Προς λύση οδεύει το πρόβλημα στη λειτουργία των μονάδων PET/CT στα νοσοκομεία «Παπαγεωργίου» και «Θεαγένειο» της Θεσσαλονίκης το οποίο προέκυψε λόγω της έλλειψης ραδιοφαρμάκου που είναι απαραίτητο για να γίνονται οι εξετάσεις.

Η εταιρεία που παράγει το ραδιοφάρμακο και εδρεύει στο Λαύριο ανακοίνωσε στις διοικήσεις των δύο νοσοκομείων ότι αύριο θα γίνει κανονικά η αποστολή του καθώς αποκαταστάθηκε το πρόβλημα.

Η εταιρεία αδυνατούσε να προμηθεύσει ραδιοφάρμακο στα δύο νοσοκομεία διότι είχε σταματήσει προσωρινά την παραγωγή λόγω βλάβης στα μηχανήματά της.

Τα ραντεβού των ασθενών για εξέταση στο PET/CT από την περασμένη Δευτέρα έως και σήμερα ακυρώθηκαν, ενώ από αύριο, Παρασκευή, αναμένεται να λειτουργήσουν κανονικά οι μονάδες PET/CT, ώστε να πραγματοποιηθούν κανονικά τα προγραμματισμένα ραντεβού, αλλά και να αναπληρωθούν όσα είχαν ακυρωθεί.

Ο πρόεδρος του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, Βασίλης Παπάς, χαρακτήρισε σκανδαλώδες το γεγονός ότι υπάρχει μονοπώλιο στη παραγωγή του ραδιοφαρμάκου και ότι οι εξετάσεις που περιμένουν να κάνουν οι ασθενείς εξαρτώνται από μία εταιρεία.

«Αν υπήρχαν και άλλες εταιρείες θα προμηθευόμασταν το φάρμακο από άλλες εταιρείες», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπάς, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι διοίκηση του Νοσοκομείου έχει προτείνει εδώ και χρόνια τη λύση της κατασκευής στο «Παπαγεωργίου», ειδικής μονάδας μικρού κυκλοτρονίου για επιτόπια παραγωγή του ραδιοφαρμάκου, που απαιτείται για τη συγκεκριμένη εξέταση ώστε να εκλογικευτεί το κόστος της εξέτασης και να επιτευχθεί αυτονομία του Νοσοκομείου με καθετοποίηση της διεξαγωγής των PET/CT εξετάσεων. Η σχετική πρόταση έχει υποβληθεί γραπτώς, με τη μορφή οικονομοτεχνικής μελέτης, στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας ήδη από τον Δεκέμβριο του 2015.

Σημειώνεται, ότι έχει ήδη ανακοινωθεί η ένταξη της πρότασης για την προμήθειας του μηχανήματος παραγωγής ραδιοφαρμάκο στο πρόγραμμα δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος , καθώς υπάρχουν όλες οι απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Από τη διοίκηση του «Θεαγενείου» ανακοινώθηκε σήμερα ότι ομαλοποιείται η λειτουργία της μονάδας PET/CT του τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής του Νοσοκομείου, μετά την αποκατάσταση του προσωρινού προβλήματος διακοπής προμήθειας του ραδιοφαρμάκου 18F-FDG.

«Αποκαταστάθηκε το προσωρινό πρόβλημα που προέκυψε με την παραγωγή του ραδιοφαρμάκου 18F-FDG από την προμηθεύτρια εταιρεία, και από αύριο θα γίνονται κανονικά οι εξετάσεις στο τμήμα PET/CT του Θεαγενείου, το οποίο θα συνεχίσει την ολοήμερη λειτουργία του καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες των ασθενών που προέκυψαν από την δυσλειτουργία των τεσσάρων ημερών», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Βλάχου.

Όπως επισημαίνει η κ. Βλάχου, η μονάδα PET/CT του τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής «Θεαγενείου» λειτουργεί σε ολοήμερη βάση, με άρτιο εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό, καλύπτοντας πλήρως όλες τις ανάγκες των ογκολογικών και μη ασθενών νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, Βορείου Ελλάδας και ευρύτερης περιφέρειας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