Κύμα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η πρόσφατη απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) για άρση απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων.

Με ανακοίνωση του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος κοινοποιεί μια λίστα φαρμάκων που έδωσε φαρμακαποθήκη προς εξαγωγή, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανές ελλείψεις στην αγορά.

«Τρεις μόλις ημέρες μετά την άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών φαρμάκων, χωρίς καθυστέρηση και χωρίς όριο, κυκλοφόρησε μεταξύ των φαρμακαποθηκών, λίστα φαρμάκων προς εξαγωγή, από συγκεκριμένη φαρμακαποθήκη, η οποία περιλαμβάνει πολλά και σημαντικά φάρμακα τα οποία απουσιάζουν σταθερά από την ελληνική αγορά.

Η εν λόγω λίστα φαρμάκων προς εξαγωγή περιλαμβάνει πολλά και σημαντικά φάρμακα, τα οποία απουσιάζουν σταθερά από την ελληνική αγορά, καθώς επίσης και φάρμακα των οποίων η εξαγωγή μόλις επετράπη εκ νέου, και τα οποία φάρμακα συγκεντρώνονται προκειμένου να εξαχθούν άμεσα».

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΠΦΣ, η λίστα περιλαμβάνει:

Εκατόν τριάντα πέντε (135) φάρμακα (κόκκινο χρώμα) που είναι σε έλλειψη (καμία διάθεση ή εξαιρετικά χαμηλή διαθεσιμότητα κατόπιν τηλεφωνικής συνεννοήσεως με την φαρμακαποθήκη).

Δώδεκα (12) φάρμακα, η διάθεση των οποίων είναι περιορισμένη (πορτοκαλί χρώμα).

Πενήντα εννέα (59) φάρμακα, των οποίων η διάθεση είναι ελεύθερη (πράσινο χρώμα).

«Στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται αντιβιώσεις και εισπνεόμενα φάρμακα που τόσο έχουμε ανάγκη, ινσουλίνες καθώς και άλλα βασικά φάρμακα για την Δημόσια Υγεία. Μάλιστα, στο τέλος της λίστας παρέχονται σαφείς οδηγίες για την διακίνηση ευαίσθητων φαρμάκων ψυγείου όπως Ινσουλινών, ενώ στη δεξιά στήλη, δίπλα στις ποσότητες των σκευασμάτων που ζητούνται, αναγράφονται τα ποσοστά κέρδους των χονδρεμπόρων τα οποία φτάνουν το 205%», σημειώνει ο ΠΦΣ στην ανακοίνωση του και προσθέτει ότι θα προβεί άμεσα στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου ενώπιον της κ. Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ώστε να διακριβωθεί από την εισαγγελική έρευνα ποιος στερεί το φάρμακο από τον Έλληνα πολίτη.