδόν 200.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και τουλάχιστον 140 στην Ινδία, όπου τρεις άνθρωποι έχουν πεθάνει. Τα τουίτ των αγιουβερδικών εταιριών έχουν εξοργίσει τους επαγγελματίες της υγείας που φοβούνται ότι θα πλήξουν τη μάχη για την αναχαίτιση του ιού.

Τοπικό ΜΜΕ ανέφερε πως ο Ράμντεβ, που είναι πολύ γνωστός στην Ινδία, έχει καλέσει επίσης τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν απολυμαντικό χεριών και να κρατάνε απόσταση από τους άλλους – συστάσεις που εναρμονίζονται ευρέως με εκείνες διεθνών εμπειρογνωμόνων στον τομέα της υγείας.

Ο ινδουιστής εθνικιστής πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι ίδρυσε το 2014 το υπουργείο Άγιους (Ministry of Ayush) προκειμένου να προωθήσει και να εντάξει σε κανόνες τις αγιουβερδικές θεραπείες και τη γιόγκα.

Ο Μάνοτζ Νεσάρι, σύμβουλος του υπουργείου, δήλωσε πως τα φάρμακα των εταιριών πράγματι βοηθούν να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά πρόσθεσε πως δεν γνωρίζει για οποιουσδήποτε ισχυρισμούς ότι μπορούν να βοηθήσουν στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

«Ο κορωνοϊός είναι ένας νέος ιός, άρα προφανώς δεν υπάρχουν αποδείξεις (για ίαση). Όταν λάβουμε καταγγελίες, θα τις εξετάσουμε. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σχολιάσω», είπε ο Νεσάρι.

Στο μεταξύ, Ινδός υπουργός δήλωσε ότι συνολικά 276 Ινδοί βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό στο εξωτερικό μέχρι τώρα.

Στη συντριπτική πλειονότητά τους, 255, βρέθηκαν θετικοί στο Ιράν, και άλλοι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην Ιταλία, στο Κουβέιτ, στη Σρι Λάνκα, στη Ρουάντα και στο Χονγκ Κονγκ, δήλωσε ο Β. Μουραλινταράν, υφυπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων απαντώντας σε μια ερώτηση στο κοινοβούλιο της Ινδίας.

Διαβάστε περισσότερα:

Κορωνοϊός: 15 Ιταλοί που βρίσκονται στην Ινδία είναι φορείς του ιού 

Κορωνοϊός στην Ισπανία: 13.716 τα κρούσματα – 558 οι θάνατοιΑπόρρητο Απόρρητο