Τον απολογισμό των παρεμβάσεων που έχουν γίνει στα ιδιωτικά φαρμακεία επί θητείας του έκανε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, με επιστολή που έστειλε προς τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ).

Ο κ. Πλεύρης χαρακτηρίζει ως παραγωγική και δημιουργική τη συνεργασία του με τους φαρμακοποιούς και τους διαβεβαιώνει ότι θα είναι κοντά τους σε όποιο πρόβλημα αντιμετωπίσουν.

Αναλυτικά η επιστολή του Υπουργού Υγείας:

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Στους είκοσι μήνες της θητείας μου στο υπουργείο Υγείας, είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ στενά και δημιουργικά με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους όλης της Χώρας.

Έχει αναγνωριστεί από όλους ότι οι φαρμακοποιοί και τα φαρμακεία αποτελούν κρίσιμο κόμβο στην αλυσίδα υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η μεγάλη διασπορά και πυκνότητα των φαρμακείων εξασφαλίζει καθολική πρόσβαση σε φαρμακευτική φροντίδα, αλλά και υγειονομική στήριξη σε όλους τους Έλληνες.

Η συνεργασία μας εξασφάλισε πρόσθετες σημαντικές υπηρεσίες από τους φαρμακοποιούς προς τους πολίτες, όπως η διάθεση και εκπαίδευση των πολιτών στα αυτοδιαγνωστικά μέσα, η διενέργεια rapid – test για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, η καταχώρηση και ενημέρωση για την αναγκαιότητα εμβολιασμού κατά της CoViD-19, η εγγραφή των πολιτών στον προσωπικό γιατρό, η διενέργεια και η καταχώρηση του αντιγριπικού εμβολιασμού στο Εθνικό Μητρώο χωρίς ιατρική συνταγή κτλ.

Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Υγείας ικανοποίησε μία σειρά σημαντικών θεσμικών αιτημάτων του κλάδου, που επί σειρά ετών δεν είχαν αντιμετωπιστεί.

• Ορίστηκε νομοθετική διευθέτηση για την αποκλειστική διάθεση των ΜΗΣΥΦΑ από τα φυσικά καταστήματα φαρμακείου διά χειρός φαρμακοποιού.
• Νέος νόμος ‘Φαρμακευτικοί Σύλλογοι – ΠΦΣ – Ινστιτούτο Φαρμακευτικών Επιστημονικών Ερευνών’, που αντικαθιστά τον αιωνόβιο 3601 του 1928!
• Ρυθμίστηκε νομοθετικά ο εφοδιασμός των πλοίων και αεροπλάνων με φάρμακα ναρκωτικά και αντιβιοτικά να γίνεται αποκλειστικά από ιδιωτικά φαρμακεία.
• Νομοθετική διάταξη για τις συνενώσεις φαρμακείων, με τη δημιουργία εταιρείας ειδικού τύπου.
• Τα φαρμακεία εξαιρέθηκαν από το επιβαλλόμενο clawback για τις κατηγορίες των σκευασμάτων σακχαρώδη διαβήτη και των προϊόντων ειδικής διατροφής.
• Με νομοθετική ρύθμιση, διορθώθηκε η στρέβλωση του νόμου που αδικούσε τους νέους φαρμακοποιούς στη σειρά προτίμησης για μία κενή θέση φαρμακείου, αφού πλέον εξαιρούνται οι συνταξιούχοι από τη διεκδίκησή της.

Πέραν αυτών των θεσμικών παρεμβάσεων, έχουν υλοποιηθεί και αρκετές ακόμη παραμετρικές ρυθμίσεις που διευκολύνουν την καθημερινότητα των φαρμακοποιών.
Όλα τα αιτήματά σας που υλοποιήθηκαν ήταν δίκαια και ο κλάδος σας τα διεκδίκησε αγωνιστικά και με τεκμηρίωση για αρκετά χρόνια.

Συμπερασματικά, οφείλω να αναγνωρίσω ότι η συνεργασία μας ήταν πολύ παραγωγική και δημιουργική, με απτά αποτελέσματα, τόσο για τους πολίτες, όσο και για τους φαρμακοποιούς.

Σας ευχαριστώ για τη στήριξη και τη συνεργασία. Η ικανοποίησή μου για τη σχέση που αναπτύξαμε είναι μεγάλη.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι πάντα θα είμαι κοντά στα προβλήματα του κλάδου σας.
Σας παρακαλώ να μεταφέρετε σε όλους τους συναδέλφους σας φαρμακοποιούς τις ευχαριστίες μου και τις ευχές μου για υγεία, δύναμη και ευημερία».

Διαβάστε επίσης: 

Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής: Εξακολουθούν οι ελλείψεις φαρμάκων

Διαβητικοί: Ελλείψεις σε φάρμακα και αντλίες ινσουλίνης καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των ασθενών

Φάρμακα: Οι ελλείψεις προκάλεσαν ζημιά 350 εκατ. ευρώ στις ελληνικές εξαγωγές