Με…ασφυξία κινδυνεύουν τα νοσοκομεία εξαιτίας της υψηλής κυκλοφορίας εποχικών ιώσεων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλη Γιαννάκο.

«Τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα στη διαχείριση των ασθενών με πνευμονολογικά και παθολογικά προβλήματα λόγω της έξαρσης των ιώσεων. Στις εφημερίες στα μεγάλα νοσοκομεία εισάγονται δεκάδες ασθενείς με παθολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα και οι ανεπτυγμένες παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές των νοσοκομείων είναι γεμάτες από τις προηγούμενες εφημερίες», σημειώνει ο κ. Γιαννάκος.

Μάλιστα, όπως καταγγέλλει, η διαχείριση των περιστατικών είναι…Γολγοθάς. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, οι ασθενείς εισάγονται και παραμένουν στα Επείγοντα σε φορεία ακόμη και μία ολόκληρη ημέρα. Επίσης, αρκετοί νοσηλεύονται σε ράντζα ή σε όποια κλινική του νοσοκομείου έχει κενό κρεβάτι.

«Έτσι παθολογικά και πνευμονολογικά περιστατικά νοσηλεύονται σε χειρουργικές, μαιευτικές, καρδιολογικές κλινικές και γενικά σε όλο το νοσοκομείο. Μεγιστοποιείται έτσι ο κίνδυνος διασποράς ενδονοσοκομειακών μικροβίων που ούτως ή άλλως είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη. Σοβαρές δυσχέρειες δημιουργούνται στη νοσηλεία των ασθενών με παθολογικά προβλήματα που νοσηλεύονται σε διάφορες κλινικές. Το νοσηλευτικό προσωπικό είναι ελάχιστο και δεν μπορεί να προσφέρει φροντίδα στους νοσηλευόμενους ασθενείς της κλινικής παράλληλα με τους φιλοξενούμενους ασθενείς με παθολογικά προβλήματα. Οι λιγοστοί παθολόγοι και πνευμονολόγοι ιατροί δεν προλαβαίνουν να γυρνάνε όλες τις κλινικές του νοσοκομείου και να παρακολουθούν τους ασθενείς», επισημαίνει ο κ. Γιαννάκος.

Σε σχέση με τη σύμβαση που έχει το Υπουργείο Υγείας με ιδιωτικές κλινικές για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κάνει γνωστό ότι οι περισσότεροι ασθενείς αρνούνται να πάνε για νοσηλεία σε ιδιωτικές κλινικές όταν τους προτείνουν διακομιδή. «Φοβούνται κρυφές χρεώσεις οι ασθενείς. Υπάρχουν καταγγελίες από ασθενείς για πολύ κακές συνθήκες νοσηλείας των ασθενών στις ιδιωτικές κλινικές που διακομίζονται από τα εφημερεύοντα νοσοκομεία. Μάλιστα πολλοί συγγενείς τους βγάζουν με εξιτήριο και ξαναπήγαινα στα επείγοντα νοσοκομείων για επανεισαγωγή», λέει.

 

Ειδήσεις σήμερα:

Επείγοντα και εφημερίες, ο μεγάλος ασθενής του ΕΣΥ – Τι θα αλλάξει το υπουργείο Υγείας

Η ζωή μετά τον καρκίνο: Με στόχο λιγότερες διακρίσεις για τους επιζήσαντες- Τι ζητά η ΕΛΛΟΚ