Την αγωνία τους σε σχέση με το πώς να καθαρίσουν τα σπίτια τους από τις λάσπες εκφράζουν οι κάτοικοι Θεσσαλίας στις κλήσεις προς τις ειδικές τηλεφωνικές γραμμές που έχει καθιερώσει το Υπουργείο Υγείας, στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πλημμυρικών φαινομένων.

Από τις 12/9, οι πληγέντες στον θεσσαλικό κάμπο μπορούν να καλούν από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ στις γραμμές 213 216 1123-4. Έως και χθες το βράδυ είχαν πραγματοποιηθεί 96 τηλεφωνήματα από τα οποία τα 72 αφορούσαν θέματα δημόσιας υγείας και 24 ήταν για άλλα ερωτήματα, αιτήματα ή ανάγκες. Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, το πρώτο κύμα ερωτήσεων είχε να κάνει περισσότερο με το νερό και την καταλληλότητά του. Πρόκειται για ένα ζήτημα που παραμένει τεράστιο πρόβλημα καθώς σε αρκετές περιοχές της Θεσσαλίας το νερό δεν είναι πόσιμο, δηλαδή δεν είναι κατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση, όπως μπάνιο και μαγειρική.

Η καταλληλότητα του νερού παραμένει ένα μεγάλο άγχος των κατοίκων των πληγεισών περιοχών. Εκτός από τις τηλεφωνικές γραμμές του Υπουργείου Υγείας ενημερώνονται από τις δημοτικές αρχές καθώς και από την καθημερινή απογευματινή ενημέρωση που παρέχει η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Μία πολύ μεγάλη μερίδα πολιτών τηλεφωνούν για να τους κατευθύνουν οι ειδικοί δημόσιας υγείας πώς να καθαρίσουν το σπίτι τους, τώρα που τα νερά της πλημμύρας έχουν υποχωρήσει. Τα συχνότερα ερωτήματα είναι τι προστατευτικά μέσα πρέπει να έχουν για να μην έρθουν σε επαφή με τη λάσπη, τι να φοράνε, τι καθαριστικά να χρησιμοποιήσουν. Μια ιδιαίτερα συχνή απορία είναι εάν μπορούν να μπουν στη θάλασσα. Σε αυτή την ερώτηση η απάντηση είναι πως προς το παρόν το κολύμπι στη θάλασσα πρέπει να αποφεύγεται μέχρι να πραγματοποιηθούν δειγματοληψίες. Οδηγίες, άλλωστε, αναμένονται και για την αλιεία.

Τα νεκρά ζώα και οι κίνδυνοι που εγκυμονούν, όπως επίσης και τα κουνούπια είναι ανάμεσα στους προβληματισμούς των κατοίκων Θεσσαλίας. Μια συχνή ερώτηση, για παράδειγμα, είναι τι ρούχα πρέπει να φοράνε για να αποφύγουν τσιμπήματα κουνουπιών και πιθανή λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Σε ό,τι αφορά στα κουνούπια, ο κίνδυνος από τα οποία θα αρχίσει να φαίνεται από αυτή την εβδομάδα, η κυρία Αγαπηδάκη ενημέρωσε χθες ότι το πλάνο εντομολογικής επιτήρησης συνεχίζει να υλοποιείται κανονικά. Μέσα στο Σαββατοκύριακο από 16 σημεία βρέθηκαν επτά ζωντανές προνύμφες. Έχουν ήδη ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να γίνει προνυμφοκτονία και έχει δρομολογηθεί η διαδικασία ώστε σήμερα να τοποθετηθούν από τον ΕΟΔΥ επιπλέον 18 δειγματοληπτικοί σταθμοί για ακμαία, δηλαδή ενήλικα κουνούπια, καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο όλη την έκταση σε όλες τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας.

Εμβολιασμοί απο τον ΕΟΔΥ – Παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας πόρτα – πόρτα

Στο μεταξύ, ενώ οι υγειονομικές δομές της περιοχή αντιμετωπίζουν περιστατικά γαστρεντερίτιδας, λοιμώξεων του αναπνευστικού και υποδέχονται όποιον πολίτη έχει συμπτώματα, ξεκίνησαν εμβολιασμοί από τον ΕΟΔΥ, με σκοπό την προστασία των πολιτών και κατόπιν συστάσεων της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Συγκεκριμένα, ξεκίνησε χθες ο εμβολιασμός έναντι του τετάνου για ανθρώπους που επιχειρούν στο πεδίο, όπως είναι οι πυροσβέστες, οι εθελοντές πυροσβέστες αλλά και όποιος άλλος επιθυμεί. Μόνιμη ομάδα του ΕΟΔΥ έχει εγκατασταθεί στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθούν εμβολιασμοί για ηπατίτιδα Α σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι Ρομά.

Κινητές Ομάδες του πληθυσμού και κλιμάκια από τις Τοπικές Μονάδες Υγείας της περιοχής πραγματοποιούν επισκέψεις χωριό χωριό, πραγματοποιώντας εμβολιασμούς κατά του τετάνου σε πολίτες και φροντίζοντας όσους χρειάζονται ιατρική βοήθεια. Επιχειρείται, έτσι, μια πλήρης υγειονομική κάλυψη για όλους τους πληγέντες.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα δεδομένα, από την αρχή των πλημμυρικών φαινομένων έχουν καταγραφεί 278 κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 308 κρούσματα λοιμώξεων του αναπνευστικού. Επίσης, έχουν εξεταστεί ύποπτα περιστατικά λεπτοσπείρωσης, ωστόσο ο εργαστηριακός έλεγχος απέβη αρνητικός, με συνέπεια η συγκεκριμένη νόσος – την οποία φοβούνται οι ειδικοί λόγω των νεκρών τρωκτικών – να μην έχει εμφανιστεί ακόμη. Όσον αφορά στις νοσηλείες, συνολικά νοσηλεύονται επτά πολίτες με γαστρεντερίτιδα και επτά με λοιμώξεις του αναπνευστικού. Σε έναν έχει ανιχνευθεί το παθογόνο Campylobacter και Cryptosporidium (υπεύθυνα για μορφή γαστρεντερίτιδας), ενώ έχουν επιβεβαιωθεί και δύο κρούσματα σαλμονέλλωσης.

 

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλία – Σαρηγιάννης: Θα πρέπει να ελεγχθεί αν τα σπίτια είναι κατοικήσιμα – Ανησυχία για τα μολυσμένα νερά

Κακοκαιρία Daniel: Σχεδιάζονται επιχειρήσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας

Μητσοτάκης – ΔΕΘ: 10.000 προσλήψεις υγειονομικών – Τέσσερα νέα νοσοκομεία