Στις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην ανθρώπινη υγεία η αφρικανική σκόνη αναφέρεται σε άρθρο της στο protothema.gr η Δρ. Αθηνά Λινού.

Όπως επισημαίνει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, από το φαινόμενο είναι πιθανότερο να επηρεαστεί η υγεία των παιδιών και των βρεφών, καθώς και των ηλικιωμένων αλλά και όσων έχουν αναπνευστικά προβλήματα. Η επιστήμονας αναφέρει συγκεκριμένες συστάσεις για τις ευάλωτες αυτές ομάδες, και προειδοποιεί ότι, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, η συνύπαρξη υψηλών συγκεντρώσεων αφρικανικής σκόνης και γύρεως από κωνοφόρα δένδρα μπορεί να αυξήσει τις εξάρσεις αλλεργικών φαινομένων, και μάλιστα του αλλεργικού άσθματος.

Διαβάστε παρακάτω το πλήρες άρθρο:

«Το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης είναι δυνατόν να δημιουργήσει μεταξύ άλλων και προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία. Συχνά αναφέρεται σαν καταιγίδα σκόνης που προέρχεται από την Σαχάρα. Το νέφος αυτό περιέχει τόσο μεγάλα όσο και μικρότερα σωματίδια. Λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας το νέφος μπορεί να περιέχει σωματίδια περισσότερο επικίνδυνα για τον ανθρώπινο οργανισμό όπως είναι βαρέα μέταλλα, ακόμα και μικροοργανισμοί. Το νέφος και βεβαίως τα σωματίδια που περιέχει μπορούν να μεταφερθούν σε τεράστιες αποστάσεις ακόμα και πέρα από τον ατλαντικό ωκεανό. Σε χώρες που βρίσκονται σχετικά μακριά από την περιοχή της Σαχάρας τα σωματίδια είναι συχνά μικρότερου μεγέθους και δημιουργούν διαφορετικά προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία. Τα μεγάλα σχετικά σωματίδια συνήθως προκαλούν ερεθισμό στο δέρμα και τα μάτια. Τα μικρότερα σωματίδια όμως μπορεί να είναι περισσότερο επικίνδυνα γιατί εισπνέονται και έτσι μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στο αναπνευστικό αλλά και στο κυκλοφοριακό σύστημα. Συνήθως επηρεάζονται περισσότερο τα άτομα που έχουν αναπνευστικά προβλήματα όπως το άσθμα και η χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και η καρδιακή ανεπάρκεια.

Επίσης είναι πιθανότερο να επηρεαστεί η υγεία των παιδιών και των βρεφών καθώς και των ηλικιωμένων. Για το λόγο αυτό συστήνεται κατά τη διάρκεια έξαρσης του φαινομένου να περιοριστεί η έκθεσή τους στο ύπαιθρο. Ο κίνδυνος αυξάνεται ιδιαίτερα σε περιόδους μεγάλης συγκέντρωσης σωματιδίων και υψηλής θερμοκρασίας. Στους εσωτερικούς χώρους η έκθεση είναι μικρότερη και συνεπώς η παραμονή εκεί είναι ασφαλέστερη ιδιαίτερα για τους περισσότερο ευάλωτους. Επίσης καλό θα είναι να περιοριστεί η άθληση και η έντονη σωματική εργασία στο ύπαιθρο γιατί αυξάνει την ένταση της αναπνοής και τον αριθμό των σωματιδίων που εισπνέονται. Η χρήση μάσκας είναι δυνατόν να περιορίσει τον αριθμό των σωματιδίων που εισπνέονται και έτσι να περιορίσει και τις εξάρσεις αναπνευστικών προβλημάτων ιδιαίτερα στα άτομα που πάσχουν από αλλεργικό άσθμα. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο η συνύπαρξη υψηλών συγκεντρώσεων αφρικανικής σκόνης και γύρεως από κωνοφόρα δένδρα είναι δυνατόν να αυξήσει τις εξάρσεις αλλεργικών φαινομένων και μάλιστα του αλλεργικού άσθματος. Δεδομένου ότι το φαινόμενο δημιουργεί έντονα προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι απαραίτητο η πολιτεία να παρακολουθεί με μετρήσεις το επίπεδο της ρύπανσης και να αξιολογεί την ποιότητα της ατμόσφαιρας ενώ αντίστοιχα οι δημόσιες υπηρεσίες οφείλουν να ενημερώνονται για τη συγκέντρωση σωματιδίων στην ατμόσφαιρα και να εκδίδουν αντίστοιχες οδηγίες για την προστασία του πληθυσμού και μάλιστα του ιδιαίτερα ευάλωτου πληθυσμού. Τέλος υπηρεσίες αρμόδιες για την προστασία της υγείας και την ασφάλεια των εργαζομένων πιθανόν να πρέπει να διερευνήσουν τους κινδύνους για εργαζόμενους στο ύπαιθρο με έντονη καταπόνηση (όπως σε αγροτικές και οικοδομικές εργασίες) και να εκδώσουν κατάλληλες οδηγίες».

Ειδήσεις σήμερα: