Ομάδα Ελλήνων γιατρών θα μεταβεί στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η οποία απηύθυνε έκκληση στα μέλη της να συντρέξουν τους κατοίκους των δύο χωρών, δεκάδες γιατροί δήλωσαν έτοιμοι να μεταβούν στις πληγείσες περιοχές.

Η ΟΕΝΓΕ είναι σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο Υγείας για τον συντονισμό των αναγκαίων ενεργειών για τη μετάβαση στις πληγείσες περιοχές, όπως και με το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Τουρκίας.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που είχαν οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχουν υποβληθεί τα σχετικά αιτήματα και αναμένεται απάντηση από τις αρμόδιες αρχές της Τουρκίας ώστε να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις ασφαλούς μετάβασης αλλά και διαμόρφωσης κατάλληλων υποδομών υποδοχής της ιατρικής αποστολής.

Με δεδομένο ότι πρόκειται για νοσοκομειακούς γιατρούς η ΟΕΝΓΕ ζητεί από το υπουργείο Υγείας να χορηγηθεί ειδική άδεια που δε θα προσμετρηθεί σαν κανονική σε όσους θα συμμετέχουν στην ιατρική αποστολή και να δοθούν όλες οι απαραίτητες διευκολύνσεις από τις διοικήσεις των νοσοκομείων και των ΥΠΕ. Επίσης, ο χρόνος συμμετοχής στην αποστολή των ειδικευόμενων γιατρών να προσμετρηθεί ως χρόνος ειδικότητας.

Τέλος, ζητεί η ΟΕΝΓΕ να γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να αρθούν τα νομικά εμπόδια για την αποστολή του αίματος που συλλέγεται από τις εθελοντικές αιμοδοσίες που διοργανώνουν τα σωματεία και οι μαζικοί φορείς.

Ειδήσεις σήμερα: 

ΚΕΘΕΑ: Επαναλειτουργεί η Γραμμή Βοήθειας 1114 για την εξάρτηση από τα τυχερά παιχνίδια

ΕΣΥ: Διαγωνισμοί 390 εκατ. ευρώ για φάρμακα και νοσοκομειακά υλικά