Παρά τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού η πανδημία δεν έχει ακόμη τελειώσει, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που σημειώνει πως περίπου τα 3/4 των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο ΠΟΥ εξήγησε ωστόσο στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων πως τα ποσοστά αυτά είναι πολύ χαμηλότερα στις χώρες με χαμηλά ποσοστά εισοδήματος καθώς σχεδόν 18 μήνες από τη χορήγηση του πρώτου εμβολίου, 68 χώρες δεν έχουν ακόμη πετύχει 40 % κάλυψη.

Παράλληλα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου υπογραμμίζοντας ότι είναι λανθασμένη η αντίληψη πως η πανδημία έχει τελειώσει καθώς περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ιό την περασμένη εβδομάδα.

Ακόμη προειδοποίησε ότι μια νέα και ακόμη πιο επικίνδυνη παραλλαγή θα μπορούσε να εμφανιστεί ανά πάσα χρονική στιγμή στιγμή και τεράστιος αριθμός ανθρώπων παραμένει απροστάτευτος.

Η οξεία ηπατίτιδα αγνώστου προελεύσεώς

Όσον αφορά την οξεία ηπατίτιδα που «χτυπά» κυρίως παιδιά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καταγράψει περισσότερες από 700 περιπτώσεις ηπατίτιδας άγνωστης αιτίας σε 34 χώρες, ενώ άλλες 112 περιπτώσεις βρίσκονται υπό διερεύνηση. Τουλάχιστον 38 από τα παιδιά που μολύνθηκαν χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος και 10 έχουν πεθάνει. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον ΠΟΥ οι πέντε ιοί που προκαλούν συνήθως ηπατίτιδα δεν έχουν ανιχνευθεί σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις.

Η Ευλογιά των Πιθήκων

Όσον αφορά την ευλογιά των πιθήκων ο ΠΟΥ υπογράμμισε ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να εγκατασταθεί σε μη ενδημικές χώρες και υφίσταται ιδιαίτερη ανησυχία για τους κινδύνους αυτού του ιού στις ευάλωτες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των εγκύων. Ωστόσο όπως διευκρίνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Δρ. Τένδρος το σενάριο αυτό μπορεί να αποτραπεί με τον εντοπισμό των κρουσμάτων και τις επαφές για τον έλεγχο αυτής της επιδημίας και την πρόληψη της περαιτέρω εξάπλωσης της ευλογιάς. Ο ίδιος ανακοίνωσε πως τις επόμενες ημέρες, θα εκδοθούν οδηγίες για την κλινική φροντίδα, την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων, τον εμβολιασμό, καθώς και περαιτέρω οδηγίες για την προστασία της κοινότητας.

Επανέλαβε επίσης ότι ο ΠΟΥ δεν συνιστά τον μαζικό εμβολιασμό κατά της ευλογιάς των πιθήκων, ενώ όπου υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την προστασία όσων ενδέχεται να εκτεθούν, όπως οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και το προσωπικό εργαστηρίου. Επιπλέον ο εμβολιασμός μετά την έκθεση στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων θα πρέπει να γίνεται, ιδανικά εντός τεσσάρων ημερών από την έκθεση, κυρίως για άτομα που έχουν στενές επαφές υψηλότερου κινδύνου, όπως σεξουαλικοί σύντροφοι, μέλη της οικογένειας στο ίδιο νοικοκυριό και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.

Σαρώνει η ευλογιά στην Αφρική

Πάντως σύμφωνα με τον ΠΟΥ είναι ξεκάθαρα ανησυχητικό το γεγονός ότι η ευλογιά των πιθήκων εξαπλώνεται σε χώρες όπου δεν έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν και υπενθύμισε ότι μέχρι στιγμής φέτος έχουν υπάρξει περισσότερα από χίλια τετρακόσια ύποπτα κρούσματα ευλογιάς πιθήκων στην Αφρική και 66 θάνατοι.

«Αυτός ο ιός κυκλοφορεί και σκοτώνει στην Αφρική εδώ και δεκαετίες. Είναι μια ατυχής αντανάκλαση του γεγονότος ότι η διεθνής κοινότητα προσέχει μόλις τώρα την ευλογιά των πιθήκων επειδή εμφανίστηκε σε χώρες υψηλού εισοδήματος, κατέληξε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Διαβάστε ακόμη:

ΠΟΥ για ευλογιά των πιθήκων: Περισσότερα από 1.000 κρούσματα σε 29 χώρες – Υπαρκτός ο κίνδυνος να καταστεί ενδημική η νόσος

Κορωνοϊός: Η Moderna ανακοίνωσε θετικά αποτελέσματα στο τροποποιημένο εμβόλιο κατά της Omicron

Στις ΗΠΑ ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, προσκεκλημένος των CDC