Τις δικές του διαπιστώσεις αναφορικά με την πρόσφατη απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) για την ανάκληση απαγόρευσης εξαγωγών μεγάλου αριθμού φαρμακευτικών σκευασμάτων, ανακοινώνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην αγορά και βρισκόμαστε σε συνεχή και σταθερή επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και τους Οργανισμούς αναφορικά με τα ζητήματα που πιθανά μπορεί να προκύψουν», σημειώνει, προσθέτοντας τα εξής:

  • «Προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς σε μοναδικά – κρίσιμα φάρμακα που δεν υπάρχουν ενναλακτικές.
  • Επισημαίνουμε για ακόμα μια φορά ότι οι ιδιαίτερα χαμηλές τιμές πολλών φαρμάκων σε συνδυασμό με τις υψηλές επιστροφές στην Ελλάδα, αποτελεί τη βασική αιτία που καταγράφονται ελλείψεις λόγω παράλληλων εξαγωγών ή αποσύρσεων. Η στρέβλωση αυτή θα πρέπει να διορθωθεί σταδιακά, με προτεραιότητα τα μοναδικά-κρίσιμα φάρμακα.
  • Ο ΣΦΕΕ και οι εταιρείες μέλη του καταβάλουν προσπάθειες και ενημερώνουν τις Αρχές όταν χρειάζεται, ώστε να εξασφαλίζεται η πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στις απαραίτητες θεραπείες, καθώς η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.
  • Το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων ξεκίνησε τη λειτουργία του και ευελπιστούμε πως θα συμβάλλει καθοριστικά στην ουσιαστική επόπτευση της αγοράς. Μένει να φανεί στο προσεχές χρονικό διάστημα αν η πρόσφατη άρση απαγόρευσης εξαγωγών που αποφασίστηκε για πολλά φάρμακα, ήταν μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση ή αν θα επιστρέψουμε σε περαιτέρω ένταση των ελλείψεων, ένα γεγονός που, εφόσον συμβεί, θα επιβεβαιώσει την αδυναμία των αρμόδιων φορέων να εποπτεύσουν την αγορά».

 

Ειδήσεις σήμερα:

Επείγοντα και εφημερίες, ο μεγάλος ασθενής του ΕΣΥ – Τι θα αλλάξει το υπουργείο Υγείας

Καρκίνος τραχήλου μήτρας – Ιός HPV: Τι καθυστέρησε την έναρξη των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων