Ένας μεσήλικας άνδρας εισήχθη σε νοσοκομείο της περιφέρειας Καστίλης-Λεόν στην Ισπανία, αφού διαγνώστηκε με αιμορραγικό πυρετό Κριμαίας-Κονγκό (CCHF), ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές σήμερα.

Η ασθένεια έχει ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ 10%-40% και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας καταγράφηκε για πρώτη φορά στην Κριμαία το 1944. Κρούσματα καταγράφονται συνήθως στην Αφρική, τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και την Ασία και, σπανιότερα, σε άλλες περιοχές της Ευρώπης. Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της επαφής με σωματικά υγρά ή με το αίμα.

Στην περίπτωση του άνδρα από την Ισπανία, ο ασθενής εισήχθη σε νοσοκομείο της πόλης Λεόν αφού εμφάνισε συμπτώματα της ασθένειας μετά από τσίμπημα τσιμπουριού. Σήμερα μεταφέρθηκε με στρατιωτικό αεροπλάνο σε άλλο νοσοκομείο, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Άμυνας. Σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές, είναι σε σταθερή κατάσταση, «παρά τη βαρύτητα των κλινικών συμπτωμάτων που συνεπάγεται αυτή η νόσος».

Τα τσιμπήματα από κουνούπια ή η στενή επαφή με αίμα ή ιστό ζώων είναι συχνές αιτίες της νόσου. Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν πυρετό, μυικούς πόνους, ζάλη, πόνο στα μάτια, φωτοευαισθησία, εμετούς και πονόλαιμο. Μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια οργάνων και σε εσωτερική αιμορραγία. Το πρώτο κρούσμα στην Ισπανία καταγράφηκε το 2011. Ένας άνδρας πέθανε το 2016 αφού διαγνώστηκε με την ασθένεια, έπειτα από τσίμπημα τσιμπουριού.

Ειδήσεις σήμερα:

ΕΟΔΥ: Δωρεάν εξετάσεις και ενημέρωση για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα στην Αττική

ΕΟΔΥ: Στα 20 ανέρχονται τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων

Δρομολογείται η Ενιαία Ηλεκτρονική Αίτηση ΚΕΠΑ και η Ενιαία Ιατρική Γνωμάτευση