Διαφάνεια στη διακίνηση των φαρμάκων σε όλο το μήκος της αλυσίδας διανομής τους ζητούν από το υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιριών, απαντώντας στον έλεγχο που διενεργείται σε μέλη του κλάδου τους για τις ελλείψεις σε σημαντικά σκευάσματα, κατόπιν καταγγελίας των φαρμακαποθηκών.

Καθώς οι ελλείψεις φαρμάκων βρίσκονται στο προσκήνιο, απασχολώντας το υπουργείο, τις φαρμακευτικές εταιρίες, τις φαρμακαποθήκες, τους φαρμακοποιούς και φυσικά τους πολίτες, η επιστολή του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιριών Ελλάδας (ΣΦΕΕ) που δημοσιοποιήθηκε σήμερα πυροδοτεί την αντιπαράθεση στο πεδίο του φαρμάκου, υποδεικνύοντας αδιαφάνεια στο χονδρεμπόριο (φαρμακαποθήκες).

«Μόνο η διαφάνεια στη διακίνηση των φαρμάκων σε όλο το μήκος της αλυσίδας διανομής και η επεξεργασία των υποβαλλόμενων στοιχείων θα καταδείξουν τις πραγματικές διαστάσεις του θέματος» αναφέρει ο ΣΦΕΕ σε επιστολή του προς το υπουργείο και δηλώνει ότι βρίσκεται στη διάθεσή των αρμοδίων για να γίνει αυτό πράξη.

Παραθέτει δε προηγούμενες επιστολές που είχε αποστείλει στο υπουργείο με τις οποίες είχε επισημάνει το πρόβλημα των ελλείψεων αλλά και τις τις αδυναμίες του ελεγκτικού μηχανισμού. Πιο συγκεκριμένα, στην από 15/7/2022 επιστολή, η πρόταση του ΣΦΕΕ ήταν: «όπως οι Φαρμακευτικές εταιρίες υποχρεούνται να δηλώνουν τις ημερήσιες πωλήσεις ανά κωδικό/ΑΦΜ στον ΕΟΦ από το 2016 (28/4/2016-αρ πρωτ 28514), αντίστοιχα, αυτό θα πρέπει να ζητηθεί από τις φαρμακαποθήκες. Ο ΕΟΦ ως ελεγκτικός μηχανισμός θα πρέπει να ελέγχει τη διακίνηση των ελλειπτικών κωδικών».

Στην επιστολή από τις 29/11/2022 είχε αναφερθεί ότι: «Ως ΣΦΕΕ, από τις 15/7/2022 έχουμε στείλει τις προτάσεις μας προς το Υπουργείο και τον ΕΟΦ με κύριο άξονα τη διαφάνεια και τον έλεγχο στην εφοδιαστικής αλυσίδας του φαρμάκου. Όπως από το 2016, οι φαρμακευτικές εταιρείες καθημερινά επικοινωνούν στον ΕΟΦ τις πωλήσεις τους ανά ΑΦΜ και ανά SKU (κωδικό), έτσι πρέπει να κάνει και το χονδρεμπόριο. Δυστυχώς, όμως, η διαφάνεια δεν επεκτείνεται πέραν των φαρμακευτικών εταιρειών».

«Το γεγονός ότι ενώ καταθέτουμε ως εταιρείες σε καθημερινή βάση τα στοιχεία πωλήσεών μας στον ΕΟΦ, ανά κωδικό προϊόντος, ανά ΑΦΜ, το Υπουργείο Υγείας δίνει εντολή για ελέγχους στις εταιρείες, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η πολιτεία δεν είναι σε θέση να αξιοποιήσει αυτά τα στοιχεία. Σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, υπάρχουν θέματα ελλείψεων για διάφορους λόγους και οι φορείς προσπαθούν να τα λύσουν με μέτρα διαφάνειας και εποπτείας και όχι μέσω Εισαγγελέων» καταλήγει ο ΣΦΕΕ.

Ειδήσεις σήμερα: 

Προσωπικός Γιατρός: Παράταση στην εφαρμογή ποινών για τη μη εγγραφή των πολιτών

Στρεπτόκοκκος: Μετά τις γιορτές έρχεται στην Ελλάδα

Φάρμακα: Ολοκληρώνεται η ανατιμολόγηση – Στο 2% η μείωση της δαπάνης