Περίπου 700 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ εκτιμάται ότι είναι επιχειρησιακά ενεργά αυτή τη στιγμή. Δεδομένων των αυξημένων αναγκών της θερινής περιόδου, εντείνονται οι προσπάθειες περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΚΑΒ. Ειδικά μετά τα τραγικά περιστατικά πριν μερικές εβδομάδες που αφορούσαν σε θανάτους ασθενών που καθυστέρησαν, σύμφωνα με καταγγελίες των οικείων τους, να φτάσουν στο νοσοκομείο.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ygeiamou.gr, τα τελευταία χρόνια είναι σημαντική η ενίσχυση του ΕΚΑΒ όσον αφορά στο στόλο των ασθενοφόρων του. Πιο αναλυτικά, από το 2019 έως σήμερα το ΕΚΑΒ έχει παραλάβει 34 οχήματα από ΕΣΠΑ. Κατά την ίδια περίοδο το ΕΚΑΒ έλαβε 68 δωρεές οχημάτων από ιδιώτες, κυρίως εφοπλιστές, ενώ αναμένει επιπλέον 18 δωρεές εντός του έτους.

Επί Υπουργίας Θάνου Πλεύρη, δρομολογήθηκε η παραλαβή 66 επιπλέον ασθενοφόρων από το ΕΣΠΑ, εντός του 2023.

1200 – 1500 διακομιδές στην Αττική την ημέρα

Στο ΕΚΑΒ υπηρετούν 4100 Διασώστες- Πληρωμάτων Ασθενοφόρων οι οποίοι είναι κατανεμημένοι σε 12 Παραρτήματα και 124 τομείς Πανελλαδικά.
Καθημερινά πραγματοποιούνται 2500 έως 3000 διακομιδές με ασθενοφόρα και Κινητές Ιατρικές Μονάδες, πανελλαδικά, εκ των οποίων 1200 έως 1500 στην Αττική.

Επίσης πραγματοποιούνται έξι έως οκτώ αεροδιακομιδές την ημέρα σε Πανελλαδικό επίπεδο με το νούμερο να φτάνει ακόμα και τις 12 έως 14 κάποιες μέρες της καλοκαιρινής περιόδου. Ταυτόχρονα συντονίζονται περισσότερες από 15 διακομιδές κατά μέσο όρο με πλωτά μέσα (Λιμενικό Σώμα και ιδιώτες) ανά ημέρα σε πανελλαδικό επίπεδο.

Έξι βάσεις για ενίσχυση των αεροδιακομιδών

Στο πεδίο των αεροδιακομιδών, αναμένεται ενίσχυσή τους με τη δημιουργία έξι βάσεων ορεινής διάσωσης. Στη μνήμη του άτυχου 21χρονου Θεοφάνη – Ερμή Θεοχαρόπουλου, που έφυγε από τη ζωή μετά από ατύχημα στα Τζουμέρκα και ενώ περίμενε για πέντε ώρες ελικόπτερο, δημιουργήθηκε Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης με το όνομα «Θεοφάνης – Ερμής Θεοχαρόπουλος», πυλώνας του οποίου θα είναι έξι νέες βάσεις για ορεινή διάσωση.

Οι βάσεις αυτές θα είναι διαφορετικές από τις τέσσερις βάσεις αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ (Ελευσίνα, Άκτιο, Ρόδος και Σύρος) και θα λειτουργούν με διαφορετική λογική και για διαφορετικό σκοπό. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα συγκεκριμένες περιπτώσεις τραυματιών είναι αδύνατον να διακομιστούν από το σημείο που βρίσκονται, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή τους. Ωστόσο, οι νέες βάσεις εκτιμάται ότι θα συνεισφέρουν και στις αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ. Όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, οι βάσεις θα λειτουργήσουν σε έξι μήνες στην ηπειρωτική Ελλάδα.

 

Ειδήσεις σήμερα:

Conor O’ Leary: Ο Ιρλανδός που δίνει το παράδειγμα για την ανακουφιστική φροντίδα των καρκινοπαθών

Βγάλατε εξανθήματα στον ήλιο; Πότε φταίνε οι στατίνες και τα αντιβιοτικά

Κάνναβη και κοκαΐνη οι «δημοφιλέστερες» ουσίες σύμφωνα με το ΚΕΘΕΑ