Η πανδημία του κορωνοϊού επαναπροσδιόρισε την αντίληψή μας για την προστασία της υγείας μας. Σε χρόνο ρεκόρ, η επιστημονική κοινότητα προσέφερε στην κοινωνία ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο για τη λοίμωξη Covid-19, υπενθυμίζοντας την αξία του εμβολιασμού κατά την παιδική και ενήλικη ζωή για την πρόληψη και εξάλειψη λοιμωδών νόσων.

Η επίδραση της πανδημίας ήταν τέτοια στη Δημόσια Υγεία που, κατά τα έτη 2020 και 2021, σημειώθηκαν ρεκόρ εμβολιασμού μεταξύ των ενηλίκων για την πρόληψη νοσημάτων όπως η εποχική γρίπη και η πνευμονιοκοκκική πνευμονία. Δύο παθήσεις που έχουν σοβαρότερη επίπτωση στην υγεία των ατόμων μέσης και τρίτης ηλικίας και ο εμβολιασμός έναντι αυτών μπορεί να αποτρέψει τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο.

Ένα εξίσου σοβαρό λοιμώδες νόσημα, που αφορά στους ενήλικες, είναι ο έρπης ζωστήρας. Πρόκειται για μια επώδυνη νόσο που επηρεάζει τα νεύρα και την περιοχή του δέρματος που καταλήγουν. Προκαλείται από την επανενεργοποίηση του ίδιου ιού που προκαλεί την ανεμοβλογιά.

Σύμφωνα με επιδημιολογικά στοιχεία, πάνω από το 90% των ενηλίκων 50 ετών και άνω είναι φορείς του ιού που προκαλεί τον έρπητα ζωστήρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σε 1 στους 3 ενήλικες, ο ιός να επανενεργοποιείται, είτε λόγω φυσικής εξασθένησης των αμυντικών μηχανισμών του ανοσοποιητικού συστήματος με την πάροδο της ηλικίας, είτε λόγω ανοσοκαταστολής ως απόρροια κάποιας ασθένειες ή θεραπείας.

Άτοµα µε χρόνια συνοδά νοσήματα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, το άσθμα, η χρόνια νεφρική νόσος, η κατάθλιψη και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο νόσησης. Ο έρπης ζωστήρας εκδηλώνεται στο άνω μέρος του σώματος, το θώρακα, το λαιμό ή γύρω από το μάτι, με ένα χαρακτηριστικό εξάνθημα που µμετατρέπεται σε επώδυνες, γεμάτες υγρό φυσαλίδες οι οποίες σπάνε, σχηματίζουν κρούστα και επουλώνονται μέσα σε λίγες εβδομάδες. Το εξάνθημα συνοδεύεται από διαπεραστικό πόνο, που πολλές φορές είναι αφόρητος.

Για τη διαχείριση της κατάστασης, ο θεράπων ιατρός συνταγογραφεί τα κατάλληλα θεραπευτικά σχήματα για την αντιμετώπιση του δερματικού εξανθήματος και την ανακούφιση από τον πόνο. Παρ’ όλα αυτά, το 30% των ασθενών με έρπητα ζωστήρα εμφανίζει μεθερπητική νευραλγία, δηλαδή μακροχρόνιο νευροπαθητικό πόνο (διαρκεί από μερικούς μήνες έως και χρόνια), ο οποίος επηρεάζει καταλυτικά την καθημερινότητα των πασχόντων.

Ο εμβολιασμός ασπίδα προστασίας έναντι του έρπητα ζωστήρα

Από το 2014, ο έρπης ζωστήρας μπορεί να προληφθεί χάρη στον έγκαιρο εμβολιασμό. Μάλιστα, το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων της χώρας μας συστήνει τον εμβολιασμό όλων των ατόμων ηλικίας 60-75 ετών, ανεξάρτητα από προηγούμενο ιστορικό νόσησης. Ωστόσο, τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας παραμένουν χαμηλά, κυρίως λόγω ελλιπούς ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού.

Το 2018 κυκλοφόρησε ένα νεότερης γενιάς εμβόλιο – έχει μεν τιμολογηθεί στη χώρα μας, αλλά δεν έχει ενταχθεί ακόμα στη λίστα των συνταγογραφούμενων/αποζημιούμενων σκευασμάτων – το οποίο διαθέτει πολύ υψηλή και με μεγάλης διάρκειας αποτελεσματικότητα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες από 50 ετών και άνω, ενώ προσφέρει δυνατότητα προστασίας και σε ασθενείς ηλικίας από 18 ετών και άνω που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή λόγω νόσου ή θεραπείας και για τους οποίους, μέχρι πρότινος, δεν υπήρχε δυνατότητα προστασίας έναντι του έρπητα ζωστήρα.

Το νέο αυτό εμβόλιο έναντι του έρπητα ζωστήρα καλύπτει λοιπόν μια μεγάλη, ανεκπλήρωτη μέχρι σήμερα, ιατρική ανάγκη και είναι σημαντικό να είναι διαθέσιμο σε όλους όσοι μπορούν να επωφεληθούν από αυτό, με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού.