*Γράφει η Ισμήνη Χαραλαμποπούλου

Μεγαλώνει η λίστα με τα κλειστά σχολεία της χώρας λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Ήδη βρισκόμαστε στην φάση με κλειστά όλα τα σχολεία τριών νομών και περιορισμένο αριθμό σχολείων στην Αττική και άλλες περιοχές της χώρας. Την ίδια ώρα εντείνεται η ανησυχία των γονέων για πιθανό κλείσιμο και άλλων σχολείων, ή ακόμα και όλων των σχολείων, σε ένα δυσμενές σενάριο μαζικής εξάπλωσης του ιού. Η κυβέρνηση προχωρά μέχρι στιγμής με το σενάριο ότι η λειτουργία των σχολείων θα αναστέλλεται κατά περίπτωση, και όχι οριζόντια, ανάλογα με την εμφάνιση κρουσμάτων κορωνοϊού. Η ανησυχία εστιάζεται κυρίως στα όμορα σχολεία με αυτά που εμφάνισαν επιβεβαιωμένα κρούσματα ή ύποπτα κρούσματα.

Χθες δημοσιοποιήθηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού σε μαθητή του 4ου ΓΕΛ Γαλατσίου. Την ανακοίνωση έκανε ο δήμαρχος Γαλατσίου ο οποίος ανάφερε ότι ένας Δήμος οργανωμένος οφείλει να προστατεύει υπεύθυνα τους κατοίκους του με σωστή ενημέρωση και άμεσες στρατηγικές δράσεις. O δήμος Γαλατσίου προχωρά σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων. Επίσης κρούσμα κορωνοϊού σε γονέα μαθητή του IBDP του Κολλεγίου Αθηνών επιβεβαιώθηκε χθες, και το Κολλέγιο έκλεισε πάλι. Η χθεσινή ανακοίνωση που υπογράφει η Αναστασία Παπακωστοπούλου, Διευθύντρια Ιδιωτικού Λυκείου-Κολλέγιο Ψυχικού επιβεβαιώνει ότι: «Πριν λίγο λάβαμε επίσημη ενημέρωση από τον Ε.Ο.Δ.Υ. ότι μεταξύ των γονέων μαθητών του IBDP υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού». Κρούσμα κορωνοϊού επιβεβαιώθηκε σε γονέα μαθητών του 2ου Δημοτικού Σχολείου Διονύσου. Ο Δήμος Διονύσου ανακοίνωσε ότι: «Επιβεβαιώνεται ότι γονέας μαθητών του 2ου Δημοτικού Σχολείου Διονύσου, κατόπιν ιατρικού ελέγχου σε Νοσοκομείο της Αθήνας, βρέθηκε θετικός στο νέο κορωνοϊό .Από την πρώτη στιγμή που διαπιστώθηκε το περιστατικό, η Διευθύντρια του Σχολείου κα Τριανταφυλλιά Δάλλα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον αρμόδιο Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ο οποίος θα δώσει τις απαραίτητες οδηγίες και κατευθύνσεις για τον περαιτέρω χειρισμό του θέματος που έχει προκύψει. Οι μαθητές οι οποίοι είναι παιδιά του γονέα που βρέθηκε θετικός SARS-coV-2, για προληπτικούς λόγους δεν προσέρχονται για μάθημα στο σχολείο. Aπό χθες έως και τις 22 Μαρτίου το σχολείο θα παραμείνει κλειστό, μετά από απόφαση των υπουργείων παιδείας και υγείας».

Λόγω των νέων δεδομένων που προκύπτουν συνεχώς και της διαρκούς επικαιροποίησης των μέτρων που λαμβάνονται προληπτικά για τον κορωνοϊό, οι πολίτες καλούνται να επισκέπτονται τακτικά την ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ώστε να ενημερώνονται σχετικά με τις σχολικές μονάδες των οποίων η λειτουργία αναστέλλεται προσωρινά. Το υπ. Παιδείας εξετάζει το ενδεχόμενο της εξ αποστάσεως διδασκαλίας με τη χρήση τεχνολογίας στα σχολεία. Χθες το βράδυ ανακοινώθηκε επίσης ότι αναστέλλεται, με Κοινή Υπουργική Απόφαση, η λειτουργία του Δημοτικού Κολλεγίου Αθηνών και του Δημοτικού Κολλεγίου, για προληπτικούς λόγους. Εξετάζεται το ενδεχόμενο επαφής μελών των δύο σχολικών κοινοτήτων με προσβληθέντες από κορωνοϊό.

Ήδη έχουν δοθεί οδηγίες για την αναπλήρωση των χαμένων ωρών διδασκαλίας στα σχολεία που παρέμειναν κλειστά. Επίσης καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται απουσίες 14 ημερών από την ημερομηνία επιστροφής τους από πληττόμενες περιοχές. Ειδικότερα η εγκύκλιος προβλέπει τα εξής: «Σας ενημερώνουμε ότι για τους/τις μαθητές/τριες που επέστρεψαν από πληττόμενες περιοχές με SARS-CoV-2, όπως αυτές αναφέρονται στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, όπως επικαιροποιείται κάθε φορά, με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών, καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται απουσίες δεκατεσσάρων (14) ημερών, από την ημερομηνία επιστροφής τους, εφόσον προσκομίσουν στη σχολική μονάδα άμεσα τα σχετικά ταξιδιωτικά έγγραφα». Επίσης ορίστηκε από την κρατική προεδρία της ΕΕ τηλεδιάσκεψη των υπουργών Παιδείας των κρατών μελών της ΕΕ για την Πέμπτη προκειμένου να συντονίσουν οι υπουργοί τις δράσεις τους απέναντι στον κορωνοϊο και τις επιπτώσεις τους στην εκπαίδευση. καθώς και προτάσεις αντιμετώπισης ζητημάτων που έχουν ανακύψει, και να ανταλλάξουν καλές πρακτικές (π.χ. αναφορικά με την αναστολή λειτουργίας εκπαιδευτικών δομών, μεθόδους κάλυψης της εκπαιδευτικής ύλης).

