Ξεκινούν άμεσα οι αιτήσεις φαρμακευτικών εταιρειών διεκδικώντας την αύξηση της τιμής των σκευασμάτων τους λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών επιπέδων, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η παραμονή τους στην ελληνική αγορά. Πρόκειται κυρίως για σκευάσματα τα οποία έχουν τιμή πώλησης στα φαρμακεία κάτω από 5 ευρώ, όμως δεν αποκλείεται να δούμε και αυξήσεις σε πιο ακριβά φάρμακα τα οποία στη χώρα έχουν λάβει τιμή που είναι στα επίπεδα της χαμηλότερης τιμής στην Ευρώπη.

Να επισημάνουμε ότι μέσα από αυτές τις αυξήσεις τιμών θα υπάρξει πρόσθετο κόστος για τη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ η οποία εκτιμάται στα 15-20 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή η πρόσθετη δαπάνη θα καλυφθεί με επιπλέον κονδύλι από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ την ίδια ώρα οι πολίτες δεν θα επιβαρυνθούν καθώς στα περισσότερα από αυτά η συμμετοχή είναι μηδενική. Αν υπάρχει κάποια επιβάρυνση δεν θα ξεπερνά παρά ελάχιστα λεπτά του ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ygeiamou.gr, περίπου στο τέλος του μήνα θα εξεταστούν τα αιτήματα των εταιρειών και αναμένεται να βγει νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων με την προς τα πάνω ανατιμολόγηση συγκεκριμένων σκευασμάτων.

Ποια φάρμακα αναμένεται να ακριβύνουν

Με βάση το τελευταίο δελτίο τιμών φαρμάκων, περίπου 2.500 κωδικοί φαρμακευτικών σκευασμάτων έχουν τιμή κάτω από 5 ευρώ δηλαδή το 1 στα 3 σκευάσματα που κυκλοφορούν στα ελληνικά φαρμακεία. Επίσης κάτω από 3 ευρώ βρίσκεται η τιμή για περίπου 1.350 φάρμακα.

Μεταξύ των τελευταίων ιδιαίτερα φτηνών φαρμάκων βρίσκουμε αρκετά πρωτότυπα χωρίς πατέντα και ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό γενοσήμων, όπως πολλά αντιβιοτικά, σκευάσματα για το καρδιαγγειακό σύστημα, αντιψυχωσικά, φάρμακα για το θυρεοειδή κ.α.

Ειδικότερα αξίζει να αναφέρουμε συγκεκριμένα παραδείγματα:

  • Σκεύασμα με δραστική ουσία τη λεβοθυροξίνη (για τη θεραπεία του θυρεοειδούς) με τιμή περίπου 1 ευρώ, όπως επίσης και σε γενόσημα του.
  • Αντιψυχωσικό σκεύασμα με βάση τη δραστική αλοπεριδόλη με τιμή επίσης κάτω από 1 ευρώ.
  • Αγχολυτικά γενόσημα με βάση τη δραστική λοραζεπάμη επίσης κάτω από 1 ευρώ
  • Αντιφλεγμονώδες με βάση την πρεδνιζολόνη κάτω από 1 ευρώ.
  • Σκευάσματα με βάση τη διγοξίνη για την καρδιά με τιμή κοντά στο 1,3 ευρώ
  • Αντιδιαβητικά με βάση τη δραστική μετφορμίνη κοντά στο 1,4 ευρώ.
  • Αντιεπιλητικά με βάση τη πρεγκαμπαλίνη κάτω από 1,5 ευρώ.
  • Κορτικοστεροειδές δερματολογικό με 1,5 ευρώ.
  • Αντιψυχωσικό με βάση τη δραστική τριφθοριοπεραζίνη στα περίπου 1,6 ευρώ.
  • Κολλύριο με βάση την τομπραμικύνη που κοστίζει 1,7 ευρώ.

Τέλος να αναφέρουμε ότι σημαντικά χαμηλές είναι οι τιμές σε πολλά σκευάσματα για τη δυσλιπιδαιμία που ανήκουν στην ευρύτερη οικογένεια των στατινών και χορηγούνται αθρόα και έχουν τιμές ακόμη και πολύ χαμηλότερες των 3 ευρώ, όπως επίσης και φάρμακα για το έλκος στομάχου με βάση τις πραζόλες.

Πλεύρης: Οι αυξήσεις δεν θα επιβαρύνουν τον πολίτη

Όπως ανέφερε κατά την πρόσφατη έκτακτη ενημέρωση για τις ελλείψεις φαρμάκων ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης «Αυτό το οποίο έχει αποφασιστεί από το καλοκαίρι και είναι αποσυνδεδεμένο από την έλλειψη φαρμάκων, αλλά αφορά στην προσπάθεια μην υπάρχει υποκατάσταση φτηνών φαρμάκων με ακριβά φάρμακα, και να παραμείνουν τα φτηνά στην Ελλάδα, είναι ότι πολύ φτηνά σκευάσματα με τιμές 1, 2 ή 3 ευρώ και τα οποία κοστολογικά είναι ασύμφορα και κινδυνεύουν να αποσυρθούν με αποτέλεσμα ο πολίτης να πάει σε υποκατάσταση και να πάρει θεραπείες 60 και 70 ευρώ, έχουμε τα συγκεκριμένα παραδείγματα στη διάθεσή σας, σε αυτά και μόνο τα πολύ φτηνά φάρμακα να υπάρξει διόρθωση τιμών την οποία δεν επωμίζεται ο πολίτης και ο ασφαλισμένος γιατί ως γενόσημα φάρμακα αφορούν φάρμακα τα οποία δεν έχουν σημαντική συμμετοχή. Δεν αφορούν δηλαδή πρωτότυπα (on patent) φάρμακα. Οι δε τυχόν, αυξήσεις μερικών λεπτών ή ευρώ που συνδέονται στο να μην υπάρχει υποκατάσταση με ακριβά φάρμακα, δεν θα μεταφερθούν στον πολίτη».

Θα πρέπει εδώ να αναφέρουμε πως η αγορά των φτηνών φαρμάκων στην Ελλάδα δηλαδή κάτω των 5 ευρώ εκτιμάται στα 1 δισ.  ευρώ αποτελώντας σχεδόν το 34% της αγοράς φαρμακείων, από πλευράς διακινούμενων συσκευασιών. Όμως μόνο το 21% αυτών είναι γενόσημα.

Διαβάστε επίσης:

Γενόσημα φάρμακα: Αυξήθηκε η συνταγογράφηση στις μεγαλύτερες θεραπευτικές κατηγορίες

Φάρμακα: Ποια δεν θα αποζημιώνονται – Τι σημαίνει αυτό για τους πολίτες

Νοσοκομειακά φάρμακα: Τι αλλάζει στις παραγγελίες – Πώς θα εξυπηρετούνται οι ασθενείς