homescreen

Θεοδωρίδου: Πάνω από 100 παιδιά στην Ελλάδα έχουν συνδεθεί με το σύνδρομο MIS-C

Θεοδωρίδου: Πάνω από 100 παιδιά στην Ελλάδα έχουν συνδεθεί με το σύνδρομο MIS-C


ygeiamou.gr team

Η περίπτωση του 12χρονου που νοσηλεύεται στο Παίδων με σύνδρομο MIS-C απασχόλησε την ενημέρωση της Δευτέρας - Τα χαρακτηριστικά του εμβολίου της Novavax παρουσίασε η Μαρία Θεοδωρίδου - Το 70,3% του γενικού πληθυσμού έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό με δυο δόσεις

Σε εξέλιξη είναι η ενημέρωση από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στην χώρα μας.

Νωρίτερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 18.855 νέα κρούσματα κορωνοϊού ενώ σημειώθηκαν και 109 θάνατοι. Διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ είναι 549 εκ των οποίων οι 427 είναι ανεμβολίαστοι.

Στην αρχική της τοποθέτηση, η Μαρία Θεοδωρίδου είπε: «Από τον Ιανουάριο του 2021 που αναγνωρίστηκε το γονιδίωμα του κορωνοϊού, άρχισε η ανάπτυξη των εμβολίων. Σήμερα πάνω από 200 εμβόλια είναι υπό ανάπτυξη, ενώ έχουν γίνει πάνω από 10 δισ. εμβολιασμοί. Στα mRNA εμβόλια δίνονται γενετικές πληροφορίες και ο οργανισμός συνθέτει την πρωτεΐνη που προκαλεί παραγωγή αντισωμάτων. Στο νέο εμβόλιο, nuvaxovid (Novavax), έκδοση της πρωτεϊνικής ακίδας χορηγείται έτοιμη, δηλαδή δεν την παράγει ο οργανισμός. Είναι εμβόλιο παλιάς τεχνολογίας, που έχει χρησιμοποιηθεί για τη γρίπη. Το ανοιγμένο μπουκαλάκι, μπορεί να παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου. Στις κλινικές δοκιμές διαπιστώθηκε 90% και 89,7% για μείωση της μέτριας και σοβαρής συμπτωματικής νόσου. Χορηγείται σε δυο δόσεις, με μεσοδιάστημα 28 ημερών, σε ηλικίες 18 ετών και άνω, ενώ η προστασία αρχίζει μετά από 14 ημέρες. Περιορισμένα είναι τα δεδομένα για χορήγηση αναμνηστικής δόσης. Δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία για τη μετάδοση και τη διάρκεια ανοσίας, αλλά οι παρενέργειες είναι ύποπτες. Εμβόλιο για αναμνηστική δόση αναπτύσσουν οι Sanofi και Glaxo, αναμένουμε σύντομα αποτελέσματα. Με το εμβόλιο αυτό μπορούν να πειστούν οι διστακτικοί και να ενισχυθούν εμβολιασμοί σε περιοχές μα χαμηλή κάλυψη».

Για τον εμβολιασμό των παιδιών, η κ. Θεοδωρίδου είπε πως η επιτροπή αξιολογεί στοιχεία για επέκταση τρίτης δόσης σε άτομα με προβλήματα λόγω χρόνιων θεραπειών. Για εμβολιασμούς παιδιών, υπάρχουν προβληματισμοί, καθώς η ανοσοαπάντηση στα παιδιά 5-12 ετών δεν φαίνεται να ήταν ικανοποιητική και αναμένεται τροποποίηση δοσολογίας και χορήγηση τρίτης δόσης. Αν υπάρξουν βελτιωμένα αποτελέσματα, θα σκεφτούν επέκταση σε παιδιά κάτω των 5 ετών.

Παρακολουθήστε ζωντανά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας

Από την πλευρά του, ο Μάριος Θεμιστοκλέους είπε: «Ξεπεράσαμε σήμερα τους 19,6 εκατ. εμβολιασμούς. Το 70,3% του γενικού πληθυσμού έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό με δυο δόσεις. Όλοι οι άνω των 60 έχουν εμβολιαστεί στο 91%. Για την αναμνηστική δόση, δικαιούχοι είναι 5.820.000. Έχουν γίνει 4.960.000 εμβολιασμοί και 146.000 έχουν προγραμματίσει ραντεβού. Σήμερα 7/2 έπρεπε να είχαν κάνει αναμνηστική δόση όσοι έχουν περάσει επτά μήνες από το διδοσικό εμβόλιο και τρεις μήνες από το μονοδοσικό. Από τους 440.000 που είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, εμβολιάστηκε με αναμνηστική δόση το 92,5%»

Σε ερώτηση για τον 12χρονο που νοσηλεύεται στο Παίδων, η κ. Θεοδωρίδου είπε πως πάνω από 100 παιδιά έχουν παρουσιάσει συμπτώματα ή πάσχουν με σύνδρομο MIS-C. Με τη θεραπευτική αντιμετώπιση, δεν είχαμε θανατηφόρα έκβαση, απ’ όσα γνωρίζουμε.

Σε ερώτηση για τον εμβολιασμό των παιδιών, η κ. Θεοδωρίδου είπε: «Ακόμα και μετά από νόσηση, οι δύο δόσεις απαιτούνται για την προστασία των παιδιών».

Σε ερώτηση για το εμβόλιο της Sanofi, η κ. Θεοδωρίδου είπε πως είναι σε φάση 2 και παρασκευάζεται στην ίδια βάση με το Novavax. 

Ειδήσεις σήμερα: 

Σε ύφεση τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα – Μικρή αύξηση στη Θεσσαλονίκη

«Ανεμβολίαστοι» από σήμερα 300.000 πολίτες που δεν έχουν κάνει την 3η δόση – Επιστροφή στα rapid test

Παγώνη: Δεν έχει νόημα η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολίου – Πάσχα στα χωριά με τεστΑπόρρητο Απόρρητο