Με «άλλη μία θύελλα», που θα οδηγήσει τα συστήματα υγείας των ευρωπαϊκών χωρών «στο χείλος του γκρεμού» παρομοιάζει το ευρωπαϊκό τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την επικείμενη επέλαση της μετάλλαξης Omicron.

Ο επικεφαλής του τμήματος Χανς Κλούγκε προειδοποίησε τις χώρες της Ευρώπης να προετοιμαστούν για μία «σημαντική αύξηση» των κρουσμάτων. Μέχρι στιγμής, η Omicron κυκλοφορεί κυρίως μεταξύ νεαρών ενηλίκων.

Ήδη, από τα τέλη Νοεμβρίου, η παραλλαγή έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 38 από τις 53 χώρες που ανήκουν στο ευρωπαϊκό τμήμα του ΠΟΥ, που περιλαμβάνει επίσης τη Ρωσία, πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και την Τουρκία. Μάλιστα, έχει επικρατήσει σε μια σειρά χωρών, όπως η Δανία, η Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το 89% των κρουσμάτων της Omicron παρουσιάζει βήχα, πονόλαιμο και πυρετό. Τα περισσότερα εντοπίζονται σε πόλεις, σε νέους ενήλικες 20-40 ετών, οι οποίοι προσβλήθηκαν σε κοινωνικές συναθροίσεις και στον χώρο εργασίας τους.

«Ο τεράστιος όγκος των νέων λοιμώξεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες νοσηλείες και εκτεταμένη αναταραχή στα συστήματα υγείας και σε άλλες κρίσιμες υπηρεσίες», σημείωσε ο Κλούγκε, προτρέποντας τους πολίτες να εμβολιαστούν και να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές τους. «Οι κυβερνήσεις και οι αρχές πρέπει να προετοιμάσουν τα συστήματα ανταπόκρισης για μια σημαντική αύξηση», κατέληξε.

Ειδήσεις σήμερα:

Στα 6.424 τα νέα κρούσματα, 77 θάνατοι, 661 οι διασωληνωμένοι

Η μετάλλαξη Omicron δεν φαίνεται να προκαλεί λιγότερο σοβαρή λοίμωξη από τη Δέλτα, δείχνει έρευνα

Εκρηκτική αύξηση 241% του ιικού φορτίου στα λύματα της Κέρκυρας