Το 92% των καρκίνων που οφείλονται στον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) θεωρείται ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί μέσω του εμβολιασμού, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, αναγάγοντας σε ζήτημα προτεραιότητας την προώθηση της ανοσοποίησης.

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων ευθυνόταν κατά μέσο όρο για 34.800 περιστατικά καρκίνου ετησίως μεταξύ 2012 και 2016, όπως υποστηρίζει η νέα μελέτη του CDC στην οποία τονίζεται ότι περισσότερα από 32.100 περιστατικά θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.

Πρόκειται για έναν ιό που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, προσβάλλοντας τον τράχηλο, το αιδοίο, τον κόλπο, το πέος, τον πρωκτό και τον στοματοφάρυγγα.

«Ένα μέλλον χωρίς καρκίνο λόγω του HPV θα πρέπει να θεωρείται εφικτό, αλλά μόνο αν λάβουμε άμεση δράση για τη βελτίωση του ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού. Η αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού κατά του HPV στο 80% είναι και θα συνεχίσει να αποτελεί προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία, γι’ αυτό και οι κυβερνητικοί και ιδιωτικοί φορείς πρέπει να συνεργαστούν προκειμένου αυτό να γίνει πραγματικότητα», αναφέρει ο Brett Giroir, αναπληρωτής υπουργός Υγείας των ΗΠΑ.

Το CDC συνιστά τον εμβολιασμό των παιδιών προεφηβικής ηλικίας, δηλαδή στην ηλικία των 11 με 12 ετών, με στόχο να προστατευθούν πριν προλάβουν να εκτεθούν στον ιό. Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα, όμως, μικρή είναι η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού των νέων μεταξύ 13 και 17 ετών.

Γενικά, τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι μόνο το 51% των εφήβων έλαβαν όλες τις συνιστώμενες δόσεις, δηλαδή μόλις 2% περισσότερο από το 2017, με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού να παρατηρούνται στους εφήβους των οποίων οι γονείς είχαν λάβει και οι ίδιοι σχετική σύσταση από τον γιατρό τους.

Στην αναφορά του CDC υπογραμμίζεται, επίσης, ότι αν και το εμβόλιο συνήθως δεν συνιστάται σε ανθρώπους μεγαλύτερους των 26 ετών, κάποια άτομα ηλικίας από 27 μέχρι και 45 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί μπορεί πράγματι να επωφεληθούν, σε περίπτωση που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Τέλος, ο εμβολιασμός κατά του HPV είναι σημείο-κλειδί στην πρόληψη του καρκίνου της μήτρας, με το τεστ ΠΑΠ σε συνδυασμό με το τεστ για HPV να ενδείκνυται κάθε τρία χρόνια για τις γυναίκες από 21 έως 29 ετών.