Στην τελική ευθεία εισέρχεται πλέον η έκδοση του νέου Δελτίου Τιμών Φαρμάκων, καθώς σήμερα Τρίτη ολοκληρώνεται η διαδικασία της διαβούλευσης με τις φαρμακευτικές εταιρείες. Σύμφωνα με πληροφορίες με την ανατιμολόγηση που γίνεται, οι τιμές των φαρμάκων μεσοσταθμικά μειώνονται κατά 5,6%, όμως συνολικά λόγω του μείγματος των πωλήσεων, η φαρμακευτική δαπάνη δεν αναμένεται να μειωθεί παραπάνω από 2%.

Με βάση αυτή τη μείωση αναμένεται και ελάφρυνση για τους πολίτες που πληρώνουν συμμετοχή 10-25% συν κάποιες επιπλέον πληρωμές σε διαφορές τιμών, η οποία εκτιμάται για τις τσέπες των πολιτών μέχρι και τα 20 εκατομμύρια ευρώ, εφόσον βέβαια υποκατασταθούν τα σκευάσματα που λαμβάνουν από άλλα ακριβότερα.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΦ:

«Σε συνέχεια της από 18/11/2022 ανάρτησης για την ανατιμολόγηση των Φαρμακευτικών Προϊόντων, σήμερα, Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022, αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ, προς διαβούλευση, οι προτάσεις του Τμήματος Τιμολόγησης Φαρμάκων του ΕΟΦ για τις τιμές των υπό ανατιμολόγηση φαρμακευτικών προϊόντων.

Παρακαλούνται οι ΚΑΚ να υποβάλλουν τις σχετικές παρατηρήσεις τους επί των τρεχουσών προτεινόμενων τιμών, από σήμερα Παρασκευή 09 Δεκεμβρίου 2022 έως και την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022, στην on–line εφαρμογή για την υποβολή παρατηρήσεων, και ηλεκτρονικά (σε μορφή excel) στην ηλεκτρονική διεύθυνση του τμήματος pricelist@eof.gr, επισυνάπτοντας την σχετική τεκμηρίωση.

Ενημερώνουμε τους Κατόχους πως στο πλαίσιο λήψης μέτρων πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας έναντι του κορωνοϊού ΔΕΝ θα διεξαχθεί δια ζώσης διαβούλευση. Σε περίπτωση που αυτή κρίνεται αναγκαία, θα διεξάγεται μόνο μετά από προγραμματισμένο ραντεβού.

Μετά την επεξεργασία των προτάσεων και παρατηρήσεων σας, θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ η τελική πρόταση του προς το Υπουργείο Υγείας για τα προϊόντα του Καταλόγου Ανατιμολόγησης».

Να σημειώσουμε ότι λογικά μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανατιμολόγησης, η οποία γίνεται με βάση την υπάρχουσα Υπουργική Απόφαση που εξασφαλίζει προστασία στις μειώσεις τιμών μέχρι 7% για τα φάρμακα χωρίς προστασία πατέντας και δεν επιτρέπει αυξήσεις.

Στη συνέχεια δίνεται περιθώριο ενός μήνας σε φαρμακευτικές και φαρμακαποθήκες για να προχωρήσουν στην αναπροσαρμογή των τιμών και στα φαρμακεία οι νέες τιμές θα ισχύσουν μέσα στο Φεβρουάριο.

Ο φόβος της υποκατάστασης

Βέβαια θα πρέπει να επισημάνουμε ότι όπως έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν η όποια εξοικονόμηση επιτυγχάνεται από τις μειώσεις τιμών, δυστυχώς «ροκανίζεται» από το φαινόμενο της υποκατάστασης δηλαδή την κατεύθυνση της αγοράς σε ακριβότερα σκευάσματα, καθώς όσο μειώνεται η τιμή κάποιων τόσο αυτά εξαφανίζονται.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με την IQVIA, από τις μειώσεις τιμών που εφαρμόσθηκαν για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που αποζημιώνονται, θα έπρεπε να έχει υπάρξει μια εξοικονόμηση στα 59 εκατ. ευρώ για το το 2021.

Όμως τελικά όχι μόνο δεν υπήρξε εξοικονόμηση αλλά φαίνεται και ενίσχυση των πωλήσεων κατά 96 εκατ. ευρώ, καθώς οι μειώσεις τιμών «εξανεμίστηκαν» από την αύξηση πωλήσεων κατά 73,6 εκατ. ευρώ λόγω αύξησης του όγκου και κατά 81,2 εκατ. λόγω της αλλαγής του μίγματος των θεραπευτικών σχημάτων ή αλλιώς την υποκατάσταση.

Διαβάστε επίσης:

ΕΣΥ: Ψηφιακά οι προμήθειες από το νέο έτος

Πλεύρης: Ζητά, μέσω ΕΟΦ, από τις φαρμακαποθήκες να δηλώσουν τα αποθέματα φαρμάκων