Ενεργοποιείται άμεσα για συγκεκριμένες κατηγορίες ευρέως χρησιμοποιούμενων νοσοκομειακών φαρμάκων η διαδικασία κεντρικοποιημένων προμηθειών από την η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση που εξέδωσε ο Θάνος Πλεύρης. Συγκεκριμένα η απόφαση σημειώνει ότι μπορεί η πλήρης ενεργοποίηση της ΕΚΑΠΥ για κοινές προμήθειες φαρμάκων για όλα τα Δημόσια Νοσοκομεία από την ίδια, να έχει μετατεθεί για την πρώτη Ιουλίου, όμως την ίδια στιγμή εξαιρούνται φάρμακα για τα οποία έχουν ολοκληρωθεί ήδη διαγωνισμοί.

Όπως αναφέρεται λοιπόν στην νέα Υπουργική Απόφαση, η ΕΚΑΠΥ αναλαμβάνει «τις διαδικασίες υπολογισμού και επιβολής του ποσού επιστροφής για τη φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. και του Γ.Ν.Θ.  «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» ανά φαρμακευτική εταιρεία ή Κάτοχο Άδειας Κυκλοφορίας (Κ.Α.Κ.) για την κατηγορία των προαναφερθέντων φαρμάκων τίθεται σε ισχύ από τη δημοσίευση του παρόντος για τις κάτωθι διαγωνιστικές διαδικασίες προμήθειας φαρμάκων, οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί από την εθνική αρχή:
(1) ΕΚΑΠΥ 03_2019
(2) ΕΚΑΠΥ 02_2021
(3) ΕΚΑΠΥ 03_2021
(4) ΕΚΑΠΥ 04_2021»

Σύμφωνα με πληροφορίες της φαρμακευτικής αγορά, η συγκεκριμένη διάταξη επί της ουσίας ξεμπλοκάρει τις διαδικασίες προμήθειας των νοσοκομείων με γενόσημα, καθώς λόγω γραφειοκρατίας  αν και οι διαγωνισμοί έχουν ολοκληρωθεί εδώ και πλέον από δυο χρόνια, δεν έχουν προχωρήσει οι σχετικές υπογραφές συμφωνητικών. Αυτό αναλαμβάνει να το ολοκληρώσει η ΕΚΑΠΥ και παράλληλα να προμηθευτεί τα φάρμακα για όλα τα νοσοκομεία και όχι να προμηθευτεί το κάθε ένα μόνο του. Η διαδικασία δε αυτή έχει λάβει και την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο ώστε να μπορεί να τιμολογεί τα σκευάσματα η αρχή.

Ξεκινά λοιπόν έστω και πιλοτικά η διαδικασία κεντρικοποιημένων προμηθειών φαρμάκων μέσα στον Απρίλιο, ενώ θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί σταδιακά για 3 κατηγορίες φαρμάκων:
1. Φάρμακα που προέρχονται από τις κεντρικές διαγωνιστικές διαδικασίες της ΕΚΑΠΥ (γενόσημα), όπως είναι οι πρώτες «πιλοτικές» περιπτώσεις.
2. Φάρμακα από το σύνολο των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης
3. Τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) του άρθρου 12 του Ν.3816/10.

Η διαδικασία εξασφαλίζει φάρμακα αρκετών εκατομμυρίων ευρώ για το ΕΣΥ και θεωρείται επωφελής, όχι μόνο για τα οικονομικά των νοσοκομείων, αλλά και για τους ίδιους τους ασθενείς οι οποίοι και θα έχουν καλύτερη φαρμακευτική περίθαλψη

Να υπενθυμίσουμε ότι στόχος του Υπουργείου Υγείας, είναι μέσω της ΕΚΑΠΥ να «συμμαζέψει» και να εξορθολογίσει τις δαπάνες για νοσοκομειακά φάρμακα. Μέσω της κεντρικοποιημένης διαδικασίας παραγγελίας φαρμάκων για όλα τα νοσοκομεία αναμένεται να επιτευχθούν τα εξής:

  • Το νοσοκομείο θα γνωρίζει με ακρίβεια τον χρόνο και τις ποσότητες παράδοσης, ενώ θα έχει το σύνολο της πληροφορίας συστημικά και με κάθε τρόπο ενημέρωσης (e-mail, sms, σύστημα).
  • Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί θα έχουν για πρώτη φορά πλήρη λίστα με τους διαγωνισμούς και τις συμφωνίες που έχουν κλείσει σε πραγματικό χρόνο.
  • Η εξόφληση των φαρμακευτικών εταιρειών θα γίνεται πλέον εντός 90 ημερών (και όχι μετά από 10-12 μήνες). Θα υπάρχει πλήρως ψηφιακή διαδικασία τιμολόγησης και εκκαθάρισης δαπανών.
  • Θα επιτευχθεί η άμεση έκδοση των επιστροφών στις οποίες υποχρεούνται οι εταιρείες λόγω υπέρβασης δαπάνης (rebate και clawback). Να σημειώσουμε εδώ ότι η ΕΚΑΠΥ θα υπολογίσει το clawback και για το 2022.
  • Θα υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία και πληροφορίες για τα σκευάσματα που διακινούνται στο κανάλι των νοσοκομείων. Εκτιμάται ότι θα υπάρχουν πλέον πλήρη δεδομένα ανά νοσοκομεία, δραστική ουσία και εμπορική ονομασία φαρμάκου τα οποία θα αξιοποιούνται για τη λήψη αποφάσεων.