Στάση εργασίας από τις 11 το πρωί της Δευτέρας έως το τέλος της βάρδιας προκήρυξε το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να εκφράσει τη διαμαρτυρία του αναφορικά με τη ρύθμιση της παράτασης των συμβάσεων στους υγειονομικούς.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Σωματείου, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που έχει τεθεί προς διαβούλευση και συγκεκριμένα στο άρθρο 60 προβλέπεται η παράταση των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού για έξι μήνες έως και 30/6/2024, αντί για ένα έτος όπως είχε ενημερώσει ο υπουργός Υγείας, δηλαδή έως και 31/12/2024.

Ειδικότερα, επισημαίνονται τα εξής:

«Οι διασώστες πληρώματα ασθενοφόρου του Ε.Κ.Α.Β. που προσλήφθηκαν ως επικουρικοί από την αρχή αλλά και κατά την διάρκεια της πανδημίας covid-19 βοήθησαν τα μέγιστα για να μην καταρρεύσει το Ε.Κ.Α.Β. και κατ’ επέκταση όλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας από την πρωτόγνωρη πανδημική κρίση.

Οι διασώστες του Ε.Κ.Α.Β. πραγματοποίησαν αλλά και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να εκτελούν χιλιάδες διακομιδές ασθενών με covid-19 είτε διασωληνωμένων, είτε νοσούντων προς μονάδες εντατικής θεραπείας και κλινικές covid σε όλη την χώρα δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία στην ζωή σε αυτούς τους ανθρώπους. Παράλληλα οι επικουρικοί συνάδελφοι κάλυψαν και συνεχίζουν να καλύπτουν τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό στο Ε.Κ.Α.Β. λόγω μη έκδοσης προκηρύξεων για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού εδώ και πολλά χρόνια.

Δυστυχώς είναι απαράδεκτη η συμπεριφορά της Πολιτείας σε αυτούς τους εργαζόμενους που ήρθαν στο Ε.Κ.Α.Β. εν μέσω πανδημίας να βοηθήσουν τον δοκιμαζόμενο χώρο της Υγείας και να μην αναγνωρίζεται η προσφορά τους και η αναγκαιότητα της παραμονής τους στο Ε.Κ.Α.Β.

Ζητούμε άμεσα την τροποποίηση του άρθρου για επέκταση των συμβάσεων των επικουρικών συναδέλφων για ένα (1) έτος έως 31/12/2024 και σας ενημερώνουμε ότι αν ισχύσει η 6μηνη παράταση από την επόμενη μέρα το Ε.Κ.Α.Β. θα διαλυθεί Πανελλαδικά αφού θα σταματήσουν να εργάζονται 700 επικουρικοί διασώστες που αποτελούν μεγάλο μέρος του συνολικού προσωπικού. Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι η περιβόητη προκήρυξη για μόνιμο προσωπικό στην Υγεία ήδη κωλυσιεργεί για δύο χρόνια τουλάχιστον και ζητούμε άμεσα την έκδοση προκηρύξεων για μόνιμο προσωπικό 800 ατόμων όπως έχει εξαγγείλει και ο Πρωθυπουργός».