Στους 48 αυξήθηκαν οι νεκροί από το ξέσπασαν του Έμπολα στην Ουγκάντα, κι ενώ οι επιβεβαιωμένες μολύνσεις ανέρχονται σε 131.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Υγείας της Ουγκάντας δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 30, με 109 επιβεβαιωμένα περιστατικά.

«Επιβεβαιωμένα κρούσματα έως σήμερα 131 και 48 θάνατοι», δήλωσε ο Χένρι Κιόμπε Μπόσα, αξιωματούχος στο υπουργείο Υγείας με την ευθύνη του Έμπολα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο πλαίσιο ενημέρωσης που διοργάνωσε το γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Αφρική.

«Για την εξάπλωση και για το πότε είναι πιθανόν να έχουμε το τέλος της έξαρσης, δεν βλέπω ειδικούς σε αυτό το πάνελ που να μπορούν πράγματι να προβλέψουν πότε θα τελειώσει», δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι οι αρχές χρησιμοποιούν μέτρα όπως την ιχνηλάτηση επαφών, την ενημέρωση για τους κινδύνους και τις κατάλληλες θεραπείες καθώς και τρόπους ταφής για να τεθεί υπό έλεγχο η έξαρση.

Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το ξέσπασμα του Έμπολα θα εξαλειφθεί έως τα τέλη του έτους. Την περασμένη εβδομάδα, το ανώτατο όργανο δημόσιας υγείας στην Αφρική εκτίμησε ότι η κατάσταση «δεν ξεφεύγει εκτός ελέγχου».

Το στέλεχος του ιού που κυκλοφορεί στην Ουγκάντα είναι αυτό του Σουδάν, για το οποίο δεν υπάρχει δοκιμασμένο εμβόλιο, σε αντίθεση με το λεγόμενο στέλεχος του Ζαΐρ, που είναι πιο συνηθισμένο και που καταγράφηκε κατά τις πρόσφατες εξάρσεις στη γειτονική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.