«Αποδέχθηκα την εισήγηση του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ώστε πιθανότατα και σήμερα να εκδοθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την αξιοποίηση Ενόπλων Δυνάμεων και Πυροσβεστικής στο ΕΚΑΒ». Αυτό ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας που διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΠΝΠ θα αφορά περίπου 200 άτομα από τον Στρατό και την Πυροσβεστική που θα αποσπαστούν στο ΕΚΑΒ, για περίπου 50 ορεινές περιοχές και νησιά π.χ. Λήμνος, Σάμος Χίος

Τα άτομα αυτά δεν θα είναι διασώστες, αλλά οδηγοί. Δεδομένου ότι κάθε ασθενοφόρο έχει βασικό πλήρωμα δύο άτομα, οδηγό και διασώστη, τα άτομα αυτά θα μπορούν να οδηγούν τα ασθενοφόρα και οι διασώστες που ως τώρα ήταν δύο στο πλήρωμα να μπορούν να «σπάνε» και να καλύπτουν περισσότερες βάρδιες, ώστε τα εκάστοτε ασθενοφόρα να είναι διαθέσιμα καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου.

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργος στη δήλωσή του μετά την συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας η λύση αυτή για το ΕΚΑΒ προκρίθηκε «ώστε άμεσα, εντός του καλοκαιριού, να καλύψουμε ανάγκες στελέχωσης των ασθενοφόρων μας, ώστε να μην επαναληφθούν τραγικά περιστατικά, όπως αυτά τα οποία βιώσαμε τους τελευταίους μήνες».

«Προφανώς αυτό δεν είναι υποκατάστατο για τη μόνιμη παρέμβαση την οποία πρέπει να κάνουμε στο ΕΚΑΒ, για την οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση. Συζητήσαμε ορισμένες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ιδέες τις οποίες κατέθεσε το Υπουργείο, που θα μπορούμε, πιστεύω, πολύ σύντομα να τις υλοποιήσουμε και οι πολίτες εντός των επόμενων μηνών και όχι των επομένων ετών να δουν ήδη μία σημαντική διαφορά στην ταχύτητα, αλλά και στην ποιότητα, απόκρισης των υπηρεσιών οι οποίες έχουν να κάνουν με την άμεση βοήθεια» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε, επίσης ότι η κυβέρνηση θα εργαστεί για να είναι το σύστημα υγείας αντάξιο των προσδοκιών των Ελλήνων πολιτών. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι σύντομα οι πολιτες θα δουν ανακαινισμένα κέντρα υγείας και δημόσια νοσοκομείο, στο πλαίσιο του προγραμματισμού που έχει γίνει με το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Έχουμε στα χέρια μας τον μπλε φάκελο που περιγράφει τις δεσμεύσεις για να αυξήσουμε τον βαθμό πρόσβασης και εξυπηρέτησης των πολιτών στο ΕΣΥ», ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης , προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός έδωσε σαφείς οδηγίες .

Ο έφτασε στις 10 στην οδό Αριστοτέλους , στη δεύτερη επίσκεψη που πραγματοποιεί σε Υπουργεία , δείχνοντας με αυτό τον τρόπο τη σημασία που δίνει στη δεύτερή της θητεία η κυβέρνηση στον τομέα της Υγείας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοιδης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, οι δύο Υφυπουργοί, Μάριος Θεμιστοκλέους και Δημήτρης Βαρτζόπουλος, καθώς και ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.

Ο πρωθυπουργός έχει τονίσει ότι η υγεία θα είναι προτεραιότητα στη δεύτερη θητεία του με στόχο την ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Ο κ. Μητσοτάκης με τις επισκέψεις αυτές θέλει να δείξει ότι, παρά την ξεκάθαρη πολιτική κυριαρχία της ΝΔ, το κυβερνητικό έργο θα πρέπει να τρέξει από την πρώτη μέρα και χωρίς καθυστερήσεις, καθώς η κυβέρνηση για ένα ικανό διάστημα θα πρέπει να είναι και…αντιπολίτευση του εαυτού της.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται την Παρασκευή να βρεθεί στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας καθώς η κυβέρνηση θάλέι να βάλει…άνω τελεία για καλοκαιρινές διακοπές τις πρώτες μέρες του Αυγούστου.

