Πλούσιο υπουργικό παρελθόν σε θέσεις κομβικές χαρακτηρίζει την πορεία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ νέος Υπουργός Υγείας λαμβάνει…ψήφο εμπιστοσύνης από τον Πρωθυπουργό για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών, καθώς την περίοδο 2019-2021 διετέλεσε Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Η πολιτική σταδιοδρομία του κ. Χρυσοχοΐδη ξεκίνησε τον Ιούνιο του 1987, όταν ανέλαβε Νομάρχης Καρδίτσας επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Το 1989 εκλέγεται πρώτος σε ψήφους Βουλευτής Ημαθίας με το ΠΑΣΟΚ. Επανεκλέγεται αδιάλειπτα Βουλευτής Ημαθίας έως και το 2007. Κατά το παρελθόν έχει υπηρετήσει ως Υφυπουργός Εμπορίου (Κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου 1994 – 1996), Υφυπουργός Ανάπτυξης και Εμπορίου (Κυβέρνηση Κώστα Σημίτη 1996 – 1999), Υπουργός Δημοσίας Τάξης (Κυβέρνηση Κώστα Σημίτη 1999 – 2003), Υπουργός Προστασίας του Πολίτη (Κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου 2009 –2010). Επίσης, στην κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου διετέλεσε Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (2010-2011), θέση στην οποία συνέχισε με την κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου το διάστημα 2011-2012. Στην ίδια κυβέρνηση είχε οριστεί, επίσης, Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ενώ στην κυβέρνηση συνεργασίας Αντώνη Σαμαρά / Ευάγγελου Βενιζέλου τα έτη 2013-2015 διετέλεσε Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.

Σημαντικό ρόλο την επόμενη ημέρα της Υγείας αναλαμβάνει η πρώην Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη. Η κυρία Αγαπηδάκη ήταν υπεύθυνη του σχεδιασμού των προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου και πρόληψης, μέρος των οποίων έχει ξεκινήσει να υλοποιείται. Αναγνωρίζοντας τη σκληρή δουλειά της και την επιτυχία των προγραμμάτων δωρεάν προληπτικών εξετάσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την τοποθέτησε επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Χωρίς να είναι ακόμη γνωστές οι αρμοδιότητες του καθενός στη νέα πολιτική ηγεσία, η συνέχιση του σχεδίου για τη Δημόσια Υγεία πιθανόν μείνει στα..χέρια της κυρίας Αγαπηδάκη.

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη είναι Ψυχολόγος και έχει διδακτορικό δίπλωμα (PhD) στο γνωστικό αντικείμενο της Ψυχολογίας της Υγείας, από το ΕΚΠΑ. Έχει μετεκπαιδευτεί σε θέματα πρόληψης των ψυχικών διαταραχών και προαγωγής ψυχικής υγείας και έχει πολυετή διδακτική και ερευνητική εμπειρία στα πεδία της χάραξης πολιτικών δημόσιας υγείας, τη μεθοδολογία έρευνας στη Δημόσια Υγεία και στην προαγωγή ψυχικής υγείας, στο πλαίσιο εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων. Εργάστηκε ως ερευνητική συνεργάτης επί σειρά ετών στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ενώ εξελέγη και υπηρετούσε ως Λέκτορας Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το 2019 άφησε πίσω της την ακαδημαϊκή καριέρα, προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντα της Ειδικής Γραμματέως Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπου παρέμεινε ως το 2022, συμβάλλοντας για να αποκτήσει η χώρα μας ένα σύγχρονο πλαίσιο προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Δύο Υφυπουργούς θα έχει πλέον το Υπουργείο Υγείας. Ο ένας είναι ο Μάριος Θεμιστοκλέους, ένα από τα «πρόσωπα» της πανδημίας. Ο κ. Θεμιστοκλέους διετέλεσε γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ήταν αρμόδιος για την εμβολιαστική εκστρατεία κατά της Covid-19. Είναι νευροχειρουργός και έχει εξασκήσει την ιατρική σε νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου, στο Θεραπευτήριο «Ευαγγελισμός» και ως Επιμελητής Α’ στη Νευροχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων «Αγ. Σοφία».

Το βιογραφικό του συμπληρώνει η θέση του Προέδρου της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας. Επίσης, υπήρξε Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Τομέα Ασφάλισης Υγειονομικών (πρώην ΤΣΑΥ-Ταμείο Ασφάλισης και Σύνταξης Υγειονομικών) και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΤΑΑ (Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητων Απασχολουμένων).

Υφυπουργός Υγείας αναλαμβάνει και ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος. Ο κ. Βαρτζόπουλος είχε υπηρετήσει ξανά ως Υφυπουργός στο Υπουργείο Υγείας στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου. Με δεδομένο ότι είναι Ψυχίατρος είναι πολύ πιθανό να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Ψυχικής Υγείας. Μένει να αποσαφηνιστούν οι αρμοδιότητες τις επόμενες ημέρες.

Ο κ. Βαρτζόπουλος εισήλθε πρώτος στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1975, απ’ όπου έλαβε πτυχίο με άριστα το 1981. Ειδικεύτηκε στην Ψυχιατρική και εργάσθηκε στις Πανεπιστημιακές Κλινικές της Βόννης και της Κολωνίας. Εκπαιδεύθηκε σε ψυχοθεραπευτικές τεχνικές (NLP).

 

Ειδήσεις σήμερα:

Υπουργείο Υγείας: Χρυσοχοΐδης, Αγαπηδάκη, Θεμιστοκλέους, η πιθανή νέα πολιτική ηγεσία

Γρίπη των πτηνών: Καμπανάκι από το ECDC για κρούσματα σε ανθρώπους – Οδηγίες πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης

Μελάνωμα: Το πρώτο mRNA εμβόλιο που αλλάζει τα δεδομένα στην αντιμετώπισή του