Με την αγωνία για τον αριθμό των διασωστών που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον να στελεχώσουν το ΕΚΑΒ της Αττικής με διετείς συμβάσεις, θα είναι το επόμενο δεκαήμερο το Υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του ΕΚΑΒ. Ενώ εδώ και ένα μήνα γίνονται συστηματικές προσπάθειες να αυξηθεί ο στόλος των ασθενοφόρων που βγαίνουν στο δρόμο τόσο σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές όσο και στο Λεκανοπέδιο Αττικής, παραμένει ο αστάθμητος παράγοντας της πρόθεσης από την πλευρά των διασωστών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια από τις προκηρύξεις επικουρικού προσωπικού που έγιναν και αφορούσαν σε 330 άτομα, ενδιαφέρον εκδήλωσαν μόνο 188. Αυτό είχε αναφέρει ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Σήμερα, ενεργοποιείται η πλατφόρμα της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας για 250 άτομα που θα ενισχύσουν τα ασθενοφόρα της Αττικής ως επικουρικό προσωπικό κλάδου ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων και θα έχουν διετείς συμβάσεις. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 28 Ιουλίου. Έπειτα, απαιτούνται περίπου 10 – 15 ημέρες για την τυπική διαδικασία (πχ έλεγχος δικαιολογητικών) ώστε να τοποθετηθούν οι διασώστες στα ασθενοφόρα.

Σκοπός είναι να δηλώσουν ενδιαφέρον όσο το δυνατόν περισσότεροι. Η κατανομή τους θα είναι σε όλο το Λεκανοπέδιο και στις περιοχές όπου καταγράφονται ελλείψεις θα βγουν περισσότερα ασθενοφόρα. Οι ανάγκες αφορούν στην κίνηση των ασθενοφόρων όλο το 24ωρο. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), στην Αττική επιχειρούν για την πρωινή και απογευματινή βάρδια 45 ασθενοφόρα αντί 90 και στη βραδινή βάρδια 25 ασθενοφόρα αντί 30.

Ένοπλες Δυνάμεις και μόνιμες προσλήψεις

Από τα παραπάνω άτομα που θα ενταχθούν στο ΕΚΑΒ ως επικουρικό προσωπικό, περίπου 40 θα είναι μοτοσικλετιστές ταχείας απόκρισης. Η «ενεργοποίηση» περισσότερων δίκυκλων του ΕΚΑΒ αποσκοπεί στη γρήγορη ανταπόκριση σε επείγοντα περιστατικά, πριν φτάσει το ασθενοφόρο.

Για το λόγο αυτό, άλλωστε, από χθες με μοτοσικλετιστές ενισχύθηκαν τα νησιά του Αιγαίου. Οι διασώστες έφτασαν σε Σύρο, Πάρο, Νάξο, Μύκονο και Σαντορίνη. Ένας μοτοσικλετιστής αντιστοιχεί σε κάθε ένα νησί και παρέχει υπηρεσίες κατά τη διάρκεια της ημέρας και όχι τη νύχτα, όπως άλλωστε συμβαίνει και στην Αττική. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ολοκληρώνεται 31 Αυγούστου, εκτός εάν λόγω τουρισμού και κίνησης απαιτηθεί σε ορισμένα νησιά να παραταθεί για ακόμη μία εβδομάδα.

Παράλληλα, στις…θέσεις τους βρίσκονται σχεδόν όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που εκπαιδεύτηκαν και θα καλύψουν έκτακτες ανάγκες στα νησιά, τις ορεινές και τις απομακρυσμένες περιοχές την καλοκαιρινή περίοδο. Την Κυριακή ολοκληρώθηκαν οι εκπαιδεύσεις 136 ατόμων που θα στελεχώσουν 43 Κέντρα Υγείας ανά την Ελλάδα.

Η «δύναμη» του ΕΚΑΒ

Περισσότερους εργαζόμενους συγκριτικά με τέσσερα χρόνια πριν μετρά το ΕΚΑΒ. Συγκεκριμένα, σήμερα απασχολούνται 4.138 άτομα πληρώματα ασθενοφόρων, ενώ το 2019 ήταν 3.614.

Ακόμη και σήμερα, όμως, το προσωπικό δεν είναι αρκετό για την 24ωρη κάλυψη όλης της Ελλάδας, με αποτέλεσμα σε περίπου 60 περιοχές να κυκλοφορεί μόνο ένα ασθενοφόρο αφού δεν μπορούν να βγουν οι βάρδιες για να υπάρχει ασθενοφόρο στο δρόμο όλο το 24ωρο. Σημειώνεται ότι κάθε ασθενοφόρο για να κινηθεί απαιτεί δύο άτομα που είναι διασώστες. Ο ένας οδηγεί και ο άλλος είναι πίσω μαζί με το περιστατικό.