Στη Βουλή επανέφερε το θέμα της δημιουργίας νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Μετά από 2,5 μήνες που η ερώτησή του, αναφορικά με την ανέγερση δημόσιου γενικού νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική έμενε αναπάντητη, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανατολικής Αττικής επανήλθε την Δευτέρα με νέα ερώτηση για το θέμα.

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης στην πρωτολογία του τόνισε την αναγκαιότητα δημιουργίας νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική, καθώς αποτελεί πάγιο και δίκαιο αίτημα των κατοίκων.

Επεσήμανε στον υπουργό την πληθυσμιακή αύξηση κατά 2,8% σύμφωνα με την απογραφή του 2021, καθώς και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, αφού ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας, της Ραφήνας και του Λαυρίου, εδρεύουν στην Ανατολική Αττική.

Επομένως δεν είναι μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι που ξεπερνούν τους 500.000, αλλά είναι και όσοι εργάζονται στην περιοχή και το πλήθος των τουριστών ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, υπενθύμισε την τοποθέτηση της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου που συνέδεε την ανέγερση του νοσοκομείου με την ολοκλήρωση του υγειονομικού χάρτη της χώρας, αλλά και τις προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού από το Λαύριο.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, έθεσε ερωτήματα για μια σειρά από «προβλήματα», όπως είπε, σχετικά με την ανέγερση του νοσοκομείου.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι πρέπει να συζητηθούν θέματα, όπως το που θα γίνει το νοσοκομείο, αν θα αφορά καινούρια δομή ή μεταφορά υπάρχουσας και κατέληξε πως χρειάζεται σοβαρός σχεδιασμός, ο οποίος δεν υπάρχει. Αναφορικά με τον υγειονομικό χάρτη, απάντησε πως θα ολοκληρωθεί εντός 12μηνου.

Στη δευτερολογία του ο Μανώλης Χριστοδουλάκης επέμεινε να πάρει σαφείς δεσμεύσεις από το υπουργείο για να υλοποιηθεί το αίτημα των κατοίκων της Ανατολικής Αττικής για ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, ώστε να πάψουν να νιώθουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Στην τοποθέτηση του, έδωσε απαντήσεις τόσο για την πιθανή περιοχή εγκατάστασης του νοσοκομείου, όσο και για ζητήματα προσβασιμότητας και πληθυσμιακής κάλυψης. Παρουσίασε το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για τη στελέχωση του νοσοκομείου και αντέτεινε στον υπουργό πως ο σχεδιασμός οφείλει να είναι έργο της κυβέρνησης, ιδίως όταν υπήρξαν προεκλογικές δεσμεύσεις.

Τέλος, αναφέρθηκε στο δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ρωτώντας τον υπουργό για το πώς θα αντιμετωπιστεί η υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας και θα εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη 24ωρη λειτουργία τους, μέχρι την ανέγερση του νοσοκομείου, ώστε να μην ενταθεί και άλλο το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών της Ανατολικής Αττικής. Δυστυχώς το Υπουργείο, για άλλη μια φορά έμεινε σε γενικόλογες διατυπώσεις, χωρίς καμία αναφορά στο κρίσιμο θέμα της στελέχωσης τους.

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης ολοκλήρωσε την τοποθέτηση του με την ρητή δέσμευση ότι «θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημα των πολιτών για αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας με τη δημιουργία ενός σύγχρονου δημόσιου Γενικού Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική».