Χιλιάδες ασθενείς και νεκρούς άφησε μέσα στον Ιανουάριο το κύμα της επιδημίας στην Ελλάδα. Περισσότεροι από 5.220 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και πάνω από 1.200 έχουν καταλήξει τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Τραγικός ήταν ιδίως ο χθεσινός απολογισμός του ΕΟΔΥ για τους θανάτους λόγω κορωνοιού, που έφθασαν τους 101.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπινων απωλειών αφορά άτομα ηλικίας άνω των 60 χρόνων, με συννοσηροτητες και δυστυχώς ανεμβολίαστους.

Ενδεικτικά, από τους νεκρούς που καταγράφηκαν το περασμένο 24ωρο, το 88% ήταν ηλικίας άνω των 60 χρόνων, και από αυτούς οι μισοί ήταν ηλικίας άνω των 80 χρόνων. Στην πλειονότητα τους είχαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, σε αρκετές δε περιπτώσεις περισσότερα από ένα.

Από τους 13 νεκρούς που αναφέρονταν χθες ηλικίας κάτω των 60 χρόνων, οι δύο ειναι ηλικίας 27 και 29 χρόνων αντίστοιχα, και οι υπόλοιποι ηλικίας από 42 χρόνων έως 57 χρόνων. Για τους μισούς ασθενείς ηλικίας κάτω των 60, που κατέληξαν, αναφέρεται υποκείμενο νόσημα.

Ειδικότερα, η 29χρονη κατέληξε στο νοσοκομείο “Γεννηματάς” στη Θεσσαλονίκη έχοντας εισαχθεί με σοβαρό υποκείμενο νόσημα και βαριά λοίμωξη Covid. Ωστόσο, για τον 27χρονο που κατέληξε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, δεν έχει αναφερθεί κάποια άλλη ασθένεια, πλην της Covid.

Με υποκείμενα νοσήματα και επιβαρυμένη κατάσταση η οποία οδήγησε και στη μοιραία έκβαση της λοίμωξης του κορωνοιού αναφέρονται τα εξής περιστατικά: 48χρονος στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθήνας, 49χρονη στο ΑΧΕΠΑ, 50χρονη στο “Παπαγεωργίου”, 58χρονος στο Γενικο Κρατικό Νίκαιας, 42χρονος στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, 44χρονος στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου και 57χρονη στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης.

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα: