Συναγερμός έχει σημάνει στο Ηνωμένο Βασίλειο ύστερα από τον εντοπισμό ενός πολύ σπάνιου κρούσματος της γρίπης των πτηνών, σύμφωνα με τις δηλώσεις των αξιωματούχων υείας.

Αν και οι αξιωματούχοι δεν έχουν δώσει λεπτομέρειες για το άτομο που μολύνθηκε, η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) ανέφερε ότι το άτομο κόλλησε τον ιό από στενή και τακτική επαφή με μεγάλο αριθμό μολυσμένων πτηνών.

Το άτομο που μολύνθηκε φέρεται να είναι καλά στην υγεία του και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε απομόνωση. Αν και η μετάδοση της γρίπης των πτηνών από τα πουλιά στον άνθρωπο είναι σπάνια, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πιθανό να αποβεί θανατηφόρα.

Η επακόλουθη μετάδοση της γρίπης των πτηνών από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι επίσης σπάνια και ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία θεωρείται εξαιρετικά χαμηλός. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι είπαν ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να αγγίζουν άρρωστα ή νεκρά πτηνά.

Η UKHSA ανακοίνωσε ότι όλες οι στενές προσωπικές επαφές του κρούσματος, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις, έχουν εντοπιστεί και δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η μόλυνση έχει εξαπλωθεί και σε άλλους.

Εάν επιβεβαιωθεί ότι έχει προσβληθεί από την  H5N1, θα είναι το πρώτο  καταγεγραμμένο κρούσμα του στελέχους της γρίπης των πτηνών στο Ηνωμένο Βασίλειο.