Αίσθηση προκάλεσε το χθεσινό ρεπορτάζ του ygeiamou.gr σχετικά με τις δυσκολίες προγραμματισμού ραντεβού στα δημόσια νοσοκομεία το πρωί και την ταλαιπωρία στην οποία πολλές φορές υποβάλλονται οι πολίτες. Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, με ανάρτησή του στο «Χ» απαντά στο ygeiamou.gr ενημερώνοντας τους πολίτες για τις διαδικτυακές επιλογές που έχουν προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

«Η πρόσβαση σε υγειονομικές υπηρεσίες και η δυνατότητα «κλεισίματος» ραντεβού με ιατρούς στην Ελλάδα έχει απλοποιηθεί σημαντικά μέσω διάφορων διαδικτυακών υπηρεσιών, προσφέροντας δωρεάν πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες. Κάθε πολίτης που είναι εγγεγραμμένος σε προσωπικό ιατρό μπορεί εύκολα να επισκεφθεί την πλατφόρμα:http://finddoctors.gov.gr/p-appointment/#/patients/main-menu, για να κλείσει το ραντεβού του χωρίς καμία χρέωση. Αυτή η διαδικασία εξασφαλίζει ότι η επίσκεψη στον προσωπικό ιατρό, καθώς και η περαιτέρω παραπομπή σε ιατρό οποιασδήποτε ειδικότητας, αν απαιτείται, είναι πλήρως δωρεάν και εύκολα προσβάσιμη», σημειώνει ο κ. Γεωργιάδης, και προσθέτει:

«Επιπλέον, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να κλείνουν ραντεβού στα Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα μέσω της ίδιας υπηρεσίας (https://finddoctors.gov.gr/p-appointment/#/patients/search-appointment), διασφαλίζοντας την άμεση και εύκολη πρόσβαση σε δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για ευρύτερη πρόσβαση, το Υπουργείο παρέχει επίσης τη δυνατότητα δωρεάν ραντεβού με ιατρούς που συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, μέσω της πλατφόρμας: https://gov.gr/ipiresies/ugeia-kai-pronoia/episkepse-kai-noseleia-se-nosokomeio/diathesimoteta-rantebou-me-giatrous-tou-eopuu, ενισχύοντας τη διαφάνεια και την προσβασιμότητα σε ιατρικές υπηρεσίες».

Η επισήμανση των παραπάνω εφαρμογών είναι σημαντική καθώς δεν είναι γνωστές στους πολίτες ίσως επειδή δεν έχουν επικοινωνηθεί σε μεγάλο βαθμό. Δεν αφορούν, πάντως, σε ραντεβού στα ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων.

Για το 1535

Σε ό,τι αφορά στο σύστημα «1535», το σύστημα για πρωινά ή απογευματινά ραντεβού στα νοσοκομεία, ο κ. Γεωργιάδης επισημαίνει ότι «η πλατφόρμα: https://1535.gr, προσφέρει μια ακόμα επιλογή για το κλείσιμο δωρεάν ραντεβού, με την επισήμανση ότι οι επισκέψεις στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία είναι δωρεάν, ενώ οι επισκέψεις στα Απογευματινά Ιατρεία συνεπάγονται κόστος», σημειώνει.

Ανακοινώνει δε ότι στο πλαίσιο της ψηφιακής μετάβασης, το Υπουργείο Υγείας έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να ενσωματώσει όλες τις διαδικασίες «κλεισίματος» ραντεβού σε μία ενιαία εφαρμογή, με στόχο την απλούστευση και τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών. «Αυτή η εξέλιξη επιδιώκει να καταστήσει την πρόσβαση στις υγειονομικές υπηρεσίες πιο άμεση, ευέλικτη και διαφανή, εξασφαλίζοντας ότι κάθε πολίτης μπορεί να διαχειρίζεται τις ιατρικές του ανάγκες με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο».