*Γράφει η Φώφη Γιωτάκη

Το φάκελο-υγεία επιχειρεί να ανοίξει το ΠΑΣΟΚ με συνεχείς πρωτοβουλίες και δράσεις ανά την Ελλάδα. Η επιχείρηση καταγραφής των προβλημάτων και ανάδειξης των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ παραπέμπει δε, σε μια πανελλαδική ενημερωτική εκστρατεία σε δομές υγείας με αιχμή το προγραμματικό πλαίσιο για την αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που έχουν επεξεργαστεί τα αρμόδια στελέχη.

Σήμερα για παράδειγμα, κλιμάκια με επικεφαλής τον Γραμματέα της Κ.Π.Ε. και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επισκέφτηκαν νοσοκομεία και κέντρα υγείας, όπου συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Οι επισκέψεις έγιναν συγκεκριμένα στο:

Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»

Κλιμάκιο με επικεφαλής τον Γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέα Σπυρόπουλο βρέθηκε στο «Αγία Σοφία».

Η υποστελέχωση και η έλλειψη σε αναλώσιμα εντοπίστηκαν από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ως κεντρικά προβλήματα κατά τη συνάντηση τους με τον Γραμματέα της Κ.Π.Ε.

Π.Γ.Ν. «Αττικόν»

Η Βουλευτής Δυτικού Τομέα Νάντια Γιαννακοπούλου, ο αναπληρωτής Γραμματέας του Τομέα Προστασίας του πολίτη, Θανάση Κατερινόπουλο και η αναπληρώτρια Γραμματέας του Τομέα Υγείας, Ρόζα Βρεττού, συζήτησαν με τη Διοίκηση, εργαζόμενους στο νοσοκομείο και πολίτες.

Καταγράφηκε η έλλειψη κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού και τεχνολόγων όλων των κλάδων, ενώ κοινή διαπίστωση ήταν πως το προωθούμενο πρόγραμμα καθημερινής 24ωρης εφημέρευσης όλων των νοσοκομείων χωρίς την ενίσχυσή τους με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, είναι μη εφαρμόσιμο και θα επιδεινώσει τις συνθήκες νοσηλείας των ασθενών σε πολλά νοσοκομεία, αλλά και θα εξουθενώσει ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους.

Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς»

Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής με επικεφαλής τον Βουλευτή Ά Αθήνας Παύλο Γερουλάνο συζήτησε με τη διοίκηση και το προσωπικό του νοσοκομείου.

Οι συνταξιοδοτήσεις και αποχωρήσεις ιατρών και νοσηλευτών στο εξωτερικό, η ανάγκη ανανέωσης των μηχανημάτων και του τεχνολογικού εξοπλισμού, η τεράστια αναμονή στις εφημερίες και η παλαιότητα των κτηριακών εγκαταστάσεων ήταν τα κύρια προβλήματα που καταγράφηκαν.

Γενικό Νοσοκομείο Αττικής ΚΑΤ & Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Κοργιαλένειο – Μπενάκειο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός

Κλιμάκιο με επικεφαλής τη Βουλευτή Βορείου Τομέα Αθηνών Μιλένα Αποστολάκη βρέθηκε σε ΚΑΤ και Ερυθρό Σταυρό. Όπως επισήμαναν οι εργαζόμενοι, υπάρχουν απλήρωτες υπερωρίες ενώ μαζικές προσλήψεις έχουν να γίνουν από το 2011. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα των ελλείψεων, φυσικοθεραπευτές βλέπουν είκοσι περιστατικά την ημέρα όταν το ευρωπαϊκό πρότυπο ορίζει μέχρι 5 προκειμένου να πληρούνται τα ποιοτικά δεδομένα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»

Κλιμάκιο με επικεφαλής τη Βουλευτή Ευβοίας Κατερίνα Καζάνη και παρουσία του Γραμματέα του Τομέα Υγείας Γιώργου Μπουλμπασάκο, επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός» .

Κατά τη συνάντηση ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ζήτημα της ελλιπούς στελέχωσης του νοσοκομείου σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τα θέματα υποδομών που δυσχεραίνουν τη λειτουργία του νοσοκομείου.

Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «Η Σωτηρία»

Κλιμάκιο με επικεφαλής τον Βουλευτή της Ανατολικής Αττικής Μανώλη Χριστοδουλάκη συνομίλησαν με τη Διοίκηση, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό, οι χαμηλοί μισθοί και η αδυναμία κάλυψης των εφημεριών ήταν τα κύρια ζητήματα που τέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης.

Δομές υγείας του νομού Ηλείας

Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής με επικεφαλής τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο (και βουλευτή Ηλείας) Μιχάλη Κατρίνη επισκέφτηκε το Γενικό Νοσοκομείο Αμαλιάδας, το Κέντρο Υγείας Σιμόπουλου και το Κέντρο Υγείας Ζαχάρως. Στις περιφερειακές δομές του Ε.Σ.Υ. είναι ιδιαίτερα οξύ το πρόβλημα της υποστελέχωσης και της έλλειψης πόρων.