Με υψηλές ταχύτητες κινήθηκε και το τελευταίο διάστημα η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων του Υπουργείου Υγείας, με αποτέλεσμα να εξασφαλίζεται εξοικονόμηση της σχετικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ κατά 280 εκατομμύρια ευρώ μέσα στους τελευταίους 4 μήνες του 2022, γεγονός το οποίο ουσιαστικά μεταφράζεται σε μείωση του clawback σε αυτό το ποσό.

«Η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών είναι πρωταρχικός στόχος του Υπουργείου Υγείας και ευρύτερα του ελληνικού κράτους. Κανένας ασθενής δεν πρέπει να μένει χωρίς τη θεραπεία που χρειάζεται. Καθώς όμως το Σύστημα Υγείας πρέπει να παραμένει βιώσιμο, η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων του Υπουργείου Υγείας έχει ως σκοπό την επίτευξη συμφωνιών προμήθειας σκευασμάτων με τη μέγιστη δυνατή έκπτωση ώστε ο κατάλληλος ασθενής να λαμβάνει το κατάλληλο φάρμακο, στην κατάλληλη δόση, την κατάλληλη στιγμή με την κατάλληλη τιμή» αναφέρει στο ygeiamou.gr, η πρόεδρος της Επιτροπής, ΒασιλικήΚωνσταντίνα Γκογκοζώτου.

Ειδικότερα, από το 2020 έως και σήμερα έχουν υπογραφεί 474 συμφωνητικά, από τα οποία μόνο 15 αφορούν σε αμιγώς νοσοκομειακά φάρμακα. Οι υπόλοιπες συμφωνίες αφορούν σε σκευάσματα που διακινούνται είτε μέσω των νοσοκομείων είτε μέσω του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος εξασφαλίζει τα προϊόντα αυτά στους ασθενείς του μέσω των φαρμακείων του ή των ιδιωτικών φαρμακείων. Το 2022 υπεγράφησαν 268 συμφωνητικά.

Μάλιστα το τελευταίο τετράμηνο του 2022, πραγματοποιήθηκαν 36 συνεδριάσεις, στις οποίες έγιναν 540 συναντήσεις και εξετάσθηκαν 327 σκευάσματα. Από τον Ιανουάριο 2023 μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου, έχουν ήδη υπογραφεί 61 συμφωνητικά και είναι σε επεξεργασία άλλα 25, άρα αθροιστικά αντιστοιχούν στο 32% των συνολικών συμφωνητικών του 2022.

Το 44% των συνολικών συμφωνιών αφορούν σε κλειστούς προϋπολογισμούς για περισσότερες από 20 μεγάλες κατηγορίες σκευασμάτων και οι οποίοι το 2020 ήταν περίπου 140 εκατ. ευρώ, το 2021 υπερτριπλασιάστηκαν ενώ το 2022 άγγιξαν τα 922 εκατ. ευρώ. Αναλογικά, ειδικά για τον ΕΟΠΥΥ, οι κλειστοί προϋπολογισμοί αντιστοιχούσαν στο 5,4% του ορίου της φαρμακευτικής δαπάνης το 2020, στο 17,4% το 2021 και στο 36% το 2022.

Για το 2023 έχουν ήδη δεσμευθεί σε κλειστούς προϋπολογισμούς 772 εκατ. ευρώ, αλλά εκκρεμεί η ενσωμάτωση συμφωνιών για κατηγορίες που έληξαν κι είναι σε διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης. Η σημασία των διαπραγματεύσεων είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον ΕΟΠΥΥ, αν αναλογιστούμε ότι η φαρμακευτική δαπάνη αντιστοιχεί στο 35% του συνολικού ορίου του προϋπολογισμού των 6 δισ. ευρώ, χωρίς τις υπερβάσεις. Την τελευταία τριετία έχουν εξοικονομηθεί 630 εκατ. ευρώ από τη διαπραγμάτευση των φαρμάκων, ενώ μόνο το 2022 εξοικονομήθηκαν 390 εκατ. ευρώ, από τα οποία 280 εκατ. ευρώ ήταν από τις συμφωνίες των τελευταίων 4 μηνών του έτους.

«Η συμβολή των τμημάτων της Διεύθυνσης Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ είναι ιδιαίτερη σημαντική στη λειτουργία της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης καθώς χωρίς τα στοιχεία που της παρέχει σχετικά με τις πωλήσεις των τελευταίων ετών και τα αιτήματα των ΣΗΠ, αλλά και χωρίς την εμπιστευτική διαχείριση των συμφωνιών αυτών, το έργο της Επιτροπής δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί», σημειώνει η κυρία Γκογκοζώτου.