«Η καζέρμα των βοτάνων» είναι ένα επισκέψιμο αγρόκτημα που δημιουργήθηκε με πολύ μεράκι από τον Κοινωνικό Συνεταιρισμό ΠΕ του Τομέα Ψυχικής Υγείας Δωδεκανήσου σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους στο Κουλούκι της Λέρου και σε απόσταση μόλις 600 μέτρα από το Λιμάνι Λακκίου.

Ο ΚοιΣΠΕ, είναι Μονάδα Ψυχικής Υγείας και αποσκοπεί στην επαγγελματική αποκατάσταση ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Είναι το επιστέγασμα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης που συντελέστηκε αρχικά στη Λέρο και επεκτάθηκε στα ψυχιατρεία όλης της Ελλάδας.

Το 2002 ιδρύθηκε στη Λέρο ο πρώτος Κοινωνικός Συνεταιρισμός στην Ελλάδα. Στο πέρασμα των 17 χρόνων λειτουργίας του ο ΚοιΣΠΕ έχει αναπτύξει διάφορες δραστηριότητες όπως ζαχαροπλαστείο, αγροτικές καλλιέργειες, κυλικείο, γραφείο εναλλακτικού τουρισμού, μελισσοκομία και τυποποίηση μελιού (Άρτεμις).

Στις εν λόγω δραστηριότητες έχουν απασχοληθεί περισσότερα από 150 άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Στα πλαίσια της κοινωνικής επιχειρηματικότητας η «Καζέρμα των βοτάνων» που αποτελεί την πιο πρόσφατη δραστηριότητα του Κοινωνικού Συνεταιρισμού, δημιουργήθηκε πρωταρχικά για να καλύψει τις ανάγκες για εργασία των κοινωνικά αποκλεισμένων ασθενών αλλά και για να αναδείξει τον τοπικό ανεκμετάλλευτο θησαυρό της χλωρίδας του νησιού, φέρνοντας σε επαφή τους επισκέπτες με τον τρόπο καλλιέργειας, συγκομιδής και ξήρανσης των θεραπευτικών βοτάνων.

Το κτήμα είναι επισκέψιμο και αποτελεί μια ευκαιρία να απολαύσουμε με όλες τις αισθήσεις μας τον πλούτο της Λεριακής γης.

Μια γεύση από την καζέρμα των βοτάνων και την εργασία των ατόμων με ψυχικές νόσους δίνουν οι φωτογραφίες που ακολουθούν.

 

Photo by Angelos Tzortzinis / AFP – Πραγματοποιώντας διαλογή θυμαριού στην «Καζέρμα των βοτάνων», την πιο πρόσφατη δραστηριότητα του Κοινωνικού Συνεταιρισμού, που δημιουργήθηκε πρωτίστως για να καλύψει τις ανάγκες για εργασία των κοινωνικά αποκλεισμένων ασθενών.

 

 

Photo by Angelos Tzortzinis / AFP – Εργαζόμενος μη ψυχική νόσο συλλέγει αρωματικά βότανα στην Καζέρμα των βοτάνων. Στην πλαγιά μια μικρή ομάδα εργατών φορώντας προστατευτικό εξοπλισμό ψεκάζουν τα μελίσσια. Μερικοί από αυτούς είναι ασθενείς από την κοντινή ψυχιατρική μονάδα που συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα δυο δεκαετιών που συνδυάζει την θεραπεία με τη δυνατότητα επαγγελματικής απασχόλησης.

 

 

Photo by Angelos Tzortzinis / AFP – Εργαζόμενος με ψυχική νόσο κρατάει μια κυψέλη με μέλισσες στο θεραπευτικό αγρόκτημα η Καζέρμα των βοτάνων (8 Ιουνίου 2022).

 

 

Photo by Angelos Tzortzinis / AFP – Στην Καζέρμα των βοτάνων οι εργαζόμενοι με ψυχική νόσο συλλέγουν θυμάρι (8 Ιουνίου 2022).

 

Photo by Angelos Tzortzinis / AFP – Αεροφωτογραφία που λήφθηκε στις 8 Ιουνίου 2022 και δείχνει την Καζέρμα των βοτάνων σε μια πλαγιά λόφου με θέα το λιμάνι Λακκίου. Η τοπoθεσία παρουσιάζει ήπιο ανάγλυφο με υψηλότερη κορυφή την Σκουμπάρδα, ενώ με θέα από το κτήμα σε όλο της το μήκος, από βορά προς νότο, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τους λόφους Καστέλλι, Τουρλωτή, Κατεβατή, το όρος Κλειδί, Τούρτουρας και τη Βαθιά Λαγκάδα. 

 

Το 2018 στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου δράσης που χρηματοδοτήθηκε από το Υπ. Υγείας (Γ3α,β/Γ.Π.οικ.92915/13-12-17) ο ΚοιΣΠΕ ξεκίνησε την ανάπτυξη μιας νέας πολυδύναμης μονάδας απασχόλησης με την επωνυμία «Καζέρμα των Βοτάνων» βασισμένη στα πρότυπα των θεραπευτικών αγροκτημάτων σε χώρες της Ευρώπης (care farms). Πρόκειται για ένα επισκέψιμο θεραπευτικό αγρόκτημα που δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε μισθωμένο ακίνητο που περιλαμβάνει αγροτεμάχιο 3,5 στρεμμάτων και ισόγειο κτίσμα (πρώην ιταλικός στρατώνας – Caserma), 120 τμ και βρίσκεται σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους και γειτνιάζει με το καταφύγιο άγριας ζωής στην περιοχή Κουλούκι Λέρου.

Η λειτουργία της μονάδας συνδέεται με την καλλιέργεια φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών, με την ανάπτυξη ενός πρότυπου κέντρου προστασίας και αναπαραγωγής των μελισσών αλλά και ως πολύ-χώρος δημιουργικών δραστηριοτήτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και κοινωνικο-πολιτιστικών εκδηλώσεων, ανάδειξης και προβολής των τοπικών αγροδιατροφικών προϊόντων και της γαστρονομικής κουλτούρας.