Την Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου ανοίγει η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό στους ανοσοκατεσταλμένους, όπως ανακοίνωσε χθες στη σχετική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας ο  Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η τέταρτη δόση του εμβολίου θα μπορεί να χορηγείται τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την τελευταία δόση σε όλους τους ανοσοκατεσταλμένους άνω των 12 ετών. Οπως τόνισε και η  πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου χθες -περίπου ένα χρόνο από την έναρξη τον εμβολίασμών παγκοσμίως- έχει αποδειχθεί πλέον πως τα εμβόλια συμβάλουν στην αποφυγή των θανάτων από την Covid 19

Οσον αφορά στα παιδιατρικά εμβόλια, ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε χθες ότι έχει ανοίξει ήδη η πλατφόρμα ώστε σε 26 νησιά, πληθυσμού περίπου 1.000 κατοίκων, να μπορούν να κλείσουν ραντεβού σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, ενώ έχει ξεκινήσει και ο εμβολιασμός παιδιών σε νησιά μικρότερα των 1.000 κατοίκων.

Μέχρι χθες 17 Ιανουαρίου είχαν εμβολιαστεί 65.000 παιδιά, ενώ υπάρχουν προγραμματισμένα ραντεβού για ακόμα 57.000 και περίπου 50.000 ραντεβού είναι ελεύθερα σε όλη τη χώρα. Η μόνη περιοχή που εμφανίζει αυξημένη ζήτηση για παιδιατρικά εμβόλια, όπως σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, είναι η Αττική και τις επόμενες μέρες θα ανοίξουν και νέα ραντεβού.

Σχετικά με την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών, είπε ότι από την ημέρα ανακοίνωσης του μέτρου έχουν εμβολιαστεί 208.000 πολίτες και το ποσοστό εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών ξεπερνάει το 90,2%.

Τι ισχύει με τη λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού

Περισσότερα από 750.000 διαθέσιμα ραντεβού υπάρχουν για την αναμνηστική δόση έως 31 Ιανουαρίου, ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους και κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν, καθώς από 1η Φεβρουαρίου το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα λήγει με την συμπλήρωση 7μηνου από την δεύτερη δόση.

Ετσι, όλοι οι πολίτες 18 ετών και άνω θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση έως 7 μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους (δύο δόσεις) και έως 3 μήνες από την διενέργεια του εμβολιασμού τους με εμβόλιο j&j. Ηδη, όπως είπε, 120.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού ή έχουν εμβολιαστεί και απομένουν άλλοι περίπου 300.000. Τόνισε μάλιστα ότι αυτοί οι πολίτες έχουν προτεραιότητα για να βρουν ραντεβού εμβολιασμού.