Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου σηματοδοτεί και την έναρξη της παγκόσμιας ενημερωτικής εκστρατείας από το Union for International Cancer Control (UICC) «Close the Care Gap», που έχει ως στόχο τη μείωση των ανισοτήτων στη φροντίδα του καρκίνου σε όλο τον κόσμο.

Το 2022, που είναι και ο πρώτος χρόνος της τριετούς αυτής εκστρατείας, είναι αφιερωμένο στην κατανόηση και στην αναγνώριση των ανισοτήτων στη φροντίδα του καρκίνου. Το εισόδημα, η εκπαίδευση, η γεωγραφική θέση και οι διακρίσεις με βάση την εθνικότητα, το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ηλικία, την αναπηρία και τον τρόπο ζωής, είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τόσο τη φροντίδα του καρκίνου όσο και την ίδια την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση.

Για τη FairLife LCC, η ανισότητα στην πρόληψη και φροντίδα του καρκίνου κοστίζει ακριβά σε ανθρώπινες ζωές. Το όραμα της FairLife είναι η δίκαιη και ισότιμη πρόσβαση για τον ασθενή στις διαγνωστικές εξετάσεις, αλλά και στις νέες καινοτόμες θεραπείες, με την έγκαιρη και καθολική πρόσβαση στην απαιτούμενη πληροφόρηση.

Θέλοντας να συμβάλει στη διάδοση αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας, η FairLife LCC δημιούργησε ένα ενημερωτικό video με τη συμμετοχή επιστημόνων, πρόεδρων επιστημονικών εταιρειών και των FairLife Ambassadors, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας και συμβάλλοντας στη διάδοση του μήνυμα «Close the Care Gap», γιατί ο καρκίνος μπορεί και πρέπει να νικηθεί, με την εξάλειψη των ανισοτήτων και τη συμμετοχή όλων μας!

Από τις επιστημονικές εταιρείες, στο video συμμετέχουν με σειρά εμφάνισης: Ζένια Σαριδάκη, Πρόεδρος Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ) Ιατρός Παθολόγος-Ογκολόγος, Στέλιος Λουκίδης, Πρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) και Καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, Κυριακή Ταβερναράκη, Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας, Ακτινολόγος, Επιμελήτρια Α’ Τμήμα Ιατρικής Απεικόνισης και Επεμβατικής Ακτινολογίας ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», Χριστόφορος Φορούλης, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Θώρακος – Καρδίας – Αγγείων, Καθηγητής Καρδιοθωρακοχειρουργικής ΑΠΘ , Γεώργιος Πισσάκας, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ), Ακτινοθεραπευτής Ογκολόγος, Συντονιστής Διευθυντής του Ακτινοθεραπευτικού – Ογκολογικού Τμήματος Γ.Ν.Α., «Αλεξάνδρα», Άννα Μπατιστάτου, Πρόεδρος (2016-2021) Ελληνικής Εταιρείας Παθολογικής Ανατομικής, Καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής, Ιατρική Σχολή-Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Συμμετοχή των FairLife Ambassadors με τους : Γιάννης Φουντούλης, Ολυμπιονίκης, Αρχηγός Εθνικής Ομάδας Πόλο, Βύρων Κοκκαλάνης, Ολυμπιονίκης-Ιστιοπλόος, Κική Τσακαλδήμη, Ορειβάτισσα, Νίκος Μαγγίτσης, Ορειβάτης, Ζήσης Σούλιος, Πρωταθλητής Ελλάδος-Ποδηλάτης, Φώτης-Ορέστης Μικελάκης, Μαθητής Λυκείου, Αναστασία Γερολυμάτου, η γηραιότερη Windsurfer.

Επίσης στο video εμφανίζονται η Εύη Χατζηανδρέου, Δρ. Δημόσιας Υγείας Πανεπιστημίου Harvard, Αντιπρόεδρος FairLife LCC και η Έλενα Λινάρδου, Παθολόγος Ογκολόγος, Mέλος Δ.Σ. FairLife LCC, Διευθύντρια Δ’ Ογκολογικής Κλινικής, Νοσοκομείο Metropolitan, Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής EΣΟΟ.

H Κορίνα Πατέλη – Bell, πρόεδρος της FairLife L.C.C. δήλωσε: « Η πρόσβαση στην έγκαιρη διάγνωση και σε νέες καινοτόμες θεραπείες αποτελεί κοινωνικό δικαίωμα. Στο σύζυγό μου Simon Bell, δεν δόθηκε η ευκαιρία να έχει πρόσβαση σε μία νέα καινοτόμο θεραπεία που ήταν διαθέσιμη μόνο στην Αμερική, μέσω κλινικής μελέτης και δυστυχώς λόγω της πανδημίας δεν καταφέραμε να ταξιδέψουμε. Η ΖΩΗ είναι το πολυτιμότερο αγαθό και πρέπει όλοι οι ασθενείς να έχουν το δικαίωμα να την διεκδικήσουν ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής, την εθνικότητα, το εισόδημα και τόσες άλλες ανισότητες που βιώνουμε καθημερινά».