Όλη η δήλωση Μητσοτάκη μετά τη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας

Είχαμε μια πολύ παραγωγική πρώτη σύσκεψη με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Να ευχηθώ και εδώ, σε έναν χώρο ο οποίος και εμένα μου είναι -πρέπει να σας πω- αρκετά οικείος, καλή δύναμη και καλή επιτυχία.

Έχουμε αναλάβει όλοι μαζί ένα μεγάλο εθνικό στοίχημα: η χώρα να αποκτήσει ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας αντάξιο των προσδοκιών των Ελλήνων πολιτών. Έχουμε έναν εξαιρετικά αναλυτικό και λεπτομερή προγραμματισμό για τις παρεμβάσεις που θέλουμε να κάνουμε, οι οποίες έχουν περιγραφεί και στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Δεν αναφέρομαι μόνο στην ανάγκη να προσθέσουμε τακτικές προσλήψεις στο δυναμικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και να αναμορφώσουμε ριζικά υποδομές υγείας.

Συζητήσαμε για την ταχύτητα με την οποία υλοποιούνται, ήδη, δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης σχετικά με τα νέα τμήματα επειγόντων περιστατικών -και τα νέα κέντρα υγείας- τα οποία θα αρχίσουν σύντομα να παραδίδονται στα νοσοκομεία και να μπορούν πραγματικά οι πολίτες να βλέπουν ότι υπάρχει μια διαφορά στην καθημερινότητά τους.

Όμως συζητήσαμε και την αντιμετώπιση κατεπειγόντων θεμάτων, όπως το ζήτημα της λειτουργίας του ΕΚΑΒ, όπου πήραμε την απόφαση από κοινού, αποδέχτηκα την εισήγηση του Υπουργείου Υγείας να προχωρήσουμε άμεσα -και σήμερα κατά πάσα πιθανότητα- στην έκδοση μιας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως είχαμε δεσμευτεί, η οποία θέτει στη δυνατότητα του Υπουργείου Υγείας, μέσω του ΕΚΑΒ, την αξιοποίηση στελεχιακού δυναμικού της Πυροσβεστικής και των Ενόπλων Δυνάμεων. Έτσι ώστε άμεσα, εντός του καλοκαιριού, να καλύψουμε ανάγκες στελέχωσης των ασθενοφόρων μας, ώστε να μην επαναληφθούν τραγικά περιστατικά, όπως αυτά τα οποία βιώσαμε τους τελευταίους μήνες.

Προφανώς αυτό δεν είναι υποκατάστατο για τη μόνιμη παρέμβαση την οποία πρέπει να κάνουμε στο ΕΚΑΒ, για την οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση. Συζητήσαμε ορισμένες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ιδέες τις οποίες κατέθεσε το Υπουργείο, που θα μπορούμε, πιστεύω, πολύ σύντομα να τις υλοποιήσουμε και οι πολίτες εντός των επόμενων μηνών και όχι των επομένων ετών να δουν ήδη μία σημαντική διαφορά στην ταχύτητα, αλλά και στην ποιότητα, απόκρισης των υπηρεσιών οι οποίες έχουν να κάνουν με την άμεση βοήθεια.

Συζητήσαμε προφανώς και θέματα που αφορούν την πρωτοβάθμια υγεία, την πρόληψη, την ψυχική υγεία, η οποία για εμάς αποτελεί μία κεντρική προτεραιότητα, εξ ου και παραμένει ως διακριτό χαρτοφυλάκιο στο Υπουργείο Υγείας.

Θα έχουμε την ευκαιρία, στις προγραμματικές δηλώσεις, ο Υπουργός και η ηγεσία του Υπουργείου να τοποθετηθούν πολύ πιο αναλυτικά. Θέλω να επαναλάβω μόνο ότι και εγώ προσωπικά, όπως έχουμε συζητήσει, θα παρακολουθώ σε τακτά χρονικά διαστήματα την πρόοδο την οποία θα επιτυγχάνουμε. Το ξαναλέω: είναι ένα στοίχημα για όλους μας, όλοι μαζί θα το κερδίσουμε αυτό το στοίχημα, γιατί οι Έλληνες πολίτες αξίζουν μια καλύτερη δημόσια υγεία και θα την έχουν.