Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα καθώς και για την επικράτηση της μετάλλαξης Omicron μίλησε στον ANT1 ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Θεωρώ ότι θα είναι υποχρεωτική κίνηση το lockdown», ανέφερε χαρακτηριστικά.  Ακόμη επεσήμανε ότι «στην τρίτη δόση κάποιος είναι σχεδόν πλήρως προφυλαγμένος», ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τους εμβολιασμένους με δύο δόσεις και τους νοσήσαντες, λόγω της σταδιακής επικράτησης της μετάλλαξης Omicron.

 

Για την πορεία της πανδημίας εμφανίστηκε ανήσυχος λέγοντας πως «τα σημερινά κρούσματα επιβεβαιώνουν αυτό που βλέπουμε μέρες, δηλαδή την επιβράδυνση της πτωτικής πορείας της πανδημίας». «Συμφωνώ με το Σωτήρη Τσιόδρα που ανέφερε ότι ζούμε το υποδόριο κύμα της Omicron», συμπλήρωσε.

Ο κ. Σαρηγιάννης δεν παρέλειψε να τονίσει πως «παρατηρείται εκθετική αύξηση σε πολλές περιοχές», ενώ προέβλεψε πως «το πολύ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα έχει επικρατήσει η μετάλλαξη Omicron». Επίσης προέβλεψε ότι «στις 16 του μήνα τα κρούσματα θα είναι 6.000».

Όσον αφορά τη νόσηση από τη νέα μετάλλαξη, ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε πως «δεν αποδεικνύεται ότι κανείς νοσεί ελαφρύτερα, με βάση τα ευρωπαϊκά στοιχεία».Εάν η διασπορά, όπως είπε, συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς «δεν θα είναι επιλογή το lockdown, θα μας το επιβάλλει η μετάλλαξη Omicron». «Χρειάζονται άμεσα αυστηρά μέτρα», τόνισε αρκετές φορές ο καθηγητής του ΑΠΘ.