Για ανακάλυψη – ορόσημο στην ιατρική κοινότητα κάνουν λόγο Αμερικανοί επιστήμονες που κατάφεραν να αντιστρέψουν τα συμπτώματα ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση μεταμοσχεύοντας κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που καταπολεμούν τη λοιμώδη μονοπυρήνωση.

Όπως αναφέρουν οι εφημερίδες «Daily Mail» και «Ιndependent», σε 24 ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση, οι γιατροί εμφύτευσαν κύτταρα που στοχεύουν τον ιό EpsteinBarr που μπορεί να προκαλέσει τη λοιμώδη μονοπυρήνωση, κι αυτή με τη σειρά της να οδηγήσει στην εμφάνιση της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Περίπου 20 ασθενείς είδαν βελτίωση στην κατάσταση της υγείας, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Η θεραπεία με Τ- λεμφοκύτταρα αναπτύχθηκε από την εταιρεία Atara Biotherapeutics του Σαν Φρανσίσκο και μπορεί να σηματοδοτεί μια νέα θεραπεία για την πολλαπλή σκλήρυνση, σχολιάζει η εφημερίδα «Daily Mail».

Οι αξονικές τομογραφίες εγκεφάλου έδειξαν ότι η εξέλιξη της νευροεκφυλιστικής πάθησης επιβραδύνθηκε ή ακόμη και αντιστράφηκε σε ορισμένους ασθενείς.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες που διενήργησαν την έρευνα τόνισαν ωστόσο, ότι η μελέτη τους διεξήχθη σε μικρό δείγμα και γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία. Τόνισαν επίσης ότι η πειραματική αυτή ανοσοθεραπεία αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στην κατανόηση της πολλαπλής σκλήρυνσης από τους ειδικούς, η οποία, επί του παρόντος, είναι ανίατη και τα φάρμακα στοχεύουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων της

Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη απολύτως σίγουροι για το τι προκαλεί την πολλαπλή σκλήρυνση από την οποία πάσχουν περίπου 130.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, 900.000 στις ΗΠΑ και 21.500 στην Ελλάδα.