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, τα σχολεία που αναστέλλουν τη λειτουργία τους και οι σχετικές ημερομηνίες, συνολικά, έχουν ως εξής:

– Αναστολή λειτουργίας μέχρι τις 11 Μαρτίου 2020:
ΕΠΑΛ Επανωμής (Θεσσαλονίκη)

– Αναστολή λειτουργίας μέχρι τις 12 Μαρτίου 2020:
105ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

– Αναστολή λειτουργίας μέχρι τις 13 Μαρτίου 2020:
1. 1ο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών
2. Λεόντειο Λύκειο Πατησίων
3. 1ο Γυμνάσιο Γλυφάδας
4. 1ο ΓΕΛ Γλυφάδας
5. 19ο Νηπιαγωγείο Περιστερίου
6. 5ο Δημοτικό Περιστερίου
7. 14ο Γυμνάσιο Περιστερίου
8. 11ο Λύκειο Περιστερίου
9. 4ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου
10. 4ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου

– Αναστολή λειτουργίας μέχρι τις 17 Μαρτίου 2020:
1. 2ο νηπιαγωγείο Μενεμένης
2. 3ο Γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις Μενεμένης
3. 3ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Μενεμένης
4. 5ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Μενεμένης

– Αναστολή λειτουργίας μέχρι τις 18 Μαρτίου 2020, σε όλες τις σχολικές μονάδες των νομών:

Αχαΐας
Ηλείας
Ζακύνθου

– Αναστολή λειτουργίας μέχρι τις 23 Μαρτίου 2020:
1. Ελληνογαλλική Σχολή Αγ. Παρασκευής Ντε λα Κρουά
2. 49ο ΓΕΛ Αθηνών
3. 20ο ΓΕΛ Αθηνών
4. Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αθηνών
5. 40ο Γυμνάσιο Αθηνών
6. 22ο ΓΕΛ Αθηνών
7. 9ο Δημοτικό Αλίμου
8. Γερμανική Σχολή Αθηνών (όλες οι βαθμίδες)
9. ΓΕΛ Θρακομακεδόνων
10. 6ο Δημοτικό Βριλησσίων
11. 1ο ΓΕΛ Βριλησσίων
12. 2ο Γυμνάσιο Γαλατσίου
13. 5ο Γυμνάσιο Γαλατσίου
14. 6ο Γυμνάσιο Γαλατσίου
15. 1ο ΓΕΛ Γαλατσίου
16. 2ο ΓΕΛ Γαλατσίου
17. 3ο ΓΕΛ Γαλατσίου
18. 4ο ΓΕΛ Γαλατσίου
19. 1ο ΕΠΑΛ Γαλατσίου
20. 2ο Γυμνάσιο Γέρακα
21. 9ο Δημοτικό Γλυφάδας
22. 2ο ΓΕΛ Γλυφάδας
23. 2ο Γυμνάσιο Γλυφάδας
24. 9ο Δημοτικό Δάφνης
25. 2ο Δημοτικό Διονύσου
26. 1ο Γυμνάσιο Καισαριανής
27. 2ο Δημοτικό Πειραιά
28. Ράλλειο ΓΕΛ Θηλέων Πειραιά
29. Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων Πειραιά
30. 13ο ΓΕΛ Περιστερίου
31. 5ο Γυμνάσιο Πετρούπολης
32. Εκπαιδευτήρια Νέα Γενιά Ζηρίδη
33. American Community Schools
34. Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Ισραηλίτικης Κοινότητας Αθηνών
35. ΓΕΛ Ιστιαίας (Εύβοια)
– Αναστολή λειτουργίας μέχρι τις 24 Μαρτίου 2020:
1. 65o Γυμνάσιο Αθηνών
2. 40ο ΓΕΛ Αθηνών
3. Ιταλική Σχολή Αθηνών
4. 2ο ΕΠΑΛ Γαλατσίου
5. 3ο ΓΕΛ Γλυφάδας
6. Πειραματικό ΓΕΛ Αγίων Αναργύρων
7. 1ο ΓΕΛ Νέας Φιλαδέλφειας
8. 2ο ΓΕΛ Νέας Φιλαδέλφειας
9. Ελληνογαλλική Σχολή «’Αγιος Ιωσήφ» (γυμνάσιο και λύκειο) Πεύκης
10. 2ο ΓΕΛ Πεύκης
11. Γυμνάσιο Κολλεγίου Ψυχικού
12. Λύκειο Κολλεγίου Αθηνών
13. Ιδιωτικό Λύκειο Κολλεγίου Ψυχικού
14. 3ο Γυμνάσιο Φλώρινας
15. 2ο ΓΕΛ Φλώρινας
16. 1ο ΕΠΑΛ Πλωμαρίου (Λέσβος)
17. Γυμνάσιο Πλωμαρίου (Λέσβος)
18. Ιδιωτικό Γυμνάσιο Κολλέγιο Αθηνών
19. Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο «Ιωάννης Μ. Καρράς»
20. Δημοτικό Κολλεγίου Αθηνών
21. Δημοτικό Κολλεγίου Ψυχικού